Udvalget til Valgs Prøvelse 2008-09
UVP Alm.del Bilag 18
Offentligt
698812_0001.png
698812_0002.png
698812_0003.png
698812_0004.png
698812_0005.png
698812_0006.png
Ministeren, Holmens Kanal 22, 1060 København KTlf. 3392 9300, Fax. 3393 2518, E-mail [email protected]J.nr. 2009-4596
Folketinget[email protected]________________________________________________________________Dato:
Fra Kristoffer Madsen, Valby Langgade 8, 1. th., 2500 Valby, har Indenrigs- ogSocialministeriet modtaget vedhæftede e-post af 8. juni 2009, hvori KristofferMadsen klager over følgende forhold i forbindelse med afholdelse af Europa-Parlamentsvalget og folkeafstemningen om tronfølgeloven den 7. juni 2009 påafstemningsstedet Prøvehallen i afstemningsområdet 8. kreds Nord i Køben-havns Kommune:1.2.3.at det afstemningssted, der var angivet på valgkortet, ikke var der, hvorafstemningsstedet lå,at Europa-Parlamentsvalget og folkeafstemningen blev afholdt i sammelokale, med anvendelse af samme stemmerum,at klager, mens han stod i kø ved stemmebordet for Europa-Parlamentsvalget, tre gange blev opfordret af de valgtilforordnede tilførst at gå til valgbordet for folkeafstemningen, mens han ikke blev op-fordret til at stemme til Europa-Parlamentsvalget, da han efter at havestemt til Europa-Parlamentsvalget henvendte sig til valgbordet for fol-keafstemningen,at den valgtilforordnede, da vedkommende udleverede stemmesedlentil folkeafstemningen, pegede på feltet for ”Nej-stemme”,at en valgtilforordnet sad umiddelbart uden for stemmerummet, hvorvedden pågældende havde mulighed for at kigge ind i stemmerummet, ogse, hvad klager stemte,at stemmekasserne for Europa-Parlamentsvalget henholdsvis folkeaf-stemningen stod samlet, og at der ikke blev ført opsyn med i hvilkenstemmekasse vælgerne nedlagde deres stemmesedler, ogat der ikke var opslag i afstemningslokalet over kandidaterne til Europa-Parlamentsvalget, eller om temaet for folkeafstemningen.
4.5.
6.
7.
Indenrigs- og Socialministeriet har i anledning af klagen indhentet vedhæftedeudtalelse af 11. juni 2009 fra Københavns Kommune. Københavns Kommunehar forinden indhentet en udtalelse fra valgsekretæren på afstemningsstedet.Ad 1:
2Københavns Kommune har i anledning af klagen oplyst, at afstemningsstedetPrøvehallen ligger ved et butikstorv ved Valby Skole. Det oplyses endvidere, atvalgstyrerne på det pågældende afstemningssted har bekræftet, at der på for-anledning af en vælger mellem kl. 9.30 og 10.00 på afstemningsdagen blevopsat et skilt med pil til valgstedet midt på butikstorvet. Skiltet var placeret, sådet kunne ses både fra Valby Langgade og for de vælgere, der kom gående frabutikscentret.Indenrigs- og Socialministeriet kan i den anledning oplyse, at det følger af § 20,jf. § 96, stk. 2, i lov om valg til Folketinget (lovbekendtgørelse nr. 145 af 24.februar 2009), og § 15 i lov om valg af danske medlemmer til Europa-Parlamentet (lovbekendtgørelse nr. 143 af 24. februar 2009), at valgkorteneskal indeholde oplysning om vælgerens navn og adresse, nummer på valglistensamt om afstemningsstedets beliggenhed og dag og tid for afstemningen.Det er ikke i valglovgivningen reguleret, om der i tilfælde af, at et afstemnings-sted kan være svært at finde, skal anvendes skiltning til lede vælgerne til af-stemningsstedet.Udtalelsen fra Københavns Kommune giver herefter ikke ministeriet anledningtil bemærkninger.Ad 2:Københavns Kommune har i anledning af klagen oplyst, at valgbordene til Eu-ropa-Parlamentsvalget var placeret til venstre for indgangen, mens valgbordenetil folkeafstemningen var placeret i den modsatte ende af stemmelokalet i for-hold til indgangen. Ved indgangen til stemmelokalet var det tydeligt markeret,hvilke borde der vedrørte Europa-Parlamentsvalget henholdsvis folkeafstem-ningen.Indenrigs- og Socialministeriet kan i den anledning oplyse, at det følger af al-mindelige valgretlige grundsætninger som anført i ministeriets vejledninger omafholdelse af folkeafstemning henholdsvis Europa-Parlamentsvalg den 7. juni2009 kapitel 7, at folkeafstemningen om ændring af tronfølgeloven og Europa-Parlamentsvalget skulle gennemføres som to adskilte afstemninger med sær-skilte valgborde og stemmekasser og så vidt muligt med særskilte stemmerumog i adskilte lokaler. Det skulle endvidere ved tydelig skiltning markeres, hvilkelokaler, valgborde, stemmerum og stemmekasser der vedrørte folkeafstemnin-gen henholdsvis Europa-Parlamentsvalget.I tilfælde, hvor de fysiske forhold således udelukkede, at der kunne benyttessærskilte lokaler og stemmerum til hver afstemning, ville der således ikke værenoget i vejen for, at en vælger fik udleveret begge stemmesedler, inden vælge-ren foretog stemmeafgivningen vedrørende begge valghandlinger samtidig istemmerummet. I så fald skulle kommunalbestyrelsen dog sørge for, at vælge-ren ved tydelig skiltning blev behørigt vejledt om den valgte procedure.
3Udtalelsen fra Københavns Kommune giver herefter ikke ministeriet anledningtil bemærkninger.Ad 3 og 4:Københavns Kommune har i anledning af klagen oplyst, at valgsekretærenhverken er blevet kontaktet af klageren på afstemningsstedet eller er bekendtmed, at klageren har henvendt sig til valgstyrerne, der var til stede i valglokaletfor at påpege de af klageren anførte klagepunkter.Københavns Kommune har supplerende oplyst, at en forklaring på, at klagerikke blev kontaktet ved udleveringen af stemmesedlen til folkeafstemningen, daklager indfandt sig for anden gang i afstemningslokalet, kan være, at valgbordettil folkeafstemningen var placeret bagerst i lokalet, og at de valgtilforordnedeeventuelt troede, at klager havde fået udleveret stemmesedlen til Europa-Parlamentsvalget. Københavns Kommune oplyser endvidere, at det alternativtkan skyldes, at de valgtilforordnede har genkendt klager, og derfor vidste, athan allerede havde stemt til Europa-Parlamentsvalget.Københavns Kommune har i øvrigt oplyst, at det formentligt har været en afvalgstyrerne, der har henvendt sig til klageren, idet valgstyrerne fortrinsvis varplaceret som tilsyn på gulvet og ved indgangen til stemmelokalet.For så vidt angår klagen over, at den valgtilforordnede, da vedkommende udle-verede stemmesedlen til folkeafstemningen, pegede på feltet for ”Nej-stemme”,har Københavns Kommune oplyst, at der sandsynligvis må foreligge en misfor-ståelse. Københavns Kommune har endvidere oplyst, at valgstyrerne på detpågældende afstemningssted har angivet, at man ikke er bekendt med, at an-dre vælgere har været af den opfattelse, at en tilforordnet vælger, der har udle-veret stemmesedler, har forsøgt at påvirke vælgerne.Indenrigs- og Socialministeriet kan i den anledning oplyse, at det følger af § 51,stk. 1, jf. § 99, stk. 1, i folketingsvalgloven, at de personer, der forestår afstem-ningen, ikke under afstemningen må give en vælger råd eller opfordring medhensyn til, hvorledes vælgeren bør stemme.Det er ikke udtrykkeligt reguleret i valglovgivningen, om en valgtilforordnet måopfordre en vælger, der står i kø til at få udleveret stemmeseddel til én afstem-ning, til i stedet at gå til et valgbord for en anden afstemning. Der er imidlertidikke noget til hinder for – og det kan efter omstændighederne være påkrævet –at en valgtilforordnet vejleder en vælger om muligheden for også at afgivestemme til en anden afstemning. Vejledningen skal imidlertid gives i neutralform og med respekt af, at det er vælgerens egen beslutning, om en vælgerønsker at stemme til den ene henholdsvis den anden afstemning eller beggeafstemninger.Samtidig er det valgstyrernes opgave at sikre, at afstemningen foregår i ro ogorden, herunder så vidt muligt at søge at undgå lange køer ved valgbordene.
4Det kunne i tilfælde, hvor der finder to afstemninger sted på samme tidspunktf.eks. ske ved at oplyse de fremmødte vælgere om, at de, såfremt de måtteønske at afgive stemme til begge afstemninger, kan vælge at gå til valgbordetfor den anden afstemning først.Indenrigs- og Socialministeriet har ved brev af 18. maj 2009 til kommunalbesty-relserne desuden henledt opmærksomheden på, at folkeafstemningen den 7.juni 2009 vedrører et forslag til ændring af tronfølgeloven, der har grundlovs-rang. Til vedtagelse af forslaget kræves derfor, at et flertal af de vælgere, derdeltager i afstemningen, stemmer for forslaget, og at dette flertal udgør mindst40 pct. af de stemmeberettigede. Under henvisning hertil og til, at der er tovalghandlinger samme dag, var det derfor efter Indenrigs- og Socialministerietsopfattelse hensigtsmæssigt at sikre, at vælgerne var opmærksomme på beggeafstemninger.Efter ministeriets opfattelse ville det derfor – som anført i brevet af 18. maj 2009– være hensigtsmæssigt, i det omfang det på nuværende tidspunkt var muligt,at kommunerne ved skiltning på afstemningsstederne vedrørende Europa-Parlamentsvalget samtidig gjorde vælgerne opmærksomme på, at der ogsåafholdtes folkeafstemning om ændring af tronfølgeloven.Udtalelsen fra Københavns Kommune giver herefter ikke ministeriet anledningtil bemærkninger.Ad 5:Københavns Kommune har i anledning af klagen oplyst, at valgstyrerne på detpågældende afstemningssted har bekræftet, at der var opstillet en stol vedstemmekasserne i hver ende af lokalet, samt at stolene var placeret længstmuligt fra stemmerummene.Indenrigs- og Socialministeriet kan i den anledning oplyse, at det følger af § 48,stk. 1, jf. § 99, stk. 1, i lov om valg til folketinget og § 25, stk. 1, i lov om valg afdanske medlemmer til Europa-Parlamentet, at stemmeafgivningen sker i stem-merummet, hvor kun vælgeren må være til stede.Stemmeafgivningen skal ske på betryggende måde og således, at ingen fårlejlighed til at gøre sig bekendt med, hvorledes vælgeren har stemt.Udtalelsen fra Københavns Kommune giver herefter ikke ministeriet anledningtil bemærkninger.Ad 6:Københavns Kommune har i anledning af klagen oplyst, at stemmekassernevar placeret uden for stemmerummene med stemmekasserne til Europa-Parlamentsvalget på den ene side af udgangen og stemmekasserne til folkeaf-stemningen på den anden side. Det anføres endvidere, at der ved stemmekas-serne var opsat skilte, hvor det tydeligt var angivet, hvilke stemmekasser der
5hørte til Europa-Parlamentsvalget, og hvilke der hørte til folkeafstemningen.Københavns Kommune har herudover oplyst, at der dagen igennem befandt sigen eller to valgtilforordnede ved stemmekasserne for at sikre, at stemmesedler-ne kom i rette stemmekasse.Indenrigs- og Socialministeriet kan i den anledning oplyse, at kommunalbesty-relsen, som angivet under Ad 2, i tilfælde, hvor de fysiske forhold udelukkede,at afstemningerne kunne foregå i adskilte lokaler, eller at der kunne benyttessærskilte stemmerum til hver afstemning, skulle sørge for, at vælgeren vedtydelig skiltning blev behørigt vejledt om den valgte procedure.Ministeriet har endvidere i sine vejledninger om afholdelse af folkeafstemningog Europa-Parlamentsvalget den 7. juni 2009 kapitel 7, anført, at kommunalbe-styrelsen i tilfælde af, at afstemningerne blev afholdt i samme lokale og vedbrug af samme stemmerum, skulle sikre sig, at vælgerne nedlagde deresstemmesedler i de korrekte stemmekasser. Dette skulle ske ved skiltning ogudformning af stemmekasserne og ved, at det over for de valgtilforordnede blevindskærpet, at det var vigtigt, at de holdt nøje øje med, at vælgerne nedlagdederes stemmesedler i de korrekte stemmekasser. Dette følger af almindeligevalgretlige grundsætninger.Udtalelsen fra Københavns Kommune giver herefter ikke ministeriet anledningtil bemærkninger.Ad 7:Københavns Kommune har i anledning af klagen oplyst, at valgstyrerne på detpågældende afstemningssted har angivet, at der var opsat opslag om kandida-terne til Europa-Parlamentsvalget og vejledning om folkeafstemningen om æn-dring af tronfølgeloven uden for afstemningslokalet, ved indgangen til selveafstemningslokalet og i samtlige stemmerum.Indenrigs- og Socialministeriet kan i den anledning oplyse, at det følger af § 99,stk. 2, i lov om valg til Folketinget, at der ved opslag i stemmerummet skal givesvælgeren vejledning om, at vælgere, der stemmer for henholdsvis imod loven,der er sat til folkeafstemning, sætter kryds ved ordet ”Ja” henholdsvis ”Nej” påstemmesedlen. Endvidere følger det af § 17, stk. 1, i Europa-Parlamentsvalgloven og § 45, stk. 3, i folketingsvalgloven, jf. § 25, stk. 1, i Eu-ropa-Parlamentsvalgloven, at i stemmelokalerne skal der være opslag, der an-giver samtlige partier og kandidaters navne i den rækkefølge, hvori de er anførtpå stemmesedlen.Udtalelsen fra Københavns Kommune giver herefter ikke ministeriet anledningtil bemærkninger.Klager er herfra underrettet om, at sagen er oversendt til Folketinget.
6
Med venlig hilsen
Karen Ellemann
/
Christian Vigh