Til de regionale udviklingsråd

 

 

 

 

Hvidovre, den 29. januar 2009

Sag 09/100 – Dok. 1122/09 KP/ck

 

 

Særligt tema i 2008: Tilbud til personer med erhvervet hjerneskade

 

”Tilbud til personer med erhvervet hjerneskade” er det tema, som de regionale udviklingsråd særligt skal behandle i deres redegørelser for 2008.

 

Derfor denne henvendelse til samtlige udviklingsråd med de temaer, som DH mener, skal indgå i undersøgelsen. 

 

Af Velfærdsministerens brev til udviklingsrådene, fremgår det bl.a., at udviklingsrådene skal beskrive og vurdere, i hvilket omfang der er sket ændringer i tilbuddene og i de ydelser, der i 2008 er givet til børn, unge og voksne med erhvervet hjerneskade – og hvilken betydning eventuelle ændringer har for indsatsen for de omfattede målgrupper. Det gælder både midlertidige og varige botilbud, genoptræning og vedligeholdelsestræning samt specialrådgivning.

 

Udviklingsrådene skal bl.a. undersøge, om der er sket ændringer i de eksisterende tilbud, om der er reduceret eller udvidet, nedlagt eller planlagt nedlæggelse af tilbud, og om der er truffet beslutninger om etablering af nye kommunale eller regionale tilbud til personer med erhvervet hjerneskade.

 

Der er flere væsentlige elementer, som bør indgå i undersøgelsen. Det drejer sig om følgende:

·        HjerneskaderÃ¥dgivningen

·        SpecialundervisningsomrÃ¥det, herunder taleundervisning

·        Støtte i hjemmet, beskæftigelse, botilbud m.v.

·        Nye tilbud mÃ¥lrettet personer med følger efter hjerneskade

·        Vedligeholdende træning

·        Personalekompetencer

·        Genoptræningsplaner

·        HjerneskadesamrÃ¥d

·        Koordinatorfunktionen

·        Visitationspraksis

 

Vedlagt er et notat med en kort beskrivelse af de enkelte temaer efterfulgt af en række konkrete spørgsmål, som vil være relevant at få belyst i forbindelse med undersøgelsen.

 

Desuden er vedlagt et notat om kognitive vanskeligheder og betydningen heraf. 

 

Forhåbentlig kan notaterne tjene som inspiration til jeres bidrag til undersøgelsens gennemførelse. DH mener, det er en vigtig undersøgelse, fordi der generelt mangler dokumentation for kommunalreformens konsekvenser på de enkelte handicapområder.

 

Derudover vil DH foreslå, at udviklingsrådene tager kontakt til både HjerneSagen og Hjerneskadeforeningen, der er eksperterne på området. De vil være en vigtig sparringspartner i forbindelse med udviklingsrådenes undersøgelse.

 

Spørgsmål kan rettes til DH’s socialpolitisk konsulent, Kirsten Plambech på tlf.: 3638 8534 eller DH’s uddannelsespolitisk konsulent Signe Højsteen på tlf.: 3638 8530.

 

Med venlig hilsen

Stig Langvad

formand