Fra august 2009 kan du læse til ernæringsteknolog. Du kan også blive mejeritekniker eller få en diplomuddannelse i formidling af kunst og kultur til børn og unge.
Nye brancher skaber behov for nye kompetencer. Derfor har undervisningsminister Bertel Haarder godkendt ti nye, videregående uddannelser, der tilsammen bliver udbudt på 14 erhvervsakademier og professionshøjskoler landet over.
De andre nye professionsbacheloruddannelser er proces og innovation, bæredygtig energiteknik, off-shore aktiviteter, fødevare og procesteknolog, friskolepædagogik og voksenundervisning. (Se de ti uddannelser i faktaboksen nedenfor).
Samtidig bliver det flere steder end før muligt at læse otte eksisterende, videregående uddannelser. Det gælder for eksempel uddannelsen til bioanalytiker, til diplomingeniør i sundheds- og omsorgsteknologi samt it- og elektronikteknolog.
Der har vist sig et behov for at bringe endnu mere viden og faglighed ind i en række områder, og Bertel Haarder glæder sig derfor over de nye uddannelser og udbud.
â€De nye uddannelser er skræddersyet til nye behov og brancher. For eksempel er ernæring og sundhed med rette kommet pÃ¥ dagsordenen i disse Ã¥r, mens mejeriproduktion og olieindustri er nogle af de vigtigste danske erhverv. Det er spændende uddannelser, som gÃ¥r pÃ¥ tværs af de eksisterende uddannelser og bygger bro mellem dem. Det viser nogle af mulighederne i de nye erhvervsakademier og professionshøjskoler. Jeg glæder mig til at se, hvordan de studerende tager mod dem,†siger han.
Forslagene har været gennem en grundig godkendelsesproces. Først blev de screenet i Undervisningsministeriet, hvor der blev lagt vægt på, om de vil supplere eksisterende uddannelser på en gavnlig og samfundsmæssig forsvarlig måde. Siden blev de vurderet på Danmarks Evalueringsinstitut, hvor deres relevans og kvalitet blev afvejet af eksterne eksperter inden for de specifikke fagområder. Ud fra de vurderinger har Akkrediteringsrådet indstillet, hvilke uddannelser, der bør godkendes.
De nye uddannelser og udbud er et led i den første akkrediteringsrunde. De er et resultat af en ny procedure for godkendelse, der blev indført med akkrediteringsloven i 2007 samt med Undervisningsministeriets bekendtgørelse om akkreditering og godkendelse af erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser fra 2008. Flere uddannelser forventes godkendt i januar 2009.
De ti nye, videregående uddannelser |
Professionsbachelor i mejeriteknologiVarighed: Fire år (240 ECTS-point). De sidste to år (120
ECTS-point) er planlagt som en overbygning, der kan erhverves i forlængelse
af erhvervsakademiuddannelsen mejeriteknolog. Professionsbachelor som diplomingeniør i proces og innovationVarighed: Tre et halvt år (210 ECTS-point) Professionsbachelor som diplomingeniør og bæredygtig energiteknikVarighed: Tre et halvt år (210 ECTS-point). Professionsbachelor inden for offshore (selvstændig overbygningsuddannelse)Varighed: To år (120 ETCS-point). Professionsbacheloruddannelse i laboratorium. Fødevare- og procesteknologi selvstændig overbygningsuddannelse)Varighed: Halvandet år (90 ECTS-point). Erhvervsakademiuddannelse inden for autoteknologiVarighed: To år (120 ECTS-point). Erhvervsakademiuddannelse inden for ernæringsteknologiVarighed: To år (120 ECTS-point). Diplomuddannelse i formidling af kunst og kultur til børn og ungeVarighed: Et år (60 ECTS point). Diplomuddannelse i de frie skolers tradition og pædagogikVarighed: Er tilrettelagt som deltidsundervisning og
internatkursus og kan erhverves inden for rammerne af seks år (60 ECTS
point). Nyt profilforløb inden for videregående voksenuddannelse (VVU) i ungdoms- og voksenundervisningVarighed: Et år (60 ECTS-point). |