Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del Bilag 560
Offentligt
705750_0001.png
705750_0002.png
705750_0003.png
705750_0004.png
Holstebro 1. juli 2009TilStatsminister Lars Løkke RasmussenSundhedsminister Jacob Axel NielsenogPartiformand Pia Kjærsgaard

Hospitalsskandalen i Nordvestjylland.

Vi er 107.000 nordvestjyder, der har valgt at bosætte os i Holstebro, Struer og Lemvig kommuner i tillid tilet godt sundhedsvæsen i området. Lukningen af den abdominalkirurgiske og ortopædkirurgiske akutfunktionpå Holstebro sygehus, og de videre planer for sygehuset har skabt en voldsom utryghed i befolkningen.(NB: Optageområdet for den hidtidige akutfunktion ved Holstebro Sygehus er ud over disse kommuner ogsåen stor del af Ringkøbing-Skjern kommune og den vestligste del af Herning kommune omkring Aulum.)Vi føler os trods saglig argumentation vedvarende overhørte og sat fuldstændig uden for indflydelse på denfremtidige adgang til sundhedsydelser i vort område.Vi er heller ikke hørt trods protest med fakkeloptog hvor ca. 5000 deltog. Trods indsamling af 30.000underskrifter. Trods protestmøder med sundhedsministeren, først i Holstebro, hvor mange ikke kunnekomme ind og ikke kunne komme til orde, og nu sidst i juni 2009 i Lemvig med 1400 deltagere.Det er påfaldende, at den tyndest befolkede del af Region Midt med det dårligste vejnet skal levere næsten300.000 mennesker (flest efter Skejby) til én akutfunktion. (I Østjylland, hvor hospitalerne ligger på stribelangs motorvejen, leverer Horsens kun 183.000). Og det er skandaløst, at regionsrådet vil placere denne eneakutfunktion i udkanten af det store område (Gødstrup/Herning). (Tallene fremgår af akutplan fra maj 2007)Regionsrådet vil ikke minimere køre- og responstider ved at placere et nyt Regionshospital Vest merecentralt i området (Aulum/Holstebro syd). Derved forringes - alt andet lige - den præhospitale indsats. Det erstik imod hvad sundhedsstyrelsen kræver. En Gødstrup løsning kommer til at koste nogle mennesker livet.Placeres regionshospitalet i Herning midtby forlænger yderligere køre- og responstiderne, med endnu fleredødsfald til følge.Regionsrådet vil heller ikke undersøge Holstebros gode udbygningsmuligheder ordentligt. Nok fordi manikke ønsker dem belyst. Man har tilmed på enhver måde forhindret oplysningerne i at komme frem på andenmåde, ja tilsyneladende ligefrem misinformeret sundhedsministeren under hans besøg på Holstebro sygehus.Man lever ikke op til sundhedsstyrelsen krav om, at geografiske forhold kan kræve ”specifikke løsninger”.Man kan ikke både flytte akutfunktionen til Midtjylland (Herning/Gødstrup), hvorved man direktemodarbejder den minimering af responstider, der kan opnås ved at placere den mere centralt, og så samtidignægte os akutfunktion i Vestjylland (Holstebro).Da det er regeringen, der har skabt regionerne, må det i sidste instans også være regeringen, der er ansvarligfor, at vi i Nordvestjylland får samme gode tilgang til sundhedsydelser som resten af Danmark. Det må ikkevære ”sognerådspolitik” og andre uvedkommende dagsordener, der bliver vigtigere end befolkningenssundhed.

Vi ønsker derfor - helst - et centralt placeret nyt Regionshospital Vest, eller Holstebro sygehus

udbygget, med genetableret akut abdominalkirurgi og akut ortopædkirurgi.

Jeg skal anmode om, at regeringens ekspertudvalg (Erik Juhl udvalget) får adgang også til Holstebrokommunes undersøgelse af udbygningsmulighederne ved Holstebro sygehus.Udvalget har peget på Herning, uden at være ordentlig orienteret om Holstebros muligheder.Hvordan kan det være en ekspertudtalelse, hvis ikke udvalget har kendskab til alle muligheder? Hvordan kanudvalget eventuelt igen pege på Herning uden at have kendskab til mulighederne i Holstebro?Vedlagt nærmere redegørelse for ovenstående og for vores utryghed.Med venlig hilsenAnders Krogh (pensioneret praktiserende læge i Holstebro)Havrevænget 22, 7500 Holstebro. Tlf. 97428060 E-mail:[email protected]
Bilag I (Anders Krogh)OBJEKTIVE ARGUMENTER FRA NORDVESTJYLLAND OGREDGØRELSE FOR HVORFOR BENT HANSEN HAR SKABT SÅ STOR UTRYGHED HER.
A) HVORDAN KAN 96 % AF BEFOLKNINGEN NÅ REGIONSHOSPITALET PÅ UNDER 1 TIME, OGHVORFOR MODARBEJDES DET AF BENT HANSEN?

Bent Hansen tager hensyn til

at Sundhedsstyrelsen angiver befolkningsgrundlaget for de fremtidigeakutsygehuse til 200.000 – 400.000.

Men Bent Hansen tager slet ikke hensyn til,

at man ved central placering af regionshospitalet kan mindskekøre- og responstiderne, for derved at redde flest mulige liv.Region Midt har ellers, med udgangspunkt i det tidligere Ringkøbing amt med

et befolkningstal på 285.000,

for 750.000 kr. hos Cowi Consult fået udfærdiget en rapport, der

objektivt og sagligt

vurderer den bedsteplacering af et nyt Regionshospital Vest.

Cowi rapporten fastslår bl.a.:

I) At den bedste placering med hensyn til den kortest mulige køretid i rækkefølge er:

1) Aulum(63% kan nå hospitalet på 30 min.- 96% på 60 min. dvs. 13.430 bruger > 1 time)2) Holstebro Syd (54% kan nå hospitalet på 30 min.- 96% på 60 min. dvs. 12.861 bruger > 1 time)3) Gødstrup(53% kan nå hospitalet på 30 min.- 90% på 60 min. dvs. 32.586 bruger > 1 time)(Min tilføjelse: Placeres regionshospitalet i Herning midtby får endnu flere en transporttid på > 1 time.Alle turisterne langs vestkysten, får også transporttider > 1 time til Gødstrup/Herning.)

II) At bedste bynære placering er Holstebro Syd.

Gødstrup gøres centralt placeret ved at inddrage

den vestlige del af Silkeborgområdet.

Men det

et falsum,

idet Viborg, Skejby og sydpå Horsens er gode alternativer, der kan nås lige så hurtig eller hurtigere end mankan nå til Gødstrup, hvilket let kan konstateres på Google map.

NB: Befolkningen i det nordvestlige Jylland og de mange turister der, har ingen alternativer.

Regionsrådet påstod en overgang, som eneste argument for Herning, at der ikke kan skaffes læger tilHolstebro. Omkr. 100 speciallæger på Holstebro sygehus erklærede herefter i artikel i Dagbladet Holstebro-Struer: At det simpelt hen ikke er rigtigt. Senere erkendte regionen vistnok også, at påstanden (som jo netopkun var en påstand) var forkert.

Men på trods af de objektive sundhedspolitiske kendsgerninger blev det politiske valg Gødstrup

placeringen.

Det skete dog med det mindst mulige flertal og efter et tumultarisk forløb, - og kun ved hjælp af forskelligearmvridninger. Her forløbet, som det så ud fra sofaen foran fjernsynet:Op til afstemningen forlød det, at flere socialdemokratiske medlemmer havde bedt om at blive fritstillet vedafstemningen. Al snak herom ophørte dog efter en formentlig kammeratlig samtale i den socialdemokratiskegruppe.Aftenen lige før afstemningen var der et indslag om en mordtrussel mod Bent Hansen, som han havdeanmeldt til politiet. Politiet fandt senere ret nemt frem til vedkommende, - men fandt ikke anledning tilyderligere.Efter afstemningen erklærede Anna Marie Touborg til fjernsynet, at Bent Hansen er en mand, man skal haveforan sig, ikke bag sig. Og Aleksander Aagaard udtrykte stor frustration over, at mindretallet ikke blev hørt,hvilket han altid havde brugt i sin tid som borgmester.Venstre havde kompromisviljen, - og mange tak for det, - men desværre ikke stemmer nok.Det er ironisk, at den løsning vi som mindretal går ind for (mere nordvestlig placering af regionshospitalet),oven i købet er den, der (målt på køre- og responstid) vil gavne flest mennesker i området.
Bilag II (Anders Krogh)Og det er dybt tragisk for Nordvestjylland, at resultatet ville være blevet anderledes, hvis medlemmernehavde stemt efter deres overbevisning.Jette Skive fra Dansk Folkeparti skrev i en mail til mig tidligere i 2008.” Mine tanker går til jeres kamp, forat ingen skal dø på landevejene i en sygetransport, hvis det står til mig”.

Og så skete det alligevel, at magtfuld ”sognerådspolitik” og ikke sundhedspolitik blev afgørende for

regionsrådets valg.

Gødstrup giver mange flere mennesker længere transporttider, og længere responstider ved akutte livstruendetilstande og ved ulykker,

hvilket helt sikkert vil medføre, at patienter kommer til at dø på landevejene -

og hvem er så ansvarlig for det?

B) FORNÆGTELSEN AF HOLSTEBRO SYGEHUS´S MULIGHEDER.Da ovennævnte akutstruktur blev introduceret udtalte overlæge i sundhedsstyrelsen Lone de Neergaard tilDagbladet Holstebro – Struer. ”Der findes i alle regioner områder, hvor geografiske eller andre lokaleforhold nødvendiggør specifikke løsninger, som skal beskrives i regionens sundhedsplan”.Omkring 90 km og over 1 times transporttid kræver en ”specifik løsning”.

Det tager Bent Hansen heller

ikke hensyn til. Det kunne bedst løses ved at gøre Holstebro sygehus til akutsygehus. Simpelthen fordi

det er det mest centralt placerede i området, - jævnfør Cowi rapporten.

1) Da regionsrådet i 2007 (før det blev besluttet at bygge et nyt Regionshospital Vest mellem Holstebro ogHerning) skulle undersøge muligheden for at udbygge i de to byer, blev Herning sygehus grundig undersøgtog beskrevet. Holstebro sygehus fik end ikke besøg af det undersøgende firma, og det fik derfor kun enoverfladisk omtale i undersøgelsen.

Med en bevist mangelfuld og forkert beskrivelse af Holstebros gode muligheder

blev det så til enanbefaling af Herning, - trods dårligere muligheder her.2) Holstebro kommune har i januar 2008 udarbejdet et prospekt, der beskriver de særdeles gode mulighederfor udbygning på den nuværende sygehusgrund i Holstebro, - der skal ikke fjernes en masse huse og ryddesgader, og der er god adgang fra byens ringvej. Men denne mulighed ønsker regionsrådet tilsyneladende sletikke at blive orienteret om, endsige at undersøge.

Man vil fortsat ikke objektivt og nøgternt vurdere

Holstebros muligheder,

3) Ved afvisningen af Gødstrup efterlyser regeringens ekspertpanel alternativer. ”--- herunder muligheder forat udbygge Herning eller Holstebro ---”. Regionsrådet beder så Cowi undersøge alternativerne Gødstrup ogHerning.

Man tør åbenbart ikke lade Cowi undersøge Holstebros muligheder.

Når

ekspertpanelet

anbefaler Herning ”--- på det foreliggende grundlag ---”, kunne det jo også være, fordide

ikke er orienteret om mulighederne i Holstebro.

4) Ved sundhedsministerens besøg på Holstebro sygehus d. 17. juni 2009 ønskede hospitalsledelsen ikke, atoverlægerådets formand Niels A. Larsen deltog i rundvisningen.

Der må være noget, Bent Hansen er

bange for, at sundhedsminister Jacob Axel Nielsen bliver orienteret om.

5) Ved samme besøg fik ministeren af en repræsentant for regionsrådet forelagt nogle præmisser for enHolstebro-løsning, som borgmestrene Martin Merrild, Erik Flyvholm og Arne Lægaard i et åbent brev tilsundhedsministeren d. 23. juni 2009

betegner som reel misinformation af sundhedsministeren.

C) HOLSTEBRO SYGEHUS I FREMTIDEN! BENT HANSEN HAR SKABT STOR UTRYGHED.Under sit besøg i Holstebro er sundhedsminister Jacob Axel Nielsen blevet citeret for at sige: ”Hvem siger,Holstebro sygehus skal lukke? Ikke mig”. Mange, mange tak for det, sundhedsminister.Men vores problem er, at vi har stærkt på fornemmelsen, at det indgår i Bent Hansens planer.Historisk har de to sygehuse været næsten lige store med en god deling af specialerne mellem sig. Ifølge”Lægeforeningens Vejviser 2002” havde Herning dengang ca. 380 senge og Holstebro ca. 340 senge. Menefter at Bent Hansen tog over i 2007, er tiderne hurtigt blevet meget anderledes.I den akutplan, der blev vedtaget i oktober 2007, står der: ”Indtil et nyt Hospital Vest er etableret, vil dervære akutmodtagelse i Herning og Holstebro”. Dagpressen, fjernsynet og hele befolkningen tog disse ord forderes pålydende, og alle var rigtig glade.
Bilag III (Anders Krogh)Derfor føltes det i befolkningen som et enormt løftebrud, da den akutte tarmkirurgi et par måneder seneremeget pludselig blev nedlagt i Holstebro og flyttet til Herning. Det blev helt uforståeligt begrundet med enordlyd i teksten i akutforliget, der lød: ”For at fastholde kræftbehandling i Hospitalsenheden Vest, ertarmkirurgi samlet med strålebehandling og onkologi i Herning”. Akut tarmkirurgi og kræftbehandling er dablevet adskilt i andre Regioner.Regionsrådsmedlem Conny Jensen (S) skrev til mig i et brev fra marts 2008: ”At det gamle amtsråd inovember 2006 besluttede at samle endetarmskræften på kirurgisk klinik på Herning sygehus”. Men det komfuldstændig bag på befolkningen og mange læger, at regionsrådet herefter lukkede ned i Holstebro for altarmkirurgi, kræftkirurgi såvel som akutkirurgi, og dermed lukkede den abdominalkirurgiske funktion iHolstebro og flyttede den til Herning, - det endda som sagt meget pludseligt. Det burde ikke nødvendigvisvære en følgevirkning af amtsrådets beslutning. (Viborg flyttede også endetarmskirurgien til Herning, menhar beholdt resten af tarmkirurgien.)Undervejs er trombolysebehandlingen ved blodpropper i hjernen forsøgt flyttet fra neurologisk afdeling iHolstebro til Viborg, skønt Viborg slet ikke ligger centralt, og transporttiden her er kritisk (lost time – lostbrain). Det lykkedes ikke, vist fordi neurologerne på tilkaldevagt kun i Holstebro bor i byen.I revideret akutplan fra april 2008 anføres: ”Varetagelse af urologi (urinvejskirurgi), neurologi, hæmatologiog øre-næse-halssygdomme vil ske i samarbejde mellem Regionshospitalet Viborg og HospitalsenhedenVest”.Selvom Bent Hansen i et brev til mig i marts 2008 skrev: ”Forslaget til øget samarbejde skyldes ikke enskjult politisk dagsorden om, at Regionshospitalet Holstebro med tiden skal deles mellem hospitalerne iHerning og Viborg” er vi mange, der føler os meget utrygge ved Bent Hansen i den sag. Erfaringen fraakutforliget skræmmer. Og Bent Hansen er jo kendt for at flytte alt, hvad han har mulighed for til Viborg.Hvorfor er det netop disse afdelinger, der er veletablerede i Holstebro, men ikke i Herning, der er tale om.Urologisk afdeling har jo allerede et, efter hvad jeg ved, meget velfungerende samarbejde med Skejby.I Herning udvides bebyggelses arealet betydeligt. I Holstebro foretages kun nødvendige funktionsmæssigeombygninger. Og vi ser hele tiden arbejdsopgaver, der i det stille bliver flyttet fra Holstebro til Herning afadministrationen, når lejlighed byder sig. Selvfølgelig med politisk opbakning.

Befolkningen i Nordvestjylland har fuldstændig mistet tilliden til Bent Hansen. Han har skabt afmagt

og utryghed i området. Der er skabt stor usikkerhed om fremtiden for Holstebro sygehus. Bent

Hansen er fokuseret på Viborg og Herning og lytter slet ikke til argumenter, som f.eks. Cowi-

rapporten.

Men som formanden for folketingets sundhedsudvalg Preben Rudiengaard gør opmærksom på, er detkommunernes Region, ikke omvendt. Så de 3 nordvestjyske kommuner med 107.000 indbyggere, har ganskesærligt på grund af de lange afstande et krav på at blive hørt, selvom vi er i mindretal ved regionsrådsvalget.

Konklusionen er:

At når det drejer sig om vores sundhed kan vi ikke acceptere, at magtfulde politikere iregionsrådet:a) Anvender falske forudsætninger (medinddrager Silkeborg), bruger urigtige påstande (ikke skaffe læger tilHolstebro), undlader at arbejde for bedst mulig placering i forhold til responstid (Aulum eller Holstebro Syd)og derved bliver ansvarlig for unødvendig dødsfald.b) Giver forkert beskrivelse af Holstebros muligheder, undlader at undersøge disse muligheder ordentligt,forhindrer at ministeren informeres, ja ligefrem misinformerer ministeren om samme.c) Ikke på nogen måde forsøger at tage hensyn til geografien, skønt sundhedsstyrelsen kræver dette.d) Overordnet vil nedlægge ikke bare akutfunktionen, men også en lang række andre funktioner på det megetvelfungerende Holstebro sygehus, der af ”Dagens Medicin” er udnævnt til det bedste i sin klasse. Og hvorfrader på det forskningsmæssige område er udgået mange ph.d. afhandlinger

Det er en skandale og helt uacceptabelt, at Nordvestjyllands befolkning stilles ringere på det

sundhedspolitiske område end den øvrige befolkning.

Vi ønsker derfor - helst - et centralt placeret nyt Regionshospital Vest, eller Holstebro sygehus

udbygget, med genetableret akut abdominalkirurgi og akut ortopædkirurgi.

Derfor denne appel fra en borger i Nordvestjylland til landets øverste myndighed.

Kopi til: Forsvarsminister Søren Gade, Folketingets Sundhedsudvalg, ”livet-i-nordvest” og ”akutgruppen”.