Oversigt over nye uddannelser og udbud januar 2009

 

På baggrund af Akkrediteringsrådets afgørelse i december 2008 følger herunder til orientering oversigt over Undervisningsministeriets nyligt godkendte uddannelser og udbud med første optag pr. 1. august 2009.

 

 

1. Nye uddannelser og udbud:

 

Professionsbachelor i mejeriteknologi

 

Varighed: Fire år (240 ECTS-point). De sidste to år (120 ECTS-point) er planlagt som en overbygning, der kan erhverves i forlængelse af erhvervsakademiuddannelsen mejeriteknolog.

Udbyder: Erhvervsakademi Lillebælt.

Formål/erhvervssigte: At kvalificere den studerende til selvstændigt at kunne varetage mejeriproduktion, herunder udvikling af produkter og processer, samt igangsætte og gennemføre en virksomheds kvalitets- og planlægningsprocesser, nationalt såvel som internationalt. Uddannelsen kvalificerer den studerende til videre uddannelse på kandidatuddannelsen til mejeriingeniør på Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet.

 

Professionsbachelor som diplomingeniør i proces og innovation

 

Varighed: Tre et halvt år (210 ECTS-point)

Udbyder: Ingeniørhøjskolen i København.

Formål/erhvervssigte: At kvalificere kandidaten til at agere i kaotiske krydsfelter mellem forskellige fagligheder, kulturer, virksomhedstyper og organisationer. Kandidaten skal kunne skabe, drive og styre innovative processer med udgangspunkt i regionale, nationale og globale markeds- og samfundsbehov.
Den har to specialiseringer: Produkt- og softwareudvikling og projektudvikling samt strategisk udvikling af infrastruktur, byer og bygninger.

 

Professionsbachelor som diplomingeniør i bæredygtig energiteknik

 

Varighed: Tre et halvt år (210 ECTS-point).

Udbydere: Aalborg Universitet, Ingeniørhøjskolen i København.

Formål/erhvervssigte: At kvalificere den uddannede til selvstændigt at kunne varetage arbejde inden for projektering, udvikling, konstruktion og rådgivning i danske eller udenlandske virksomheder og erhverv inden for termisk og elektrisk energiteknik samt mekatronisk reguleringsteknik set i et bæredygtigt perspektiv.

 

Professionsbachelor inden for offshore (selvstændig overbygningsuddannelse)

 

Varighed: To år (120 ECTS-point).

Udbyder: Erhvervsakademi Syd V.

Formål/erhvervssigte: At kvalificere den uddannede til på ledelsesniveau at kunne forestå komplekse opgaver inden for drift, vedligeholdelse og nyinstallation af tekniske anlæg i alle typer af virksomheder inden for offshoreområdet og industrien nationalt og internationalt.

 

Professionsbacheloruddannelse i laboratorie- fødevare- og procesteknologi (selvstændig overbygningsuddannelse)

 

Varighed: Halvandet år (90 ECTS-point).

Udbydere: Erhvervsakademi Lillebælt og Professionshøjskolen Metropol (Den Flerfaglige).

Formålet/erhvervssigtet med uddannelsen (laborantuddannelsen eller procesteknologuddannelsen samt overbygningen herpå) er at kvalificere de studerende til selvstændigt, professionelt og etisk forsvarligt at kunne indgå i faglige og tværfaglige samarbejdsrelationer inden for laboratorie-, fødevare- og procestekniske områder, såvel nationalt som internationalt og i overensstemmelse med den teknologiske, videnskabelige og samfundsmæssige udvikling. Uddannelsen kvalificerer desuden til at fortsætte i kompetencegivende videreuddannelse.

 

Erhvervsakademiuddannelse inden for autoteknologi

 

Varighed: To år (120 ECTS-point).

Udbydere: Erhvervsakademi Nordøst, Erhvervsakademi Århus.

Formål/erhvervssigte: Formålet er, at den studerende kan kombinere teoretisk viden med praktisk anvendelse inden for det autoteknologiske område og/eller inden for racingområdet. At han kan diagnosticere integrerede og komplementære delsystemer. At han kan anvende de nyeste og tidssvarende teknologier og metoder inden for det automotive område og/eller inden for racingområdet, og at han kan indgå i planlægnings-, ledelses- og arbejdsmæssige sammenhænge på alle niveauer i en virksomhed.

Erhvervsakademiuddannelse inden for ernæringsteknologi

 

Varighed: To år (120 ECTS-point).

Udbydere: Erhvervsakademi Sjælland, Erhvervsakademi Midtvest, Erhvervsakademi Lillebælt.

Formål/erhvervssigte: At kvalificere den uddannede til at være leder af mindre køkkener eller mellemleder i større køkkener, hvor der fremstilles ernæringsrigtig og hygiejnisk forsvarlig kost af høj kulinarisk kvalitet til børn, unge, voksne og ældre samt personer med specielle behov.

 

Diplomuddannelse i formidling af kunst og kultur til børn og unge

 

Varighed: Et år (60 ECTS point).

Udbyder: Foreløbig ingen. UC Sjælland kan, i lighed med andre relevante ansøgere, søge om godkendelse til udbud af uddannelsen i 2009.

Formål/erhvervssigte: At give den studerende kompetence til formidling og udvikling af kunst og kultur til børn og unge, at udvikle egen kunstnerisk og kulturel praksis samt give forudsætninger for videreuddannelse inden for fagområdet, herunder at den studerende opnår viden, færdigheder og kompetencer til at skabe et kreativt og engagerende børnekulturelt rum inden for uddannelsens faglige formidlingsområder. At den studerende kan anvende teori og metode om børnekultur og kreativitet og kunst i fagets kunst- og kulturformidlingsaktiviteter, og at den studerende kan håndtere kompleks teori og praktisk viden om kunst- og kulturformidling for børn og unge med fokus på den æstetiske og etiske dimension.

 

Diplomuddannelse i de frie skolers tradition og pædagogik

 

Varighed: Er tilrettelagt som deltidsundervisning og internatkursus og kan erhverves inden for rammerne af seks år (60 ECTS point).

Udbyder: Professionshøjskole Lillebælt UC.

Formål/erhvervssigte: At den uddannede har fået et grundigt kendskab til diskursen og forskellige tankemønstre og brudflader i de frie skolers tradition og pædagogik. At han kan vurdere og udfordre de frie skolers værdigrundlag og sigte. At han selvstændigt kan beskrive og vurdere teori og praksis inden for den frie skoletradition med henblik på en kvalificering og udvikling af de frie skolers kernebegreber set i et nyt tidsperspektiv. At han kan inddrage ny viden til selvstændigt at udvikle undervisning og læring for børn, unge og voksne. At han kan håndtere komplekse undervisningssituationer hvor den folkelige oplysning, dannelse, folkestyre, demokrati og medborgerskab i lyset af moderniteten, demografiske ændringer og globaliseringen nyfortolkes. At han kvalificeres til at deltage og være medansvarlig i skolens udvikling og være repræsentant og eksponent for skoleformen.

 

Nyt profilforløb inden for videregående voksenuddannelse (VVU) i ungdoms- og voksenundervisning

 

Varighed: Et år (60 ECTS-point).

Udbyder: Professionshøjskole VIA UC.

Formål/erhvervssigte: At kvalificere den studerende til at varetage, begrunde og udvikle undervisning og anden ungdoms- og voksenpædagogisk virksomhed i forhold til målgruppen unge og voksne samt skabe rammer for den studerendes personlige udvikling med henblik på muligheden for pædagogisk efter- og videreuddannelse. Der er tale om et fleksibelt uddannelsestilbud for personer med kortvarig uddannelsesbaggrund, der underviser eller ønsker at undervise unge og voksne på uddannelsesområder, som ikke har egne pædagogiske uddannelser, for eksempel produktionsskoler, almen voksenuddannelse og folkeoplysning, i sports-, fritids- og kulturlivet, i virksomheder og faglige organisationer og i integrations- og beskæftigelsesindsatsen.

 

 

 

2. Nye udbud af eksisterende uddannelser:

 

Professionsbacheloruddannelse til bioanalytiker

 

Nye udbydere: Professionshøjskolen UC Vest, Professionshøjskole Lillebælt UC.

 

Professionsbacheloruddannelse i global nutrition and health

 

Ny udbyder: Professionshøjskole VIA UC.

 

Diplomingeniør i sundheds- og omsorgsteknologi

 

Ny udbyder: Ingeniørhøjskolen i København.

 

Erhvervsakademiuddannelse inden for IT- og elektronikteknologi

 

Ny udbyder: Erhvervsakademi Nordøst.

 

Professionsbacheloruddannelse til bygningskonstruktør med afstigning til byggetekniker

 

Ny udbyder: Erhvervsakademi Syd V

 

Pædagogisk diplomuddannelse – naturfagsvejleder

 

Nye udbydere: Professionshøjskole Lillebælt UC (Odense og Vejle)