Udenrigsudvalget 2008-09
URU Alm.del Spørgsmål 205
Offentligt
693241_0001.png
693241_0002.png

Uddrag af spørgetimen den 13. maj 2009 (US 146)

Colette L. Brix (DF):

Desværre er den danske eksport jo i den allerværste krise i nyere tid. Formentlig har eksporten ikkeværet så hårdt ramt siden 1930'ernes store depression. Det værste er næppe er overstået endnu.I forbindelse med kreditpakken fra januar blev der også aftalt en eksportpakke med en låneordningpå 20 mia. kr. og efterfølgende en genforsikringsordning på 10 mia. kr. I sidste uge gav Europa-Kommissionen så grønt lys for, at genforsikringsordningen også kan dække eksport til lande indenfor EU og OECD - gudskelov for det. Meget tyder imidlertid på, at der er brug for flere initiativer,så eksporten kan støttes og stimuleres yderligere, under forudsætning af at EU's statsstøttereglerselvfølgelig overholdes. Det kan f.eks. være en genlancering af renteudligningsordningen, såvirksomhederne kan få forsikret en lang kredittid til en fast rente. Det vil også være fornuftigt at sepå støtten til det kollektive eksportfremstød, som siden 2000 er halveret til 17,6 mio. kr. i 2002.Herfra vil jeg gerne spørge ministeren, hvad ministeren agter at gøre yderligere for at stimulere oghjælpe virksomhedernes eksportaktiviteter? Og her tænker jeg ikke mindst på de mindreeksportvirksomheder

Økonomi- og erhvervsministeren (Lene Espersen):

Jeg vil bare sige tak til fru Colette Brix for et, synes jeg, meget relevant spørgsmål. Der er ingentvivl om, at de små og mellemstore virksomheder for alvor er mærket af, at krisen er kommet tilDanmark, og det gælder ikke mindst de virksomheder, som lever af at eksportere deres varer.Jeg vil sige, at jeg nu tror på, at den godkendelse, som vi fik fra Europa-Kommissionen i sidste uge,den 7. maj, hvor der nu bliver mulighed for at lave genforsikringsordninger - og det vil altså sigeordninger, hvor der også på korte kreditter på under 2 år bliver mulighed for at få genforsikret, ogsåinden for OECD-landene - vil medvirke til at skabe bedre rammevilkår for de små og mellemstorevirksomheder. Jeg er også overbevist om, at kreditpakken, som der, om man så må sige, er begyndtat blive træk på nu, vil medvirke til at få skabt bedre vilkår på længere sigt.Så jeg vil sige til fru Colette Brix, at jeg sådan set er enig i analysen af, at vi skal væreopmærksomme og blive ved med at følge området tæt. Men jeg tror nu på - ikke mindst i og med atEU-Kommissionen i sidste uge godkendte ordningen - at vi skal lade den ordning på 10 mia. kr.virke, før vi ser på, om der er behov for yderligere initiativer.

Colette L. Brix (DF):

Nu læser man jo i pressen, at eksporten er meget presset, og det ved vi jo godt at den er. Derfor viljeg gerne spørge: Har man ud over den eksportpakke, der er lavet, nogle initiativer, som man måskegår og kigger på? Eller er der andre ting, som man eventuelt vil sætte i gang, hvis det ernødvendigt? For der er jo ingen tvivl om, at eksporten i Danmark er utrolig vigtig, og vi skal altsåhave nogle af de penge derfra tilbage til landet. Uanset om vi laver bankpakke I eller bankpakke II,er eksporten meget, meget vigtig.

Økonomi- og erhvervsministeren (Lene Espersen):

Jeg tror, man kan sige, at der er to store problemer lige nu. Det ene kan vi ikke gøre noget ved, detandet kan vi forsøge at gøre noget ved.Det store problem er naturligvis, at mange af de markeder, som vi typisk har eksporteret mange tingtil, er i en meget stor økonomisk tilbagegang, og det vil altså sige, at der i Tyskland, Sverige ogStorbritannien, hvor vi typisk eksporterer mange varer til, simpelt hen ikke er den efterspørgsel eftervarer længere. Jeg tror, man må afvente, at konjunkturerne vender, før de markeder kommer op atkøre på fuldt blus igen.Det andet problem er naturligvis, at vi de steder, hvor vi rent faktisk kan afsætte produkter,selvfølgelig skal have en sikkerhed for, at der er en ordentlig kreditformidling. Der tror jeg på, at deinitiativer, vi har taget, med Eksport Kredit Fonden og med genforsikringsaftalerne på dehenholdsvis 20 mia. kr. og 10 mia. kr. er noget af det, der kan hjælpe virksomhederne til fortsat atblive ved med at holde gang i samlebåndene og i hjulene, også selv om hastigheden måske er knapså høj.Men jeg vil gerne tilkendegive over for fru Colette L. Brix, at det måske underglobaliseringsforhandlingerne, som vi starter til efteråret, kan være relevant at tage andre emner op isamme boldgade som dem, fru Colette L. Brix her redegør for.

Colette L. Brix (DF):

Jeg kunne også godt tænke mig at vide, om man har nogen analyse af, hvad de gør for at fremmeeksporten i andre lande - altså i EU-landene og i OECD-landene. Hvad gør man der? Hvilkeeksportaktiviteter har de f.eks. i erhvervsfremme- og eksportfremmeordningerne?Jeg har jo ladet mig fortælle, at de gør rimelig meget og også går længere på ambassaderne medhensyn til hjælp til små eksportvirksomheder. Så jeg tænkte på: Har man nogen analyse? Er dernoget, vi kan lære af, eller noget, vi kan bruge her, noget, vi kunne gøre bedre for at hjælpe voressmå eksportvirksomheder?

Økonomi- og erhvervsministeren (Lene Espersen):

Jeg vil sige til fru Colette L. Brix, at det er fuldstændig korrekt, at der bliver gjort meget påeksportfremmeområdet, ikke mindst fra Udenrigsministeriets side. Men jeg er altså ikke i dag ibesiddelse af papirer på de konkrete områder, hvor Udenrigsministeriet tager initiativer.Jeg vil blot sige, at det, jeg tror er afgørende, og som der også har været bred politisk opbakning til,er, at vi, når vi tænker i markedsføring af Danmark og hjælp til at brande Danmark og danskevirksomheder, selvfølgelig skal prøve at tænke i en eller anden helhed, så vi ikke går ud og taler om20 forskellige ting, men taler om det samme hver gang, så danske virksomheder bliver genkendt ogrent faktisk nyder gavn af det.Men jeg vil foreslå fru Colette L. Brix, at der måske bliver stillet et skriftligt spørgsmål, såUdenrigsministeriet også får en mulighed for at bidrage med viden om eksportfremme.