Udvalget til Valgs Prøvelse 2008-09
UVP Alm.del Bilag 11
Offentligt
698738_0001.png
698738_0002.png
698738_0003.png
Ministeren, Holmens Kanal 22, 1060 København KTlf. 3392 9300, Fax. 3393 2518, E-mail [email protected]J.nr. 2009-4586
Folketinget[email protected]________________________________________________________________Dato:
Fra Rasmus B. Larsen, Holmehusvej 77-79, lejl. 1, 5000 Odense C, har Inden-rigs- og Socialministeriet modtaget vedhæftede e-post af 7. juni 2009, hvoriRasmus B. Larsen klager over udformningen af stemmesedlerne til folkeaf-stemningen om ændring af tronfølgeloven den 7. juni 2009, som han findermangelfulde, idet det ikke var angivet på stemmesedlen, hvad der blev stemtom. Endvidere klager Rasmus B. Larsen over manglende opslag i stemme-rummet med oplysning om, hvad der blev stemt om. Rasmus B. Larsen anfører,at der i stedet for vejledning om fremgangsmåde ved stemmeafgivning til folke-afstemning var angivet fremgangsmåden for Europa-Parlamentsvalget.Odense Kommune har i anledning af klagen ved vedhæftede e-post af 10. juni2009 oplyst, at stemmesedlerne til folkeafstemning er trykt efter den skabelon,som kommunen har modtaget fra Indenrigs- og Socialministeriet.Odense Kommune har endvidere oplyst, at valgstyrerne på det pågældendeafstemningssted har bekræftet, at der på det pågældende afstemningssted ikkehar været opslag i stemmerummene med oplysning om, hvad der blev stemt omved folkeafstemningen om ændring af tronfølgeloven. I stedet var der blevetopsat mindre opslag på stemmerummets yderside med følgende ordlyd: ”Huskogså at stemme til folkeafstemningen om ændring af tronfølgeloven. Se vejled-ning bag på dit valgkort”. Endvidere var der ophængt opslag i stemmelokaletom fremgangsmåden ved stemmeafgivningen til folkeafstemningen svarende tildet opslag, Indenrigs- og Socialministeriet havde udarbejdet, jf. bilag 5 til vej-ledningen. Odense Kommune oplyser endvidere, at det er korrekt, at der i destemmerum, som blev benyttet til folkeafstemningen om tronfølgeloven, varophængt en vejledning, der relaterede sig til stemmeafgivningen til Europa-Parlamentsvalget.Odense Kommune har beklaget, at der ikke var opsat opslag om fremgangs-måde ved stemmeafgivningen til folkeafstemningen i selve stemmerummene.
2Indenrigs- og Socialministeriet kan i den anledning oplyse, at det følger af § 98,stk. 1, i lov om valg til Folketinget (lovbekendtgørelse nr. 145 af 24. februar2009), at der på stemmesedlerne ved folkeafstemninger klart adskilt skal væretrykt ordene ”Ja” og ”Nej”. Endvidere fremgår det af bestemmelsens stk. 2, atindenrigs- og socialministeren fastsætter nærmere regler om stemmesedlensindhold og udformning.De nærmere regler for stemmesedlens indhold og udformning er fastsat i be-kendtgørelse om stemmesedler til brug ved folkeafstemning (bekendtgørelse nr.261 af 31. marts 2009).Af bekendtgørelsens § 4, stk. 1, følger, at der på stemmesedlerne øverst tilhøjre anføres med små bogstaver en betegnelse for den opstillingskreds, tilhvilken de er bestemt. Umiddelbart under denne betegnelse anføres, ligeledesmed små bogstaver, dato og år for afstemningen.Af bekendtgørelsens § 4, stk. 2, fremgår, at såfremt der samme dag afholdesafstemning om flere lovforslag eller love, anføres umiddelbart under den i stk. 1nævnte betegnelse, begyndende fra stemmesedlens venstre kant, med fedetyper titlen og med almindelige typer en eventuel undertitel på det lovforslageller den lov, der stemmes om.Af bekendtgørelsens §§ 5, 7 og 8, følger endvidere, at der på stemmesedlen isærskilte felter skal angives henholdsvis ”Sæt X i én af rubrikkerne”, ”Ja” og”Nej” samt afkrydsningsrubrikker ud for ”Ja” og ”Nej”. Endvidere følger det afbekendtgørelsens § 10, at ud over det, der er nævnt i de foregående paragraf-fer, må intet ord eller bogstav og intet navn, tal eller tegn være påført nogenstemmeseddel ved tryk eller skrift eller på anden måde.Stemmesedlernes indhold og udformning følger således af regler fastsat afIndenrigs- og Socialministeriet. Det er således kun i tilfælde, hvor der sammedag afholdes afstemning om flere lovforslag eller love, at titlen og eventuel un-dertitlen på det lovforslag eller den lov, der stemmes om, skal anføres påstemmesedlen. Ministeriet udsendte forud for afstemningen en skabelon tilkommunalbestyrelserne til brug ved trykningen af stemmesedlerne til folkeaf-stemningen om ændring af tronfølgeloven, der var i overensstemmelse med deregler, der følger af bekendtgørelse om stemmesedler til brug ved folkeafstem-ning. Skabelonen er optrykt som bilag 4 til vejledningen.Det har således været i overensstemmelse med de gældende regler, at afstem-ningstemaet ved denne folkeafstemning ikke var påført stemmesedlen.Hvad angår Rasmus B. Larsens klage over manglende opslag i stemmerummetmed oplysning om, hvad der blev stemt om, kan Indenrigs- og Socialministerietoplyse, at det følger af § 99, stk. 2, i lov om valg til Folketinget (lovbekendtgø-relse nr. 145 af 24. februar 2009), at der ved opslag i stemmerummet skal gives
3vælgeren vejledning om, at vælgere, der stemmer for henholdsvis imod loven,sætter kryds ved ordet ”Ja” henholdsvis ”Nej” på stemmesedlen.Det er således ikke i overensstemmelse med loven, at der ikke var opsat opslagi stemmerummet med oplysning om, hvad der blev stemt om til folkeafstemnin-gen om ændring af tronfølgeloven.Indenrigs- og Socialministeriet kan i øvrigt bemærke, at spørgsmålet om vejled-ning om afstemningens tema på opslag i afstemningslokalet og stemmerumme-ne samt på stemmesedlen tidligere har været behandlet i Udvalg til Valgs Prø-velse i forbindelse med folkeafstemningen om Danmarks deltagelse i den fællesvaluta, jf. klage nr. 1 og 2 i beretning om klager i forbindelse med folkeafstem-ningen om forslag til lov om Danmarks deltagelse i den fælles valuta, Beretningnr. 1, 2000-01 afgivet den 14. december 2000. Udvalget tilkendegav i densammenhæng, at der ikke fandtes anledning til at søge at ændre reglerne.Klageren er herfra underrettet om, at sagen er oversendt til Folketinget.
Med venlig hilsen
Karen Ellemann
/
Christian Vigh