Udvalget for Videnskab og Teknologi 2008-09
UVT Alm.del Bilag 164
Offentligt
695690_0001.png
695690_0002.png
695690_0003.png
695690_0004.png
Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling
Udvalget for Videnskab og TeknologiFolketingetChristiansborg1240 København K
Til udvalget fremsendes hermed til orientering:./.Notat om it- og telepunkterne på møde i Rådet (transport, telekommunikation ogenergi) den 11. juni 2009.3. juni 2009
Ministeriet for VidenskabTeknologi og UdviklingBredgade 431260 København K
Med venlig hilsen
TelefonTelefaxE-post
3392 97003332 3501[email protected]www.vtu.dk1680 5408
Helge Sander
NetstedCVR-nr.
Sagsnr.Dok nr.
09-054419926805
Til Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi

Orientering om it- og telepunkterne på dagsordenen for rådsmøde (trans-

port, telekommunikation og energi) 11. juni 2009 i Bruxelles

Der vil være ét dagsordenspunkt, der vedrører teledelen på det kommende råds-møde (transport, telekommunikation og energi). Mødet vil blive afholdt den 11.juni 2009 i Luxembourg for så vidt angår telekommunikationsdelen. Dagsor-denspunktet er udveksling af synspunkter om Det Europæiske Agentur for Net-og Informationssikkerhed (ENISA) og beskyttelse af kritisk informationsinfra-struktur.Uden for dagsordenen forventes en uformel ministerdrøftelse om revision af densåkaldte teledirektivpakke. Dette sker med baggrund i Europa-Parlamentets af-stemning den 6. maj 2009, hvor ikke alle elementer af kompromisaftalen mellemrepræsentanter fra Rådet og Europa-Parlamentet blev vedtaget.

Udveksling af synspunkter vedrørende beskyttelse af kritiske informations-

infrastruktur

Kommissionen har i marts 2009 offentliggjort en meddelelse om beskyttelse afkritisk informationsinfrastruktur. Det tjekkiske EU-formandskab har på den bag-grund taget initiativ til en udveksling af synspunkter mellem teleministrene pårådsmødet den 11. juni 2009. Udvalget for Videnskab og Teknologi fik den 6.maj 2009 oversendt grundnotat om meddelelsen.Kritisk informationsinfrastruktur er en fælles betegnelse for de net og tjenester,som samfundet er afhængig af, som eksempelvis internettet. Udgangspunktet fordrøftelserne er en erkendelse af, at samfundets økonomiske, sociale og politiskevelbefindende er afhængig af en sikker og robust informationsinfrastruktur.Net og tjenester er i dag forbundet på tværs af landegrænser. En medlemsstatskritiske informationsinfrastruktur er således afhængig af, hvor godt andre med-lemsstater sikrer deres egen informationsinfrastruktur. Derfor er der behov forfælles handling i Europa.Europa-Parlamentet og Rådet vedtog i marts 2004 en forordning om oprettelse afDet Europæiske Agentur for Net- og Informationssikkerhed (ENISA). Agenturetarbejder for at sikre et højt it-sikkerhedsniveau i EU og for at udvikle en sikker-hedskultur i EU. ENISA’s mandat udløb i 2009, men blev forlænget til marts2011, hvilket blandt andet Danmark har støttet.IT- og Telestyrelsen

2

Kommissionen finder, at der nu er behov for at påbegynde drøftelserne om, hvil-ken form og rolle, som ENISA skal have i fremtiden, og det er baggrunden forKommissionens meddelelse om emnet. Formålet med meddelelsen er blandt an-det at øge Europas robusthed og modstandskraft overfor elektroniske angreb ogudfald af elektroniske tjenester.I april 2009 blev der afholdt en ministerkonference i Estland om beskyttelse afkritisk informationsinfrastruktur. Blandt konferencens deltagere var der bred op-bakning til Kommissionens meddelelse og initiativerne heri, herunder:dannelse af europæiske offentlig-private partnerskaber med ejerne medhenblik på at øge robustheden i infrastrukturenstyrkelse af ENISA’s rolleafholdelse af en fælleseuropæisk øvelse inden for beskyttelse af kritiskinformationsinfrastruktur i 2010.
IT- og Telestyrelsen
Regeringen er enig i, at nutidens samfund består af mange offentlige og privatetjenester og net, som er gensidigt afhængige. Regeringen er ligeledes enig i, atafhængighederne rækker udover landegrænserne.Fra regeringens side ses der derfor positivt på etablering af fælleseuropæiske of-fentlig-private partnerskaber inden for beskyttelse af kritisk informations-infrastruktur. Hverken medlemsstater eller ejerne af den kritiske informations-infrastruktur kan alene skabe den fornødne sikkerhed og robusthed, hvilket kræ-ver en fælles indsats.På den baggrund støtterregeringen Kommissionens meddelelse.

Revision af roamingforordningen

Revisionen af roamingforordningen har tidligere været sat på rådsmødets dagor-den til endelig vedtagelse den 11. juni 2009. For at sikre en hurtig vedtagelse ervedtagelsen imidlertid fremskudt til rådsmødet (beskæftigelse, socialpolitik,sundhed og forbrugerpolitik) den 8. juni 2009, hvor revisionen af forordningen ersat på dagsordnen som A-punkt.

Revision af teledirektivpakken

Punktet om revision af teledirektivpakken er ikke længere på dagsordenen for detkommende rådsmøde.Som udvalget tidligere er blevet orienteret om, indgik repræsentanter fra Europa-Parlamentet og Rådet den 29. april 2009 en kompromisaftale om vedtagelse af te-ledirektivpakken i anden behandling. Men imod forventning valgte Europa-Parlamentets plenarsamling den 6. maj 2009 at godkende aftalen inklusive par-lamentets ændringsforslag 138, som ikke var en del af kompromis-aftalen.Forslaget handler om, at der ikke må træffes beslutning om at begrænse slutbru-gernes adgang til internettet, uden at der forinden bliver indhentet en domstols-kendelse.

3

Fra blandt andet dansk side er der arbejdet for at få afsluttet denne sag, inden Eu-ropa-Parlamentet går til valg i juni 2009. Reformen af EU’s telelovgivning vil be-tyde en øget indsats for at ensarte reguleringen af de nationale telemarkeder i EUtil glæde for konkurrencen (og dermed forbrugerne) og investeringerne i ny infra-struktur.Det videre forløb vedrørende forhandlingerne om teledirektivpakken er derformeget usikkert, og det vil blive drøftet i marginen af rådsmødet den 11. juni.Det er sandsynligt, at teledirektivpakken vil blive behandlet i forligsproceduremed deltagelse af repræsentanter fra Europa-Parlamentet, Rådet og Kommissio-nen til efteråret, når det nye Europa-Parlament er trådt til. Intet er dog endnu sik-kert.Danmark har siden rådsmødet i november 2008 arbejdet for at få netop ændrings-forslag 138 med i teledirektivpakken. Men fra dansk side har det samtidig væretvurderingen, at der med kompromisaftalen fra 29. april 2009 var fundet et rime-ligt kompromis, som sikrede brugernes grundlæggende rettigheder.Regeringen finder det derfor ærgerligt, at aftalen om teledirektivpakken bliverudskudt. Det skal dog samtidigt understreges, at baggrunden for Europa-Parlamentets beslutning er forståelig. Med 407 stemmer for, 57 stemmer imod og171, som afstod fra at stemme, viste parlamentarikerne med al tydelighed, at detager spørgsmålet om internetadgang som en fundamental rettighed meget alvor-ligt.I det videre forløb vil regeringen arbejde for at sikre en aftale, som både fremmerkonkurrencen på telemarkederne, og som ikke kompromitterer borgernes funda-mentale rettigheder.IT- og Telestyrelsen

4