Udvalget til Valgs Prøvelse 2008-09
UVP Alm.del Bilag 16
Offentligt
Ministeren, Holmens Kanal 22, 1060 København KTlf. 3392 9300, Fax. 3393 2518, E-mail [email protected]J.nr. 2009-4618
Folketinget[email protected]________________________________________________________________Dato:
Fra Poul Erik Bak, Grønnegade 4, 3. tv., 8000 Århus C, har Indenrigs- og Soci-alministeriet modtaget vedhæftede brev af 7. juni 2009, hvori Poul Erik Bakklager over, at valgkortene til folkeafstemningen om tronfølgeloven var påtrykten henvisning til www.tronfoelge.dk. Efter klagerens opfattelse er indholdet pådenne hjemmeside partisk, idet den opfordrer til at stemme ”Ja” til folkeafstem-ningen. Endvidere gør Poul Erik Bak opmærksom på, at det ikke fremgik afvalgkortet, at vælgeren skal medbringe legitimation, og at han ikke blev bedt omat fremvise legitimation i forbindelse med sin stemmeafgivning, mens det oply-ses på www.tronfoelge.dk, at vælgeren skal medbringe legitimation for atstemme.Indenrigs- og Socialministeriet kan i anledning af klagen om indholdet af valg-kortet til folkeafstemningen oplyse, at det følger af § 20, jf. § 96, stk. 2, i lov omvalg til Folketinget (lovbekendtgørelse nr. 145 af 24. februar 2009), at kommu-nalbestyrelsen, så snart valglisten er udarbejdet, udsender valgkort til vælgere,der er opført på valglisten og tilmeldt folkeregistret. Valgkortet skal indeholdeoplysning om vælgerens navn og adresse, nummer på valglisten samt om af-stemningsstedets beliggenhed og dag og tid for afstemningen.Det er således ikke i valglovgivningen reguleret, hvad der kan tilføjes på bagsi-den af et valgkort vedrørende temaet til en afstemning. Det må dog forudsæt-tes, at en given tekst er objektiv og neutral.På bagsiden af valgkortet var følgende tekst påtrykt:”Dette valgkort giver dig mulighed for at deltage i folkeafstemningen om æn-dring af tronfølgeloven.Tronfølgeloven giver i dag mænd fortrinsret til at arve tronen. Med forslagetligestilles mænd og kvinder, så det er det ældste barn, der arver tronen, uansetom det er en dreng eller en pige.Du skal sætte kryds ved ”ja”, hvis du er enig i forslaget.Du skal sætte kryds ved ”nej”, hvis du ikke er enig i forslaget.
2
Forslaget kan kun vedtages, hvis et flertal af dem der deltager i afstemningenog mindst 40 % af alle stemmeberettigede stemmer ja.Yderligere info se: www.tronfoelge.dk”.Tilsvarende har Statsministeriet oplyst, at den pågældende hjemmeside inde-holdt information om afstemningens tema og fremgangsmåde.Det er ministeriets opfattelse, at den tekst, der var påtrykt bagsiden af valgkor-tene til folkeafstemningen om ændring af tronfølgeloven den 7. juni 2009, var enobjektiv og neutral oplysning til vælgerne om afstemningens tema og frem-gangsmåde.For så vidt angår spørgsmålet om den generelle tilrettelæggelse af oplysnings-kampagnen om folkeafstemningen, er det ministeriets opfattelse, at dette falderuden for området for klager over valghandlingen efter § 103 i lov om valg tilFolketinget.Indenrigs- og Socialministeriet kan i den forbindelse oplyse, at ministeriet harmodtaget følgende udtalelse vedrørende oplysningskampagnen fra Statsmini-steriet:”Statsministeriet finder anledning til at bemærke, at ministeriet er enig med In-denrigs- og Socialministeriet i, at spørgsmålet om tilrettelæggelsen af oplys-ningskampagnen om folkeafstemningen efter Statsministeriets opfattelse falderuden for området for klager over valghandlingen efter folketingsvalglovens §103.Statsministeriet kan herudover oplyse, at formålet med oplysningskampag-nen var at udbrede kendskabet til folkeafstemningen søndag den 7. juni, samtat afstemningstemaet var, om der skulle være ligestilling eller ej mellem drengeog piger i forhold til at arve tronen. Kampagnen har haft flere elementer, bl.a. enhjemmeside, annonceindrykning i danske dagblade og produktion af en film.Statsministeriet har valgt at bruge billeder og tekst, der også anvender lidt hu-mor. Det skaber selvfølgelig mulighed for en individuel tolkning, men forhåbent-lig blev mange opmærksomme på, at der var en folkeafstemning søndag den 7.juni 2009 om ligestilling i adgangen til at arve tronen.”Hvad angår reglerne for, hvornår en vælger kan pålægges at fremvise legitima-tion i forbindelse med udlevering af stemmesedler, kan Indenrigs- og Socialmi-nisteriet oplyse, at det følger af § 47, jf. § 99, stk. 1, i lov om valg til folketinget,at vælgeren på forespørgsel skal give oplysning om navn, bopæl og fødselsda-to. Det følger tillige af bestemmelsen, at såfremt der måtte være tvivl om envælgers identitet, skal denne fastslås, om fornødent ved fremlæggelse af do-kumentation herfor.
3Som anført i ministeriets vejledning om afholdelse af folkeafstemning den 7. juni2009 kapitel 7.2. (vejledning nr. 29 af 6. april 2009 om afholdelse af folkeaf-stemning om ændring af tronfølgeloven) indebærer bestemmelsen, at en væl-gers identitet, hvis der er tvivl herom, skal fastslås, om nødvendigt ved, at væl-geren bliver bedt om at fremlægge dokumentation herfor (ID). I vejledningenfastsættes tillige, at det ikke vil være i overensstemmelse med loven, hvis derkræves ID af alle, der stemmer. Dokumentation for en vælgers identitet skalalene kræves i tilfælde, hvor der er tvivl om den pågældende vælgers identitet.Der stilles ikke krav om, at valgkortet skal indeholde oplysning om ovennævnteregler, jf. § 20, jf. § 96, stk. 2, i lov om valg til Folketinget som gengivet ovenfor.Klageren er herfra underrettet om, at sagen er oversendt til Folketinget.
Med venlig hilsen
Karen Ellemann
/
Christian Vigh