Udenrigsudvalget 2008-09
URU Alm.del Bilag 180
Offentligt
681106_0001.png
681106_0002.png
681106_0003.png
681106_0004.png
f oto:fa rid o n a b ida
Det arabiske initiativDecember 2008UdenrigsministerietAsiatisk Plads 21448 København KTelefonFaxE.mailInternetDesignTryk33 92 00 0032 54 05 33[email protected]www.um.dkDesigngrafikSchultz Grafisk
DetArAbiskeinitiAtiv12570/d e si g n g r a f i k . d k / s c h u lt z g r a f i s k
ISBN 87-7667-952-1 (trykt version)ISBN 87-7667-953-8 (internet version)
u de nri g sminis t e r,per s t ig møller,om de t a r a b isk e ini t i at i v
f oto:m a j c a rb o ni,duf
Den danske regering iværksatte Det Arabiske Initiativ i 2003 meddet formål at skabe grundlag for styrket dialog, forståelse ogsamarbejde mellem Danmark og den arabiske verden og for atstøtte eksisterende lokale reformprocesser i Mellemøsten ogNordafrika.Mere end 120 danske civilsamfundsorganisationer og offentligeinstitutioner er i dag involveret i professionelle partnerskabermed et endnu større antal arabiske partnere. Hjørnestenen er depersonlige kontakter.Det er forventningen, at de professionelle og personlige kontak-ter, der i disse år opbygges, vil vare ved. Både i Danmark og i denarabiske verden er der stor interesse for at deltage i det ArabiskeInitiativ, og danske samarbejdspartnere er blevet inviteret til atsamarbejde om en række reformprocesser, der kan bidrage tilvæsentlige, langsigtede reformer.Det Arabiske Initiativ bygger på følgende grundlæggendeprincipper:Programmet erefterspørgselsdrevet.Aktiviteter inden forprogrammet afspejler ønsker om samarbejde om reforminiti-ativer, som er formuleret af arabiske regeringer og civilsam-fundsorganisationer. Alle aktiviteter bliver identificeret,formuleret og gennemført i tæt samarbejde mellem arabiskeog danske partnere.
2
f oto:je sp e r be rt he l se n,da nsk r ø de ko r s
Journalister fra Danmark og deres arabiske partnere diskutererudfordringer og standarder for moderne medier, arbejder påhinandens aviser, producerer artikler i fællesskab og opbyggernye innovative institutioner, der skal fremme opsøgendejournalistik og overvåge medierne. Politiske ungdomspartier fraDanmark og den arabiske verden mødes og diskuterer vigtigepolitiske emner – på tværs af traditionelle politiske og kulturellekløfter. Parlamentarikere deler viden om og erfaringer medparlamenters rolle i samfundet. Kvindeorganisationer etablerernetværk, lytter til beretninger om fælles erfaringer og debattererfølsomme emner som kvinders rettigheder, familielovgivning oginkludering af kvinder i samfundet. Kunstnere udvikler nyeinnovative udtryksformer. Listen af aktiviteter er lang. DetArabiske Initiativ bygger broer og skaber stærke personligenetværk, som fremmer reformprocesser i Middelhavsregionen.
‘‘
f oto:to rbe n nie l se n
‘‘
Verden er mangfoldig, men folk i Danmarkog i den arabiske region deler de sammeønsker om fred, retfærdighed og velstand.Det er netop gennem stærke personligt funderedepartnerskaber, at vi kan overkomme stereotyperog bygge broer i en fælles bestræbelsepå at nå dette fælles mål.
3
f oto:m a j c a rb o ni,du f
Med udgangspunkt i de tre væsentligste udfordringer forudvikling, som blev identificeret i UNDP’s Arab HumanDevelopment Reports falder alle aktiviteter under et af detretematiske fokus- og reformområder:Grundlæggende frihedsrettigheder og god regerings-førelseUdvikling af vidensbaserede samfundFremme af ligestilling mellem kønnene og kvindersdeltagelse i det sociale, politiske og økonomiske liv.
Samfundsmæssige reformprocesser er kun bæredygtige,hvis de bygger på et bredt fundament og involverer alle deleaf samfundet, der er engageret i reformmæssige og demokra-tiske forandringer. Aktiviteter inkluder partnere med inte-resse i reform og dialog både på regeringsniveau og ikke-statsligt niveau.
Det Arabiske Initiativ støtter aktiviteter for et samlet årligt beløbpå cirka 14 millioner euro (100 millioner kroner). For at styrkerelationerne til regionen åbnede Danmark i september 2007 trenye ambassader i Mellemøsten – i Rabat, Amman og Beirut.
S PA N I E Nf oto:j o rda n n at i o n a l com missi o n f o r wom e n
T YRK I E T
ARMENIEN
A Z E R-BA i J A N
f oto:j a ko b e rie
Aktiviteterne er baserede påligeværdige partnerskaber– med fokus på professionelt samarbejde og vidensdeling ogerfaringsudveksling. Formålet er at støtte professionelle ogstrategiske netværk til gensidig nytte for de arabiske ogdanske partnere.
Etablering af ægte partnerskaber og gensidig tillid tager tid.Derfor skaber Det Arabiske Initiativ partnerskaber medhenblik på etlangsigtet samarbejde.”No-size-fits-all”.Reformprocesser følger nødvendigvis degivne samfundsmæssige og politiske omstændigheder ihvert enkelt land.
TU RK M E N I STA N
AlgierRabat
Tunis
T UNE S IE NTripoli
MAROK KO
LIBANONISRAELGAZA/VESTBREDDENKairo
SYRIENBaghdad
Teheran
IR AN
AFG H A N I STA N
IRAQJORDANKUWAITBAHRAINRiyadhPAK I STA N
VE STSAHARA
A LGER IET
LI BYE NEGYPTEN
QATA ROMAN
SAUDI-ARABIENM A U R E TA N I E NM A LIN IG E RTCHADS U DA NERITREASanaa
Valgplakat fra Jordan.
FOR EN ED EAR AB ISKEEMIR ATERYEMEN
BeirutTelAviv
Damaskus
AmmanRamallah
4
5
Der er blevet udviklet regionale programmerpå følgende områder:Grundlæggende frihedsrettigheder og god regeringsførelse:Menneskerettigheder, unges samfundsdeltagelseUdvikling af vidensbaserede samfund:Medier og pressefrihed, akademisk samarbejde og kulturFremme af ligestilling mellem kønnene og kvinders delta-gelse i det sociale, politiske og økonomiske liv:Lovgivning, deltagelse og bekæmpelse af vold mod kvinder.f oto:l a r s-he nrik wo r s ø e
foto:r a smus s t een
Det multilaterale spor sigter på at styrke den indsats, der gøres iinternationale og multilaterale instanser – især EU – for at støttereformprocesser i den arabiske verden. Inden for det multilate-rale spor har Danmark givet særlig prioritet til udviklingen af EU’sstrategiske partnerskab med Middelhavslandene og Mellemøsten,herunder Barcelonaprocessen. Endvidere er Danmark engageret iNATO’s Middelhavsdialog og Istanbul Cooperation Initiative,Alliance of Civilizations, G8’s Forum for the Future og et fællesdansk-canadisk initiativ til etablering af en regional samarbejds-og sikkerhedsstruktur for Mellemøsten.For yderligere information om programmets detaljer og danskpolitik i forhold til Mellemøsten, se venligst www.um.dk. Besøgogså www.dedi.org.eg for information om Det Dansk-EgyptiskeDialoginstitut i Kairo.Det Arabiske Initiativ har både et bilateraltog et multilateralt spor:Det bilaterale sporbestår af landespecifikke og regionaleprogrammer.Landeprogrammerer blevet etableret mellemDanmark ogMarokko, Jordan og Yemen.I hvert af de tre lande erder blevet etableret et teknisk kontor til at støtte og lettesamarbejdet.IEgyptener der etableret et Dansk-Egyptisk Dialoginstitut.Dialoginstituttet deltager aktivt i et antal udvekslings- ogdialoginitiativer mellem Danmark og Egypten og den arabiskeregion generelt.Deregionale programmerfalder alle inden for de tre tematiskefokusområder og er udviklet og drevet udelukkende af civilsam-fundsorganisationer og andre ikke-statslige institutioner fraDanmark og deres partnere i den arabiske verden.f oto:m a rc be y sse l a n c e
6
7