Udenrigsudvalget 2008-09
URU Alm.del Bilag 198
Offentligt
684551_0001.png
684551_0002.png
Vester Voldgade 100 - DK-1552 København VTel: +45 33 73 74 46 – Fax: +45 33 73 74 65E-mail: [email protected] - Web: www.eu-ngo.dk
København, 14. maj 2009Udviklingsminister Ulla Tørnæs,Udenrigsministeriet,Asiatisk Plads 2,1402 København K.
Kære Ulla TørnæsI forbindelse med det kommende EU GAERC-møde (Almindelige anliggender og eksterneforbindelser) den 18.-19. maj, er der nogle punkter, vi vil bede dig tage op.Den danske EU-NGO Platform har med tilfredshed noteret, at du efter G-20 mødet klart har advaretmod, at de rige lande ikke lever op til de løfter, de har afgivet mht. udviklingsbistand.CONCORD – den europæiske sammenslutning af udviklings-NGOer – offentliggør i dag den 14.maj i lighed med de tre foregående år en rapport, hvori man ser på, om EU-landene lever op tilderes løfter. Dette års Aid Watch rapport ”LIGHTEN THE LOAD” (”GØR BYRDEN LETTERE”)er vedlagt. Umiddelbart er budskabet i Aid Watch rapporten mere positivt end i forrige års rapport.Bistandsniveauet i EU er steget fra 2007 til 2008, men er dog fortsat på et så lavt niveau (0,40 % afBNI), at det er tvivlsomt, om de ”gamle” EU medlemslande kan leve op til målet om samlet at yde0,56 % af BNI i 2010. Det vil kræve yderligere 20 mia. Euro i udviklingsbistand.Bistanden for 2008 blev fastlagt før den aktuelle finansielle og økonomiske krise. Som du ganskerigtigt har påpeget, gør det ikke behovet for bistand mindre - tværtimod. Nogle lande har dogallerede nu skåret ned i deres bistand med henvisning til krisen. Det mest eklatante eksempel erItalien, hvor regeringen har meddelt, at man vil reducere det i forvejen beskedne udviklingsbudgetfor 2009 med 56 %. Andre lande heriblandt bl.a. Storbritannien har heldigvis bekræftet, at man villeve op til løfterne og i 2009/10 yde 0,5 % af BNI og i 2010/11 0,6 % af BNI.Men selv hvis landene lever op til deres løfter, betyder den negative økonomiske vækst i 2009, at dereelle økonomiske overførsler – alt andet lige – vil falde. Dette kan for visse donorlandesvedkommende blive forstærket af en nedskrivning af deres valuta. Det gælder eksempelvis forStorbritanniens og Sveriges vedkommende. Samtidig betyder det økonomiske tilbageslag i Europa,at flere indvandrere fra udviklingslandene mister deres arbejde og som konsekvens heraf overførerfærre penge til deres familier. Disse overførsler er reduceret betydeligt.Med andre ord er der tværtimod behov for yderligere at øge de samlede overførsler bl.a. i form afbistand til udviklingslandene. Vi opfordrer dig derfor til at arbejde for, at EU-landene øgerbistanden, og at du atter vil fremføre forslaget om, at der sættes årlige mål for bistanden. Det ervigtigt, at udviklingslandene ved, hvad de kan regne med.Medlemsorganisationerne og observatørerne i den danske EU-NGO platform er:ADRA - Adventist Development and Relief Agency, CARE Danmark, Dansk Flygtningehjælp, DMR-U - Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling,Dansk Røde Kors, FAIR Danmark, Folkekirkens Nødhjælp, GAM3, MS - Mellemfolkeligt Samvirke, O3V - Oplysningscenter om den 3. Verden,Projektrådgivningen, Red Barnet, U-landsorganisationen Ibis, Ulandssekretariatet.
Vester Voldgade 100 - DK-1552 København VTel: +45 33 73 74 46 – Fax: +45 33 73 74 65E-mail: [email protected] - Web: www.eu-ngo.dk
Desværre sker der fortsat en udhuling af udviklingsbistanden. Mange europæiske regeringeroverdriver de fremskridt, der er sket ved at inkludere beløb, der ikke direkte går til de fattigebefolkninger. Det gælder eksempelvis poster som gældseftergivelse, udgifter i Europa til flygtningeog til studerende fra udviklingslandene.I de sidste år har flere lande inkluderet udgifter til indsatser på klimaområdet i udviklingsbistanden.Det gælder også Danmark. Efter vores opfattelse bør disse udgifter holdes udenfor, da det drejer sigom oprydning efter problemer forårsaget af den rige verden. Det bør være forureneren, der betaler.Hvis man fraregner udgifterne til gældseftergivelse, udgifter til flygtninge og klimaindsatserreduceres den danske bistand således til 0,71 % af BNI. Det er stadig pænt i en europæisksammenhæng, men vi vil opfordre til, at den danske regering ikke medregner disse poster som endel af den officielle bistand. Det ville være godt, hvis Danmark på dette område kunne væreforegangsland og være kritisk i forhold til, hvilke poster der medregnes som udviklingsbistand. Detkan samtidig være et godt signal til de øvrige EU-lande.Vi vil fortsat via CONCORD bidrage til, at der kommer fokus på såvel kvantiteten og kvaliteten afden bistand, EU landene enkeltvis og samlet yder.Vi vil også fremover rapportere om, i hvilken grad EU-regeringerne lever op til de løfter, de harafgivet, og i givet fald påpege manglende overensstemmelse mellem ord og gerning.
Med venlig hilsen
Birte HaldFormand
Per BoKoordinator
Rapporten: ”LIGHTEN THE LOAD” er vedlagt.
Medlemsorganisationerne og observatørerne i den danske EU-NGO platform er:ADRA - Adventist Development and Relief Agency, CARE Danmark, Dansk Flygtningehjælp, DMR-U - Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling,Dansk Røde Kors, FAIR Danmark, Folkekirkens Nødhjælp, GAM3, MS - Mellemfolkeligt Samvirke, O3V - Oplysningscenter om den 3. Verden,Projektrådgivningen, Red Barnet, U-landsorganisationen Ibis, Ulandssekretariatet.