Udenrigsudvalget 2008-09
URU Alm.del Bilag 204
Offentligt
688706_0001.png
688706_0002.png
688706_0003.png

Jens Galschiot

Banevaenget 22DK-5270 Odense NTel.: (+45) 6618 4058Fax: (+45) 6618 4158E-mail: [email protected]Internet: www.aidoh.dkStatsminister Lars Løkke RasmussenStatsministerietChristiansborgPrins Jørgens Gård 111218 København K
Odense, 14. maj 2009
Kære statsminister Lars Løkke Rasmussen,Jeg vil hermed anmode om den danske regerings støtte iforbindelse med indrejse til Hongkong.Som det fremgår af medfølgende korrespondance, har jeg i længeretid haft kontakt med Hongkongs myndigheder og politikere ang. atfå en indrejsetilladelse til Hongkong. Jeg er blevet inviteret tilHongkong af den kinesiske demokratibevægelse for at deltage imindehøjtidelighederne omkring 20-årsdagen for massakren på denHimmelske Freds Plads.Jeg rejste i foråret 2008 til Hongkong sammen med et filmhold ogto medarbejdere for at deltage i et protestmøde ommenneskerettighedssituationen i Kina i forbindelse med OL faklensindtog i Hongkong. Det var meningen at jeg sammen med kinesiskeaktivister skulle male ’Skamstøtten’ orange. Denne skulpturopstillede jeg i 1997 sammen med studenterne som et monumentover Tiananmen-massakren. - Men jeg kom ikke til at deltage imalingen af skulpturen. Jeg blev nægtet at rejse ind og måtte tagehjem med uforrettet sag.
På denne baggrund vil jeg denne gang vil sikker på at jeg kankomme ind før jeg rejser. Min frygt for udvisning bestyrkes af atHongkongs myndigheder netop den 11. maj har nægtet indrejse tilDr Yang Jianli, se http://initiativesforchina.org. Han var en del afdemokratibevægelsen i 1989 på Fredspladsen og derfor ville hangerne deltage i 20-års mindedagen i Hongkong. Så der er god grundtil at formode at Hongkongs immigrations-myndigheder kunnefinde på at nægte mig indrejse også. En vurdering som Hongkongspræsident Jasper TSANG Yok-sing er enig i og derfor har sendtmig sin opbakning til at få en forhåndstilladelse.Det er helt åbenbart at Hongkongs immigrations myndighederforsøger at lave en politisk sortering af hvem der skal havetilladelse til at komme ind i landet. Denne sortering bliver i sinsystematik mere og mere åbenlys og truer med at sætte dedemokratiske rettigheder og især ytringsfriheden under pres iHongkong.Den nuværende danske regering gør og har gjort en massiv indsatsfor at forsvare netop ytringsfriheden bl.a. i forbindelse medMuhammed-tegningerne og forsvaret for Gert Wilders ret til fribevægelse. Jeg vil derfor opfordre regeringen til at udvide detteengagement og lægge et politisk og diplomatisk pres på Hongkongsmyndigheder og måske ad den vej være med til at forhindrepraksisen med politisk sortering af indrejsende til Hongkong.Der er brug for et politisk pres og en officiel protest imod at endansk fredelig kunstner bliver nægtet indrejse og dermed afskæresfra at tage imod en invitation fra en lovlig demokratisk bevægelse,der oven i købet har flere af deres ledende medlemmer iHongkongs parlament. Et officielt politisk pres vil:bevirke at jeg igen kan rejse frit og uhindret ind i Hongkong.understøtte de garantier der blev givet til Hongkong om atkunne opretholde sin samfundsorden i forbindelse medgenforeningen med Kina i 1997. Det blev lovet at princippetom ’Et land - To systemer ville sikre Hongkongs rettighedertil opretholdelse af demokrati og ytringsfrihed. Mangedemokratisk sindede havde vel håbet at Hongkongs systemefterhånden kunne brede sig til selve Kina, men nu ser detdesværre ud til at det modsatte bliver tilfældet.
og til sidst som måske det vigtigste, hjælpe og understøtte degode demokratiske kræfter i både Hongkong og Kina, derarbejder for respekt for menneskerettighederne og for enbevarelse af ytringsfriheden i Hongkong.Som det fremgår af medfølgende kopier af korrespondancen har jegselv gjort en hel del for at fremme sagen. Jeg har:ansøgt immigrationsmyndigheder om enforhåndstilkendegivelsekontaktet den danske repræsentation i Hongkong for at fåhjælpkontaktet alle medlemmer af Hongkongs parlament, LegCokontaktet præsidenten for LegCogivet interview til stort set alle Sydasiens aviserJeg mener at mine egne muligheder for at få en løsning på sagen erved at være udtømt, og jeg vil derfor med dette brev anmode dendanske regering til at gå ind i sagen.Alle vigtige dokumenter i sagen kan findes påwww.aidoh.dk/4June09Dette brev vil også blive lagt på nettet. Når jeg lægger sagen fremfor offentligheden, er det for at støtte idealet om åbenhed i politikog forvaltning. Jeg har netop besøgt din hjemmeside(www.stm.dk/_a_1587.html) hvoraf det fremgår at du deler detteideal.Jeg sender en kopi af dette brev til Udenrigsministeriet, da de førhar været inde i sagen.Jeg står gerne til rådighed med yderligere oplysninger.
Venlige hilsenerJens Galschiøt