Se vedlagte høringsliste

 

 

   

 

 

 

 

Høring over udkast til forslag til lov om ændring af lov om institutioner for almengymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse m.v., og forskellige andre love (udvidelse af udbuddet af International Baccalaureate (IB))

 

Hermed sendes udkast til forslag til lov om ændring af lov om institutioner for almengymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse m.v., og forskellige andre love (udvidelse af udbuddet af International Baccalaureate (IB)) i høring.

 

Lovforslaget er et resultat af opfølgende udredningsarbejde igangsat i henhold til bemærkningerne til § 33 i lov nr. 575 af 9. juni 2006 om institutioner for almengymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse m.v., hvoraf det fremgår, at IB-uddannelsen (herunder dimensioneringen), i forbindelse med kommunalreformen og de almene gymnasiers overgang fra amtsligt eje til selveje, fastfryses i 2 år med henblik på overvejelser om IB-uddannelsens fremtidige placering i det danske uddannelsessystem.

 

Lovforslaget er endvidere en udmøntning af politisk aftale indgået november 2008 om principperne for indplacering af International Baccalaureate (IB) i det danske uddannelsessystem. Aftalen er indgået mellem regeringspartierne (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Det Radikale Venstre.

 

I aftalen fastlægges principperne for udbud, deltagerbetaling og tilskud samt om en opfølgende behovsvurdering, der senest efter 5 år blandt andet skal vurdere et eventuelt behov for yderligere udbud samt IB-elevernes baggrund og forudsætninger for at tage en alternativ dansk ungdomsuddannelse.

 

Hovedindholdet i udkastet:

IB er en international gymnasial ungdomsuddannelse, som kan søges af alle unge, der opfylder kravene til at komme i gymnasiet, samt er et tilbud til danske unge, der gennem flere år har gået i skole i udlandet, og udenlandske unge, der i længere tid opholder sig i Danmark.

 

Det bliver med lovforslaget muligt efter konkret ansøgning om udbud at godkende og yde statsligt tilskud til IB-uddannelsen på alle typer institutioner, der er godkendt til at udbyde en eller flere af de gymnasiale uddannelser (stx, hf, hhx og htx). Som hidtil vil uddannelsen være gratis på offentlige institutioner.

 

Der er i Danmark syv offentlige gymnasier og to private gymnasier, der har IB. Med lovforslaget kan endnu tre offentlige institutioner godkendes som udbydere af IB-uddannelsen. Godkendelse af flere end 10 offentlige IB-udbydere kræver tilslutning fra aftaleparterne.

 

Private gymnasier kan stadig frit udbyde uddannelsen. Her skal eleverne som hovedregel betale deltagerbetaling.

 

Det gøres endvidere med lovforslaget muligt efter konkret vurdering at udbyde og få tilskud til den særlige, danske 1-årige forberedelse til IB, pre-IB. Det gælder for institutioner med stx og hf og som noget nyt for institutioner med htx, dog således at 1.g, 1.hf og 1. htx kun kan tilrettelægges som pre-IB på institutioner, der også udbyder IB, hvis indhold i væsentligt omfang er naturvidenskabeligt.

 

Eventuelle bemærkninger til udkastet skal være Undervisningsministeriet i hænde senest onsdag, den 3. december 2008 kl. 16.00. Bemærkningerne bedes sendt elektronisk til følgende e-mailadresse: [email protected] med kopi til undertegnede.

 

Eventuelle forespørgsler vedrørende udkastet bedes rettet til undertegnede eller specialkonsulent Jacob Holbæk Kjeldsen, e-mail [email protected], tlf. 3392 5637.

 

Udkastet til lovforslaget vil tillige blive offentliggjort på Høringsportalen (www.borger.dk)

 

 

Med venlig hilsen

 

Karen-Iben Perelman

Fuldmægtig

Direkte tlf. 3392 5015

[email protected]