Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del Bilag 616
Offentligt
Pressemeddelelse
København den 24. august, 2009
To børn i hver skoleklasse er født med tanddefekter- ny kvalitetssikring skal optimere det lovpligtige behandlingstilbudDer fødes årligt ca. 64.000 børn i Danmark. Heraf fødes 7 % eller ca. 5.000 børn medmindst et manglende tandanlæg. Det svarer til, at to børn i en skoleklasse med 25 børnmangler et tandanlæg.Ifølge Sundhedsloven skal børn og unge under 18 år med medfødtetanddannelsesforstyrrelser tilbydes offentlig behandling. For at sikre den optimalebehandling har Sundhedsloven forlangt at en kvalitetssikring bliver udført.
Tandimplantat behandling kvalitetssikres i ny databaseSundhedsstyrelsen har netop godkendt en ny database, som skal sikre dennevidenopsamling. Databasen, som er den første kvalitetssikring på tandlægeområdet, erudviklet af professor dr.odont. Else Marie Pinholt fra Københavns Universitet i samarbejdemed Regionstandplejen i de fem regioner. Videnopsamlingen sker i de fem regioner samt ito odontologiske videncentre i Århus og København.- For at sikre kvaliteten vil behandlingerne af de unge patienter blive fulgt umiddelbart efterbehandlingen samt 1, 3, 5 og op til 10 år efter behandlingen. Her skal uvildige tandlægerbedømme tandlægearbejderne, som er udført ved Regionstandplejen, Videncentre eller iprivat tandlægepraksis. Som konsekvens af lovkravene skal der nu ansættes konsulenterved Regionstandplejen, oplyser professor i tand-, mund- og kæbekirurgi Else Marie Pinholtfra Københavns Universitet- En styrke for databasen ligger i det specielle danske forhold, at hver enkelt borger har etCPR.nr, således at videnopsamling kan blive sammenhængende uanset bopæl. Det erenestående for Danmark og en stor styrke, når det kræves at kvalitetssikre danskodontologi, siger Else Marie Pinholt.Læs mere i vedlagte baggrundspapir.Kontakt:Odontologisk Institut, att. professor, dr.odont. Else Marie Pinholt, tlf. 23646804,[email protected]
Kvalitetssikringsdatabasen AMETODer fødes hvert år ca. 64.000 børn i Danmark, hvor 7 % fødes med mindst et manglendetandanlæg – altså hos ca. 5000 børn. Det svarer til, at i en skoleklasse med 25 børnmangler ca. 2 af disse børn et tandanlæg.I følge Sundhedslovens paragraf 162 skal børn og unge under 18 år med medfødtetanddannelsesforstyrrelser, herunder manglende tandanlæg eller tandtab på grund aftraume tilbydes en offentlig behandling for disse lidelser i de tilfælde, hvor en varigfunktionsforstyrrelse af tyggefunktion/kæberne kan forventes, hvis lidelsen forbliverubehandlet (jvnfr. nedenfor anførte udtræk af Sundhedsloven).Behandlingen kan enten bestå i, at man ved tandretning enten benytter de resterendesunde tænder til at skabe en lukket tandrække, eller der skabes mulighed for en protetisk,tanderstatning i form af implantat eller krone-/brobehandling. De enklest muligebehandlingstiltag skal foretrækkes. Behandlingerne foretages ved de enklere tilfælde medtandregulering ved Den Kommunale Tandpleje ellers ved Regionstandplejen.Regionstandplejen blev oprindeligt oprettet i amterne, og er nu samlet i Regionsregi.Regionstandplejen har ansvaret for det samlede behandlingstiltag gennem samarbejdemed Den Kommunale Tandpleje og i de sværeste tilfælde sammen med De OdontologiskeVidencentre i Århus og København.Sundhedsloven byder også at en Kvalitetssikring udføres i de tilfælde, hvor entanderstatning er nødvendig, altså hvor patienten enten får installeret et implantat ellerkrone-/ brobehandling. Dette har været ønsket af Sundhedsministeriet fordi behandlingenforegår på unge patienter og man har derfor ønsket en løbende vidensopsamling for atkvalitetssikre behandlingerne.Denne videnopsamling sker nu gennem den Database, som Sundhedsstyrelsen netop hargodkendt og som kommer til at foregå i regi af Regionstandplejen i samtlige 5 regioner heri Danmark. Der vil således foregå en videnopsamling centralt ved Regionstandplejen i de 5regioner samt ved de to Videncentre. Regionstandplejen vurderer såvel det der foretagesaf Regionstandplejen selv, såvel som det der i regi af Regionstandplejen liciteres ud tilprivate tandlægeklinikker.Databasen er udarbejdet ud fra lovkravet og efter initiativ af professor, dr.odont. ElseMarie Pinholt, Afd. for Tand-, Mund- og Kæbekirurgi, Københavns Tandlægeskole i etsamarbejde mellem overtandlægerne ved de forskellige (nu)Regionstandplejer, DeOdontologiske Videncentre, specialister fra Tandlægeskolen i København samtKompetencecenter Nord i Århus. Der har gennem årene været opnået økonomisk støttetil projektet fra Vejle og Viborg Amter og Dansk Tandlægeforening har været informeretom udarbejdelsen ved møde tidligere afholdt i Tandlægeforeningen.
Kvalitetssikringsdatabasen AMETO, s2Der er nedsat en styregruppe bestående af overtandlæger fra de 5 regionersRegionstandpleje og medarbejdere fra Kompetencecentret i Århus med professor ElseMarie Pinholt som formand for styregruppen. Databasen er udarbejdet efter Klinisk MåleSystem (KMS), som andre kliniske kvalitessikringsdatabaser ved de danske sygehuse.Ud fra evidensbaserede indikatorer og standarder vil behandlingerne af de unge patienterblive fulgt umiddelbart efter behandlingen samt 1, 3, 5 og op til 10 år efter behandlingen.En styrke for databasen ligger i det specielle danske forhold, at hver enkelt borger har etCPR.nr, således at videnopsamling kan blive sammenhængende, hvor end i landet manskulle flytte til. Dette er enestående for Danmark og en stor styrke, når det kræves atkvalitetssikre dansk odontologi.§ 162.
Regionsrådet skal tilbyde børn og unge under 18 år med odontologiske lidelser, der ubehandlede medfører varigfunktionsnedsættelse, et vederlagsfrit specialiseret tandplejetilbud. Herudover skal regionsrådet tilbyde vederlagsfrit højtspecialiseret behandling til de børn og unge, der har behov for det.Stk. 2.Det særlige tandplejetilbud skal tilrettelægges i samarbejde med den kommunale børne- og ungdomstandpleje, derhar ansvaret for den almindelige forebyggende og behandlende tandpleje til børn og unge under 18 år, jf. § 127.Stk. 3.Regionsrådet skal til børn og unge, der er omfattet af stk. 1, tilbyde vederlagsfri specialbehandling efter det fyldte 18.år, indtil fysisk modenhed muliggør, at den pågældende behandling kan færdiggøres. Regionsrådet kan beslutte at indgå aftalemed privat tandlægepraksis eller den kommunale tandpleje om varetagelse af opgaver, der kan løses af disse.