PRESSEMEDDELELSE

27. januar 2009

 

RAPPORTEN ER KLAUSULERET TIL TIRSDAG D. 27. JANUAR

 

UNICEF beder om hjælp til katastroferamte børn

 

UNICEF beder i dag verdenssamfundet om knap 6 milliarder kroner til at hjælpe børn i 36 humanitære nødsituationer verden over. Klimaforandring, naturkatastrofer og fødevarekrise har øget behovet for akut nødhjælp på verdensplan.

 

Appellen om katastrofebidrag udsendes i forbindelse med offentliggørelsen af UNICEFs årlige rapport ”Humanitarian Action Report 2009”. Rapporten indeholder et overblik over den humanitære situation i 36 lande, hvor børn i stort antal har behov for nødhjælp. I rapporten vurderer UNICEF for hvert af de 36 lande, hvilke akutte problemer børnene står overfor, hvilken indsats UNICEF gerne vil foretage, og hvor meget indsatsen vil koste.

”Mange af de lande, der er med i rapporten, er glemte eller oversete katastrofer. Børn lider og dør hver eneste dag på grund af sygdomme, fattigdom og sult, men de fleste af dem dør i stilhed, og verden hører aldrig om dem”, siger Steen M. Andersen, generalsekretær i UNICEF Danmark.

UNICEF anmoder i år om 17 procent flere midler til sin katastrofeindsats end sidste år. Det skyldes primært et øget behov for katastrofehjælp i det østlige og sydlige Afrika. Over halvdelen af katastrofemidlerne skal bruges til de fem største humanitære operationer i verden: DR Congo, Somalia, Sudan, Uganda og Zimbabwe.

I de seneste årtier er antallet og omfanget af naturskabte katastrofer steget markant. Som i Myanmar/Burma, hvor cyklonen Nargis i maj 2008 ødelagde tusindvis af hjem og skoler. UNICEF har stadig travlt med at hjælpe landets katastroferamte børn. Generalsekretær Steen M. Andersen var i Myanmar i oktober og oplevede der, hvordan katastrofehjælpen også kan udnyttes til at forbedre situationen for børn på længere sigt, i et ellers lukket, isoleret og ekstremt fattigt land.

”Cyklonen skabte meget ødelæggelse og lidelse, men samtidig har vi nu en mulighed for at genopbygge til det bedre. For eksempel bliver de skoler, UNICEF genopbygger, konstrueret, så de kan modstå cykloner og jordskælv. Det er en mulighed for at skabe varige løsninger, som kan forbedre livet for børn og deres familier og for de kommende generationer”, siger Steen M. Andersen.   

De katastrofer, der er med i Humanitarian Action Report, repræsenterer kun en lille del af UNICEFs nødhjælpsaktiviteter. I 2007 alene satte UNICEF ind med akut nødhjælp til 276 katastrofer i 92 lande. Over 50 procent skyldtes naturkatastrofer; 30 procent var resultat af væbnede konflikter; og sundhedsrelaterede katastrofer, for eksempel udbrud af epidemier, stod for 19 procent af det akutte behov for nødhjælp.

Det fremgår også af rapporten, at højere fødevarepriser og klimaforandring har haft negativ effekt på stort set alle de lande, der har behov for akut nødhjælp. Nye undersøgelser viser, at risikoen for at sulte vil være steget for mere end 50 millioner mennesker verden over ved udgangen af 2010, som følge af klimaforandringer. Flere eksperter har beregnet, at 175 millioner børn i løbet af det næste årti vil lide under konsekvenserne af klimaforandring.

 

Konsekvenserne af naturkatastrofer som oversvømmelse, tørke, jordskælv og cykloner bliver særligt alvorlige i lande, der samtidig er hårdt ramt af konflikter og fattigdom. Som i Somalia, hvor væbnede konflikter er brudt ud samtidig med, at landet kæmper med følgerne af langstrakt tørke og voldsomme oversvømmelser. Her indledte UNICEF i december en storstilet sundhedskampagne, som skal nå ud til 1,5 millioner børn med blandt andet vaccination mod mæslinger og livsvigtige vitamin- og kosttilskud.

 

”Det er ekstremt vigtigt for UNICEF at prioritere de flygtede børns helbred og sundhed, især fordi mange af de børn, der ankommer til flygtningelejrene, i forvejen er fejlernærede og har behov for akut pleje”, siger Christian Balslev Olesen, UNICEFs chef i Somalia.

UNICEF har medarbejdere i mere end 150 udviklingslande verden over og er ofte blandt de første på stedet, når katastrofen rammer.

”UNICEFs erfaringer fra hjælpearbejdet viser, at det er altafgørende at have et effektivt katastrofeberedskab. Hurtig adgang til de mest basale nødhjælpsforsyninger og evnen til at distribuere dem hurtigt til folk i katastroferamte områder redder tusindvis af liv,” fortæller Steen M. Andersen.

 

For yderligere oplysninger, venligst kontakt:

 

Karin Aaen, informationschef i UNICEF Danmark, tlf. 35273828 / 25396099, [email protected]

Jakob Ebeling, kommunikationsmedarbejder, tlf. 35273842 / 61656195, [email protected]

Ditte Hartvig, kommunikationsmedarbejder, tlf. 35 27 38 44 / 51 25 62 09, [email protected]

 

Læs mere og download rapporten på www.unicef.dk

 

____________________

 

UNICEF blev oprettet i 1946 som FNs børnefond. UNICEF arbejder i mere end 150 af verdens fattige lande for at sikre børn en sund og tryg opvækst, skolegang og beskyttelse mod vold, udnyttelse og aids. I den industrialiserede del af verden har UNICEF 37 nationalkomiteer, heriblandt UNICEF Danmark, der oplyser om og samler penge ind til UNICEFs hjælpearbejde for verdens børn. UNICEFs arbejde er udelukkende finansieret af frivillige bidrag fra regeringer, erhvervslivet, fonde og private bidragydere.

.