Konklusion:1) Flertallet har kortere køretid til Holstebro sygehus end til Herning sygehus. Alle fastboende langsvestkysten og ved Ringkøbing Fjord samt langt de fleste af de overnattende ved 4.5 millioner overnatninger isommerhuse har kortest køretid til Holstebro sygehus. Mod sydøst har kun 1000 pers. lidt over 65 min. tilHolstebro sygehus.2) Modsat har 30.000 pers.(og Cheminova) mod nordvest køretider på 60 – 70 – 80 – 90 – 100 min. tilHerning sygehus.3) Det er lettere at bygge til og skabe adgangsveje til nuværende matrikel i Holstebro end i Herning.Objektive kendsgerninger peger således entydigt på en placering i Holstebro af akutfunktionen.
Når der kan etableres fuld akutfunktion for 183.000 (akutplan 2007) i Horsens ved den jyske motorvej, medakuthospitaler på snor, hvorfor skal der så næsten 300.000 til samme akutfunktion i den tyndest befolkededel af Region Midt med de længste afstande og de dårligste veje?Motorvejene ved Herning gavner det mindretal, der bor øst og sydøst for Herning uanset om akutfunktionener i Holstebro eller Herning. Men disse veje hjælper slet ikke det meget, meget store flertal, der bor nord ogvest for Herning i en akut situation.Regionsrådet kunne lade Cowi undersøge også Holstebro matriklen og køretiderne til begge nuværendesygehus placeringer.Om akut præhospital behandling.
Akutfunktion bør også af hensyn til den præhospitale behandling placeres mest mulig central for de flestemennesker. Derved opnås en minimering af de potentielt kritiske respons – og køretider.Jeg vil gerne herudover spørge politikkerne. Hvad menes der med, at ”lokale skadeklinikker” og ”enstyrkelse af den primære sundhedstjeneste” skal spille en rolle i den præhospitale indsats i forbindelse med,at man har fjernet den kirugiske del af akutfunktionen fra hele Nordvestjylland?I al den tid jeg har været praktiserende læge i Holstebro dvs. 1974 – 2006 har der, i modsætning til andresteder i landet, været lukkede skadestuer i Ringkøbing amt, der bortset fra større skader har fungeret efterhenvisning fra praktiserende læger. F.eks. til røntgen ved mistanke om brud.I al den tid har vi i primærsektoren, i hverdagen og i vagten, selv behandlet småskader. Dvs.: Vi harbehandlet forstuvninger, syet sår, behandlet mindre forbrændinger, fjernet fremmedlegemer fra øjne, ører,næse, hals, hud og negle. Vi har anlagt bandager, skåret bylder, fjernet blodunderløbne negle osv. Vi harogså altid i hverdagen og på vagterne kørt til svært akut syge patienter i hjemmet og andre steder.Hvilke konkrete sygdomstilstande mener politikkerne, at de praktiserende læger skal tage sig af ud overovenstående, så det på afgørende vis kan forsvare lukningen af akutfunktionen i Nordvestjylland?Lukningen af den kirurgiske del af akutfunktionen har i øvrigt medført, at ambulancerne fra 100.000nordvestjyder skal ud i tæt, til tider ufremkommelig trafik på en smal vej mellem Holstebro og Herning,hvilket alt andet lige, er en meget betydelig forringelse af den præhospitale indsats i Nordvestjylland. Helt imodsætning til sundhedsstyrelsen intension.Med venlig hilsenAnders Krogh (pensioneret praktiserende læge i Holstebro)Havrevænget 22, 7500 Holstebro Tlf.: 97428060 Mail:[email protected]Sendes også til: Statsminister Lars Løkke RasmussenSundhedsminister Jacob Axel NielsenPartiformand Pia KjærsgaardForsvarsminister Søren GadeFolketingets Sundhedsudvalg”Livet i Nordvest” og ”Aktionsgruppen til bevarelse af akutfunktion på Holstebro Sygehus”