Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del Spørgsmål 779
Offentligt
736744_0001.png
736744_0002.png
736744_0003.png

Sundhedsudvalget

Til:

Dato:

Ministeren for sundhed og forebyggelse30. september 2009
Udvalget udbeder sig ministerens besvarelse af følgende spørgsmål:SUU alm. del

Spørgsmål 779

I 2006 hvor forslaget om ambulant tvang sidst blev diskuteret, var der ifølgeCochrane Collaboration ikke videnskabelig evidens for, at ambulant tvang virkerbedre end almindelig psykiatrisk behandling. Er der siden da fremkommet nyeforhold eller undersøgelser?

Spørgsmål 780

Ministeren oplyste på et møde for ordførerne om ambulant tvang den 2.september 2009, at resultaterne fra undersøgelsen ”anvendelsen af tvang iudlandet” var kommet, men at ministeriet skulle have tid til at kiggekonklusionerne igennem. Kan ministeren afvente videre drøftelser om eventuelindførelse af ambulant tvang, til efter at ministeren har forholdt sig tilkonklusionen på denne undersøgelse og til at undersøgelsens resultater eroffentliggjort?

Spørgsmål 781

Regeringen har igangsat to undersøgelser med relation til spørgsmålet omambulant tvang. Det drejer sig om “Arbejdsgruppen om undersøgelse afbehandlingsforløb for psykisk syge, der begår alvorlig personfarlig kriminalitet” og“Undersøgelse af anvendelse af tvang i psykiatrien”. Hvad er årsagen til, at manikke afventer resultatet af disse to undersøgelser inden der tages initiativ tillovændringer?

Spørgsmål 782

Retsplejeloven er netop ændret, så der er opnået hjemmel til PSP-samarbejdet.Hvad er årsagen til at man ikke undersøger virkningerne heraf inden der tagesinitiativ til yderligere lovændringer?
1/4

Spørgsmål 783

Kan tvungen opfølgning anvendes over for bipolare lidelser? I den forbindelseønskes oplyst hvor mange bipolare, der er blevet tvangsindlagt hvert år i desidste 10 år. Og hvor mange genindlæggelser der er blandt de tvangsindlagte pået år.

Spørgsmål 784

Ministeren bedes oplyse om man ved hvor mange behandlings ogkoordinationsaftaler der er indgået årligt siden 1999 og hvor mange af depatienter, der er blevet tvangsindlagt efterfølgende trods indgåede aftaler.

Spørgsmål 785

I det internt omdelte notat om ambulant, jf. SUU alm. del -bilag 695 bliver derflere gange brugt betegnelsen ”kronisk skizofreni”. Vil ministeren være indstilletpå at anvende en mere moderne beskrivelse af skizofreni?

Spørgsmål 786

Hvad menes der, når der i det internt omdelte notat, jf. SUU alm. del - bilag 695tales om behandling inden for det psykiatriske behandlingssystem? I denforbindelse ønskes oplyst, om ministeren mener, at medicinsk behandling kanstå alene. Hvis det ikke er tilfældet ønskes oplyst hvorfor argumentationen inotatet kun hviler på en lægefaglig forståelsesramme.

Spørgsmål 787

Er det ministeriets vurdering, at indførelsen af ambulant tvang kan få denutilsigtede konsekvens, at det sender sårbare og angste borgere på gaden og påflugt. I modsat fald, hvordan vil ministeren så forhindre det.

Spørgsmål 788

Det fremgår af det internt omdelte notat, jf. SUU alm. del - bilag 695, at det skalvære med depotmedicin patienten skal tvangsmedicineres. Hvad gør man i detilfælde hvor patienten ikke kan tåle depotmedicin eller er resistens over for det?

Spørgsmål 789

Til trods for at Sundhedsstyrelsens vejledning fra 2000. “Effekten på symptomersom vrangforestillinger og hallucinationer” viser, at for 40 pct. af patienterne harmedicinen kun ringe eller slet ingen effekt, bygger notatet jf. SUU alm. del -bilag 695 på en entydig tro på, at medicin er det eneste der virker. Der ønskesen redegørelse for dette misforhold.

Spørgsmål 790

Det anføres i notatet, jf. SUU alm. del - bilag 695, at patienterne ikke har socialekontakter, hvorfor ingen vil bemærke, at vedkommende har behov for behandling.Men er det ikke korrekt, at hvis de har en udskrivningsaftale/koordinationsplansom f. eks. omfatter regelmæssig kontakt med behandlingssystemet, så vilman jo vide det straks patienten udebliver fra en aftale Herefter kan detopsøgende team sendes ud til patienten. Hvordan kan det så være, at patientenikke har sociale kontakter? Der ønskes derfor en præcisering af målgruppen udfra en antagelse af, at der etableres velfungerende koordinationsplaner.

Spørgsmål 791

Der ønskes en overvejelse om, hvad straffen er for ikke at følge deprofessionelles behandlingstilbud i form af ambulant tvang. Hvis maneksempelvis gør modstand mod politiet, der vil hente én til medicinskbehandlingpå sygehus, kvalificerer det så til en behandlingsdom?

Spørgsmål 792

Har man overvejet, hvordan man med dette initiativ undgår at afskære en gruppeborgere fra retten til og mulighed for behandling, blot fordi der er én typebehandling, som de ikke ønsker?
1/4

Spørgsmål 793

Psykiatrien i Region Hovedstaden har planer om at spare 43 mio. kr. og foreslårlukning af såvel et sengeafsnit i Helsingør som den psykiatriske skadestue påRigshospitalet. Hvordan vil disse besparelser påvirke indsatsen over forsindslidende?

Spørgsmål 794

Hvilke muligheder har kommunerne for at få viden, således at der sikresborgeren den nødvendige støtte som fremmer livskvalitet og som ikke oplevessom tvang og overgreb?

Spørgsmål 795

Hvor mange er på venteliste til Opsøgende psykoseteams?

Spørgsmål 796

Hvor mange Opsøgende psykoseteams i Danmark er berørt af besparelser i2009?

Spørgsmål 797

Ved man hvor mange patienter der bliver afsluttet i Distriktspsykiatrien pga.manglende kontakt og hvor mange af de patienter bliver henvist til Opsøgendepsykoseteams. Har ministeren tallene fordelt på region, årstal, og diagnose 5 årtilbage.

Spørgsmål 798

Hvordan hænger forslaget om at indføre ambulant tvang sammen medvedtagelsen fra 2009 om, at Folketinget vil arbejde for at minimerer anvendelsenaf tvang?

Spørgsmål 799

Hvilke fagpersoner påtænkes at stå for afhentning af patienter til tvungenopfølgning?
Spørgsmålene er stillet efter ønske fra Özlem Sara Cekic (SF)Svarene bedes sendt elektronisk til spørgeren på[email protected]og til[email protected]
På udvalgets vegne
Preben Rudiengaardformand.
1/4