Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del Bilag 588
Offentligt
Ministeriet for Sundhed og ForebyggelseDato:16. juli 2009Sagsnr.:0906012Sagsbeh.: SUMPBR / LægemiddelkontoretDok nr:77969
Grundnotat til Folketingets Europaudvalg om forslag til kommis-sionsbeslutning om udstedelse af markedsføringstilladelse for læ-gemidlet til sjældne sygdomme Mozobil - plerixafor
Resumé
En vedtagelse af det foreliggende forslag vil indebære, at der udstedes en markeds-føringstilladelse til lægemidlet Mozobil - plerixafor.Mozobil skal bruges i kombination med G-CSF til at øge mobiliseringen af hæma-topoietiske stamceller til perifert blod med henblik på opsamling og efterfølgendeautolog transplantation hos patienter med lymfeknudekræft og myelomatose, hvisceller er vanskelige at mobilisere.En vedtagelse af forslaget kan indebære behandlingsmæssige fordele, og i densammenhæng udgør forslaget en forbedring af sundhedsbeskyttelsesniveauet iDanmark.
1. Indledning
Kommissionens forslag EU/1/09/537/001 (EMEA/H/C/1030) til den ovenfornævnte beslutning er fremsendt til medlemsstaterne den 7. juli 2009.Forslaget har som retsgrundlag artikel 4, stk. 1, og artikel 10, stk. 2, i Rådets for-ordning 726/2004 om fastlæggelse af fællesskabsprocedurer for godkendelse ogovervågning af human- og veterinærmedicinske lægemidler og om oprettelse af eteuropæisk lægemiddelagentur.Forslaget behandles i skriftlig procedure, og Kommissionen har oplyst, at med-lemsstaternes stillingtagen til forslaget skal være formanden for forskriftskomitéeni hænde senest den 28. juli 2009.Efter forordning 726/2004 skal en central godkendelsesprocedure følges ved an-søgninger om udstedelse af markedsføringstilladelse til lægemidler udviklet pågrundlag af en række bioteknologiske fremgangsmåder. Proceduren skal desudenanvendes ved godkendelse af lægemidler til mennesker med et indhold af nye akti-ve stoffer (der ikke tidligere har været godkendt i et lægemiddel inden for EU), nårde pågældende lægemidler er fremstillet til behandling af immunforsvarssygdom-me, kræft, visse nervelidelser, sukkersyge og sjældne sygdomme samt ved godken-delse af veterinære lægemidler bestemt til at fremme dyrs vækst eller produktivitet.Virksomhederne kan endvidere frivilligt anmode om anvendelse af den centraleprocedure for andre lægemidler med et nyt aktivt stof, lægemidler som er behand-
2lingsmæssigt, videnskabeligt eller teknisk nyskabende, samt lægemidler hvor entilladelse på fællesskabsplan kan være til gavn for patienterne.Ansøgninger, der behandles efter den centrale procedure, indsendes til Det Euro-pæiske Lægemiddelagentur. Lægemiddelagenturets udtalelse om ansøgningen af-gives af et af agenturets videnskabelige ekspertudvalg. Ved ansøgninger om god-kendelse af lægemidler til sjældne sygdomme afgives først udtalelse af COMP(Committee on Orphan Medicinal Products - Udvalget for Lægemidler til SjældneSygdomme), der afgør, om det pågældende produkt kan få status som et lægemid-del til sjældne sygdomme. Såfremt COMP kan godkende denne status, afgivesherefter udtalelse af CHMP (Committee for Medicinal Products for Human Use –Udvalget for Humanmedicinske Lægemidler). Hver medlemsstat har udpeget 1medlem til henholdsvis COMP og CHMP.Kommissionen træffer afgørelse om godkendelse eller nægtelse af godkendelse afudstedelse af en markedsføringstilladelse efter forvaltningsproceduren i Det Ståen-de Udvalg for Humanmedicinske Lægemidler. Kommissionen vedtager de foreslå-ede foranstaltninger, der straks finder anvendelse. Opnås der ikke kvalificeret fler-tal i udvalget, forelægger Kommissionen sin beslutning for Rådet. Kommissionenkan i så fald udsætte anvendelsen af de foranstaltninger, den har vedtaget, i 1 må-ned. Rådet kan med kvalificeret flertal træffe anden afgørelse inden for 1 måned.Har Rådet ikke inden for fristen på 1 måned truffet en anden afgørelse, gennemfø-rer Kommissionen sin beslutning.
2. Forslagets formål og indhold
Vedtagelse af Kommissionens forslag til beslutning indebærer, at der af Kommis-sionen kan udstedes en markedsføringstilladelse til lægemidlet Mozobil, som giveradgang til at markedsføre lægemidlet i samtlige 27 medlemsstater.
Kort beskrivelse af lægemidlet
Plerixafor er et bicyclam-derivat, en selektiv, reversibel antagonist, som binder tilCXCR4 kemokinreceptoren og blokerer bindingen af dets kognate ligand, SDF-1α(stromalcell-derived factor-1α),ogsåkendt som CXCL12, hvilket medfører fore-komst af både modne og pluripotente haematopoietiske celler i det systemiskekredsløb.Lægemidlet er indiceret til patienter med lymfeknudekræft og myelomatose, somskal have foretaget autolog stamcelletransplantation som led i højdosis kemoterapi,og hvor det har vist sig vanskeligt at mobilisere stamceller fra knoglemarven tilperifert blod med konventionel behandling med G-CSF (filgrastim). Plerixafor skalbruges i kombination med G-CSF.Lægemidlet gives dagligt subkutant 6-11 timer før begyndelse af stamcellehøst(aferese) i 2-4 dage. G-CSF begyndes 4 dage før aferese.Bivirkningerne er milde og består i hudreaktioner, led- og muskelsmerter.Der består en teoretisk risiko for, at plerixafor kan mobilisere tumorceller til peri-fert blod.
3
Mozobil må kun udleveres efter begrænset recept; i Danmark vil lægemidlet kunblive udleveret på sygehuse.
3. Nærhedsprincippet
Der er tale om en gennemførelsesforanstaltning for en allerede vedtagen retsakt.Overvejelser om nærhedsprincippet er derfor ikke relevante.
4. Udtalelser
Europa-Parlamentet skal ikke udtale sig om forslaget.
5. Forslagets konsekvenser for Danmark
Beskadigelse af knoglemarven er den vigtigste dosisbegrænsende virkning af can-cerkemoterapi. Ved en række kræftsygdomme har det vist sig, at en meget høj do-sis kemoterapi øger sandsynligheden for helbredelse eller for forlænget overlevel-se. Behandlingen kan imidlertid kun gennemføres, hvis patienten efter kemoterapitilføres stamceller fra sin egen knoglemarv, såkaldt autolog knoglemarvstransplan-tation. Efter fremkomsten af G-CSF (granulocyt koloni stimulerende faktor) først i1990’erne samt brugen af moderne afereseteknik har man høstet stamceller fra detperifere blod. En mindre del af patienterne har en så ringe knoglemarvsreserve pga.tidligere kemoterapi eller pga. af kræftsygdommen, at denne procedure ikke kangennemføres.Mozobil er i den situation et medicinsk fremskridt, idet lægemidlet i kombinationmed G-CSF øger muligheden for at opnå et tilstrækkeligt antal stamceller så højdo-sis kemoterapi kan gennemføres. Lægemidlet er kun afprøvet til patienter medlymfeknudekræft og myelomatose.Der består en teoretisk risiko for at stamcelleproduktet vil kunne kontamineres medtumorceller, idet plerixafor måske også kan mobilisere tumorceller foruden de øn-skede haematopoietiske stamceller. Denne risiko vurderes dog ikke at forrykkerisk-benefit forholdet i negativ retning, da alternativet er at højdosiskemoterapi sletikke kan gennemføres.Autolog stamcelletransplantation og højdosiskemoterapi er i dag rutinebehandlingaf yngre patienter med myelomatose samt til patienter med lymfeknudekræft somhar fået recidiv efter konventionel kemoterapi. Langt hovedparten af disse patientervil kunne transplanteres med stamceller, der er mobiliseret med G-CSF alene. Mo-zobil er et nyt lægemiddel til de relativt få patienter, som ikke kan mobilisere stam-celler med den hidtil brugte teknologi.Det er Lægemiddelstyrelsens vurdering, at det pågældende lægemiddel lever op tilde krav, der stilles til lægemidlers effekt, sikkerhed og kvalitet. Det er Lægemid-delstyrelsens opfattelse, at markedsføringen af det pågældende lægemiddel kanindebære behandlingsmæssige fordele, og i den sammenhæng udgør forslaget enbedring af sundhedsbeskyttelsen.
4Da man endnu ikke kender den pris, som Mozobil vil blive solgt til, og da man ikkehar overblik over, hvor mange patienter, der vil skulle tilbydes behandling medMozobil, kan man ikke præcist udtale sig om forslagets økonomiske konsekvenserfor regionerne.Forslaget vil ikke have statsfinansielle konsekvenser.En vedtagelse af Kommissionens forslag vil ikke kræve dansk lovgivning.
6. Høring
Ansøgninger om markedsføringstilladelser til lægemidler forelægger Læge-middelstyrelsen ikke for andre myndigheder eller organisationer, da disse sagermed ledsagende dokumentationsmateriale indeholder oplysninger om forretnings-hemmeligheder af sensitiv karakter.
7. Regeringens foreløbige generelle holdning
Regeringen kan støtte forslaget.
8. Generelle forventninger til andre landes holdninger
Forslaget har været behandlet i ekspertudvalget CHMP, som med enstemmighedhar kunnet anbefale markedsføringen af det pågældende lægemiddel.Forslaget har ikke været drøftet i EU-regi efter behandlingen i CHMP, hvorforforhandlingssituationen er uafklaret.Det forventes, at hovedparten af medlemsstaterne kan støtte forslaget.
9. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg
Forslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.