Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del Bilag 662
Offentligt
727203_0001.png
727203_0002.png
727203_0003.png
727203_0004.png
Juni 2009Udmøntningsplan vedr.En forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom
Som led i kvalitetsreformen er afsat 590 mio. kr. til en forstærket indsats for kronisk syge i regiaf regioner, kommuner og stat.Der er i økonomiaftalerne for 2009 og 2010 indgået aftaler om den overordnede anvendelse ogfordeling af midlerne. Midlerne er afsat til udvikling og gennemførelse af forløbsprogrammersamt til patientundervisning og programmer for egenbehandling for kronisk syge patienter. Bed-re forløb for patienter med kroniske sygdomme omfatter også indsatsen i forhold til ældre medi-cinske patienter.På denne baggrund er fordelingen af midlerne fastlagt, jf. tabel 1.
Tabel 1Fordeling af midler til en forstærket kronikerindsats (mio. kr. 2010-pl)

2010

Forløbsprogrammer i alt, heraf

StatRegionerKommuner

Patientundervisning og egenbe-

handling i alt, heraf

StatRegionerKommuner

Samlet fordeling i alt, heraf

StatRegionerKommuner

156,6

3,194,059,5

41,7

0,535,55,7

198,3

3,6129,565,2

2011

156,6

3,194,059,5

52,2

0,544,47,3

208,8

3,6138,466,8

2012

143,6

2,686,254,8

39,2

0,532,95,8

182,8

3,1119,160,6

I alt

456,8

8,8274,2173,8

133,1

1,5112,818,8

589,9

10,3387,0192,6
Udmøntningen af midlerne til regioner og kommuner sker ved 2 ansøgningspuljer, der udmøn-tes af Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse i én samlet ansøgningsrunde. Puljerne udmøntespå baggrund af ansøgninger og vil ikke blive fordelt efter en fordelingsnøgle. Udmøntningenbaserer sig dog på, at der pr. ansøgningsberettiget region og kommune er et maksimalt ansøg-ningsbeløb pr. pulje, svarende til bloktilskudsnøglen, således at der som udgangspunkt er tildelten økonomisk ramme, hvorfra den enkelte kommune og region kan ansøge om midler. Udbeta-lingen af den fulde ramme til den enkelte ansøger er således betinget af, at ansøgningerne fuldtkan imødekommes. Eventuelle restmidler udmøntes i en efterfølgende ansøgningsrunde medmulighed for, at alle regioner og kommuner kan ansøge om restmidlerne.
2Kommunernes merudgifter til medfinansiering af regionale meraktiviteter som følge af puljer-nes udmøntning, er indeholdt i midlerne, der er aftalt afsat til kommunerne. Midlerne til kom-munerne i puljen vedr. patientundervisning og egenomsorg er forudsat afsat til kommunal med-finansiering. Det er desuden forudsat, at puljen vedr. forløbsprogrammer samlet set ikke resulte-rer i kommunale merudgifter til medfinansiering af regionale meraktiviteter.Støtteberettigede formål ved udmøntningen af puljen vedr. forløbsprogrammerAnsøgningsberettigede parter til denne pulje er landets regioner og kommuner. Udmøntningenaf puljen vil ske ved støtte af initiativer, der i særlig grad vurderes at fremme følgende specifik-ke formål:Fremme af effektive forløb ved sikring af en klar opgavedeling mellem det regionalesygehusvæsen, almen praksis og det kommunale sundhedsvæsen mv. i forhold til fæl-les, kronisk syge patienter, herunder ved implementering af tværsektorielle henvis-ningsvejledninger.Fremme af effektive forløb for patienter, herunder effektiv koordination og behandlingaf patienter med samtidig forekomst af forskellige kroniske sygdomme, (høj) alder, dår-ligt socialt netværk eller behandlingsbehov, der vanskeligt rummes inden for standardi-serede forløb.Fremme af sammenhæng i patientforløbet i forbindelse med indlæggelses- og udskriv-ning i forhold til sygehus, herunder minimering af uhensigtsmæssige (gen)indlæggelserog sygehuskontakter, ikke mindst i forhold til ældre, medicinske patienter.Fremme af relevant adgang til hurtig klinisk vejledning og videndeling mellem især sy-gehus og almen praksis og den kommunale sygepleje om fælles patientgrupper og fæl-les konkrete patienter især med henblik på effektive forløb.Fremme af klinisk kompetenceudvikling hos sundhedspersoner, herunder især klinik-personalet i almen praksis samt personalet i den kommunale sygepleje, især med hen-blik på fremme af effektive forløb.Fremme af IT-initiativer med henblik på at understøtte effektive behandlingsforløb påtværs af sektorer og enheder i sundhedsvæsenet. Initiativerne skal være i overensstem-melse med den nationale strategi for digitalisering af sundhedsvæsenet og tilhørendehandlingsplaner.
Vurderingen af, hvorvidt initiativer i særlig grad vurderes at fremme de ovenfor opregnede for-mål, vil ske på grundlag af følgende kriterier:Det skal dokumenteres, at det foreslåede initiativ vil blive gennemført i tillæg til deneksisterende indsats og således ikke i forvejen indgår i regionernes eller kommunernesindsats, idet initiativer naturligt kan indgå i en samlet plan for området.Initiativer, der fremmer synergigevinster, stordriftsfordele mv. inden for og på tværs afregioner og kommuner. Ansøgninger kan med fordel bl.a. koordineres i regi af sund-hedskoordinationsudvalgene.Initiativer, der i relevant og størst muligt omfang implementerer og udbreder dokumen-teret effektive løsninger til gavn for flest mulige patienter.
3Initiativer, der i relevant og størst muligt omfang udvikler og praktisk afprøver nye løs-ninger med henblik på dokumentation af effekter.Initiativer, der i relevant og størst muligt omfang sikrer en effektiv anvendelse af desamlede økonomiske og personalemæssige ressourcer mv., herunder fremmer at be-handling og pleje ydes på det laveste, effektive omsorgsniveau på tværs af sektorer og iden enkelte enhed.
Der vil ved vurderingen derudover blive lagt vægt på, at der ved udmøntningen af de samledemidler gennemføres forløbsprogramsinitiativer for forskellige kroniske sygdomsgrupper, herun-der især diabetes, muskel- og skeletlidelser, kronisk obstruktiv lungesygdom og hjerte-kar-sygdomme. Regioner og kommuner skal dermed i ansøgninger beskrive, hvordan de påtænkteinitiativer understøtter, at regioner og kommuner ved udmøntningsperiodens udløb ved udgan-gen af 2012 i videst mulig udstrækning har implementeret forløbsprogrammer for de nævnte 4store sygdomsgrupper.Støtteberettigede formål ved udmøntningen af puljen vedr. patientundervisning og egen-omsorgAnsøgningsberettigede parter til denne pulje er landets 5 regioner. Udmøntningen af puljen vilske ved støtte af initiativer, der i særlig grad vurderes at fremme følgende specifikke formål:Fremme af kvalitetssikring og koordinering af uddannelsesprogrammer (sygdomsspeci-fikke og generiske), der vedrører indsatsen i både regionen og flest mulige af kommu-nerne i regionen.Fremme af brug af egenbehandling på udvalgte sygdomsområder, fx antikoagulations-behandling (behandling af blodfortyndende medicin) af hjertepatienter mv.
Vurderingen af, hvorvidt initiativer i særlig grad vurderes at fremme de ovenfor opregnede for-mål, vil ske på grundlag af følgende kriterier:Det skal dokumenteres, at det foreslåede initiativ vil blive gennemført i tillæg til deneksisterende indsats og således ikke i forvejen indgår i regionens eller kommunens ind-sats, idet initiativer naturligt kan indgå i en samlet plan for området.Initiativer, der i relevant og størst muligt omfang implementerer og udbreder dokumen-teret effektive løsninger til gavn for flest mulige patienter.Initiativer, der i relevant og størst muligt omfang udvikler og praktisk afprøver nye løs-ninger med henblik på dokumentation af effekter.Initiativer, der i relevant og størst muligt omfang sikrer en effektiv anvendelse af desamlede økonomiske og personalemæssige ressourcer mv., herunder fremmer at be-handling og pleje ydes på det laveste, effektive omsorgsniveau på tværs af sektorer og iden enkelte enhed.
Der vil ved vurderingen derudover blive lagt vægt på, at der ved udmøntningen af de samledemidler gennemføres initiativer for forskellige kroniske sygdomsgrupper, herunder især diabetes,muskel- og skeletlidelser, kronisk obstruktiv lungesygdom og hjerte-kar-sygdomme.DokumentationDer er derudover en række generelle betingelser for, at der kan ydes økonomisk støtte fra de 2ansøgningspuljer, herunder skal omhandlede regioner og kommuner udarbejde et specificeretbudget på udgiftsposter, udarbejde målsætninger (operationelle succeskriterier) samt beskrivelse
4af, hvordan disse målsætninger samt effekterne af initiativerne vil blive dokumenteret. Der skaltil brug for national vidensdeling i relevant omfang årligt redegøre for status for initiativerne.
Udmøntning af bevilling til statenDe statslige opgaver organiseres i udmøntningsperioden i Sundhedsstyrelsen til udvikling, vi-dendeling og monitorering af indsatsen på kronikerområdet. Sundhedsstyrelsen skal i udmønt-ningsperioden i samarbejde med regioner og kommuner varetage følgende opgaver:Løbende videreudvikling af Sundhedsstyrelsens generiske forløbsprogram for kronisksygdom, herunder efter behov udbygge det generiske forløbsprogram i forhold til atkunne anvendes på forskellige typer af relevante sygdomsområder, fx i forhold til mu-skel-skelet lidelser og psykiatriske lidelser. Udarbejdelsen af specifikke sygdomsspeci-fikke programmer sker i regioner og kommuner.Indsamling, bearbejdning og offentliggørelse af viden med henblik på landsdækkendevidendeling på kronikerområdet. Løbende evaluering og monitorering af regionernes ogkommunernes indsats på kronikerområdet med udgangspunkt i regioner og kommunersegen løbende monitorering og evaluering af indsatsen samt allerede eksisterende data-kilder, herunder monitorering af bl.a.:ooGenindlæggelsesfrekvens for relevante sygdomsgrupper, fordelt på enhederPatienttilfredshed med samarbejdet og kommunikationen mellem sygehus,kommune og almen praksis om deres patientforløb i forbindelse med sygehus-kontakt.
I forlængelse af bl.a. Sundhedsstyrelsens publikation ”Selvmonitoreret blodfortyndendebehandling: Kommenteret Udenlandsk Medicinsk Teknologivurdering” (2009) udarbej-de vejledning for udbredelse af egenbehandling som behandlingsprincip, så flere patien-ter efterhånden omfattes.I forlængelse af bl.a. Sundhedsstyrelsens kommende MTV rapport om patientuddannel-se (forventes december 2009) vejledning af regioner og kommuner om kvalitetssikringmv. af patientuddannelse.
De centrale sundhedsmyndigheder gennemfører efter afslutning af forløbet en samlet evalueringaf de gennemførte tiltag.Tidsplan for udmøntning af ansøgningspuljerneMinisteriet for Sundhed og Forebyggelse udsender snarest (senest i august 2009) breve til regi-oner og kommuner vedr. indkaldelse af ansøgninger til de 2 puljer med 2 måneders frist forindsendelse af ansøgninger. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse vil herefter hurtigst muligttage stilling til indkomne ansøgninger med henblik på midlernes endelige udmøntning.