Udenrigsudvalget 2008-09
URU Alm.del Bilag 158
Offentligt
670984_0001.png
670984_0002.png
670984_0003.png
Folketingets Finansudvalg
Bilag
Journalnummer
Kontor
Dato
104.Liberia.7.ROBa.
ACCRA
31. marts 2009
Udenrigsministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til, atder i finansåret 2009 afgives tilsagn på 100 mio. kr. i støtte til styrkelse afligestilling og kvinders økonomiske muligheder i Liberia.Udgiften vil blive afholdt af den på finansloven for 2009 opførte bevilling på3.833 mio. kr. til § 06.32.01. Udviklingslande i Afrika.
b.
BaggrundLiberias bruttonationalindkomst pr. indbygger er for 2006 beregnet til USD150. Realvæksten i BNP pr. indbygger udgjorde 4,6 pct. i 2006, og dengennemsnitlige realvækst var -2,21 pct. for perioden 1990-2006.Indbyggertallet skønnedes i 2005 at være 3,3 mio., og den årligebefolkningstilvækst for perioden 1990-2005 var i gennemsnit 3,1 pct. Denlangfristede offentlige udlandsgæld opgjordes i 2005 til USD 1.115 mio.Liberia er af FN klassificeret som tilhørende gruppen af højt forgældedelande samt tilhørende gruppen af mindst udviklede lande.Under borgerkrigen i Liberia fra 1989 til 2003 skete der overgreb påcivilbefolkningen og omfattende ødelæggelser af Liberias infrastruktur. Sidenfredsslutningen i 2003 og valget i 2005 af den tidligere FN-diplomat EllenJohnson Sirleaf til præsident har Liberia været inde i en mere stabil udvikling.Præsident Sirleaf har vist stor politisk handlekraft og reformvilje. Regeringenhar opnået vigtige fremskridt i forhold til at øge adgangen til rent drikkevand,sundhed og uddannelse samt sikkerhed, herunder afvæbning ogdemobilisering af tidligere kombattanter.FN’s fredsbevarende mission i Liberia (UNMIL) har i øjeblikket ca. 12.000mand i landet under ledelse af den tidligere danske ambassadør vedFN-missionen, Ellen Margrethe Løj. FN’s Sikkerhedsråd forlængede iseptember 2008 UNMIL’s mandat i yderligere 12 måneder. Også despecialiserede FN-organisationer, som fx FN’s organisation for fødevarer oglandbrug (FAO), FN’s udviklingsprogram (UNDP) og FN’s kvindefond(UNIFEM) er til stede i Liberia, hvor de sammen med regeringengennemfører humanitære aktiviteter og udviklingsprogrammer. Kun fåbilaterale udviklingspartnere er til stede.
2I april 2008 blev Liberia udvalgt som pilotland i den danske regeringsglobale kampagne for ligestilling mellem kønnene.ProgrambeskrivelseFormålet er at støtte den liberianske regerings bestræbelser på at nå FN's2015 mål nr. 3 gennem fokus på styrkelse af de liberianske kvindersøkonomiske muligheder. Programmet vil finansiere specifikkekønsrelaterede aktiviteter, der gennemføres i et samarbejde mellemrelevante FN-organisationer og Liberias regering. Desuden ydes støtte til etoffentligt-privat samarbejde med Verdensbanken og Nike. På grund af denliberianske regerings begrænsede kapacitet kanaliseres den danske støttegennem FN-systemet og Verdensbanken. En udsendt rådgiver vil blivetilknyttet Ministeriet for Køn & Udvikling.Komponent 1: Ligestilling og styrkelse af kvinders økonomiske muligheder(37 mio. kr.).Under den fælles indsats mellem FN-systemet og Liberias regering ydesstøtte til styrkelse af den liberianske regerings evne til at udvikle oggennemføre politikker og strategier på ligestillingsområdet, herunder tilinddragelse af civilsamfundet. Støtten vil også blive anvendt til træning iproduktion, handel og markedsføring for kvindelige entreprenører og tilmikrokreditlån. Endelig støttes bygning af sovesale for unge kvinder ved etantal skoler. UNDP er ansvarlig for indsatsen, der gennemføres i tætsamarbejde med Ministeriet for Køn & Udvikling.Komponent 2: Fødevaresikkerhed og ernæring (30 mio. kr.).Den liberianske strategi for fødevaresikkerhed og ernæring udgør rammenfor den danske støtte, der fokuserer på styrkelse af grupper af kvindeligebønder. Grupperne vil modtage rådgivning og støtte til bl.a. indkøb afgødning, forbedring af behandlings- og opbevaringsfaciliteter for afgrødersamt salg og markedsføring. Landbrugsministeriets kapacitet vil også blivesøgt styrket. UNDP er ansvarlig for indsatsen i tæt samarbejde medLandbrugsministeriet, FN’s organisation for fødevarer og landbrug (FAO),og lokale NGO’er.Komponent 3: Beskæftigelse for unge kvinder og mænd (27,5 mio. kr.).Formålet med den danske støtte er at skabe indkomst og udvikling i områdermed store grupper af unge arbejdsløse kvinder og mænd, bl.a. tidligerekombattanter. Støtten omfatter uddannelse og praktisk træning med henblikpå at gøre de unge i stand til at få job i lokalsamfundet. Endelig støtteskapacitetsopbygning i Ministeriet for Ungdom & Sport. FN’s Børnefond(UNICEF), er ansvarlig for indsatsen, der gennemføres i tæt samarbejde medMinisteriet for Ungdom & Sport.
3
Der ydes endvidere, i samarbejde med Verdensbanken, støtte til etoffentligt-privat samarbejde med virksomheden Nike. Formålet er at styrkeunge kvinders mulighed for at få lønnet beskæftigelse eller at bliveselvstændigt erhvervsdrivende.Uden for de tre komponenter ydes teknisk assistance til Ministeriet for Køn& Udvikling i form af en ligestillingsrådgiver.BudgetDet samlede budget andrager 100 mio. kr. fordelt på følgende poster:Ligestilling og styrkelse af kvinders økonomiske muligheder.. 37 mio. kr.Fødevaresikkerhed og ernæring ……………………………. 30 mio. kr.Beskæftigelse af unge kvinder og mænd……………….......... 27,5 mio. kr.Ligestillingsrådgiver……………………………………….4 mio. kr.Reviews m.v.……………………………………….0,75 mio. kr.Budgetmargin………………………………………………. 0,75 mio. kr.I alt ………………………………………………………… 100 mio. kr.Tilsagnet vil blive afholdt med 100 mio. kr. under § 06.32.01.25. Særligebilaterale kvindeindsatser i Afrika. Tilsagnet vil blive udbetalt i årene2009-2012.Væsentlige risikoelementerEn forværring af den trængte økonomiske situation i Liberia, som følge afden globale økonomiske krise og fluktuationer i fødevare- og oliepriserne,kan medføre øgede politiske spændinger og dermed øge risikoen for, at derigen kommer borgerkrig i Liberia.Gennemførelsen af de danskfinansierede aktiviteter kan forsinkes på grundaf den liberianske administrations lave kapacitet med hensyn til atgennemføre udviklingsprogrammer. Dette søges imødegået gennem et tætsamarbejde mellem fagministerier og relevante FN-organisationer samtgennem støtte til kapacitetsopbygning af de involverede ministerier.c.d.e.Sagen forelægges Finansudvalget, da der er tale om en rammebevilling, hvortotaludgiften overstiger 33 mio. kr.Forslaget er tiltrådt af Styrelsen for Internationalt Udviklingssamarbejde.Under henvisning til ovenstående anmoder Udenrigsministeriet omFinansudvalgets tilslutning til, at der i finansåret 2009 afgives tilsagn på 100mio. kr. i støtte til styrkelse af ligestilling og kvinders økonomiske mulighederi Liberia.Udgiften vil blive afholdt af den på finansloven for 2009 opførte bevilling på3.833 mio. kr. til § 06.32.01. Udviklingslande i Afrika.f.Finansministeriets tilslutning foreligger.