Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del Bilag 480
Offentligt
Pressemeddelelse
25. maj 2009
Få bugt med slankeplattenslagere – giv de praktiserende læger mulighed for at henvisetil diætisterDet er de forkerte, der lades i stikken. De overvægtige bliver konstant Sorteper i jagten på vægttab og bedrelivsstil. Det burde stå soleklart for politikerne, at der ikke er nogen vej uden om at skabe ordentlige ogveldokumenterede tilbud til overvægtige. Så hård er dommen fra Ginny Rhodes, formand for Foreningen afKliniske Diætister, på baggrund af TV2s Operation X’ udsendelse om ”slankende kurophold.”Så sent som onsdag i sidste uge havde diætisterne foretræde for Folketingets Sundhedsudvalg for at pege på, atde overvægtige fortsat mangler muligheden for at få en henvisning fra lægen til en diætist. Diætister er, som deeneste af Sundhedsstyrelsens autoriserede behandlere, endnu ikke omfattet af den offentlige sygesikring.Folk med ondt i ryggen eller som trænger til at blive genoptrænet kan hente hjælp over den offentlige sygesikring, somgiver tilskud til, at danskerne kan gå for eksempel til kiropraktor eller fysioterapeut. Men er du overvægtig, er der pt. ingenhenvisningsmulighed eller hjælp via sygesikringen til trods for, at antallet af overvægtige siden 1987 er stedet med 75procent. I dag er cirka 1,3 millioner danskere i overhængende fare for at udvikle diabetes, kræft, hjerte-karsygdomme oggigt. De vægtrelaterede sygdomme koster hvert år samfundet for mellem 4,1 – 6,6 milliarder kroner.”Det er hovedrystende at se Operation X’s dokumentation omkring, hvor mange penge velvillige kommuner har væretparate til at poste i dyre og oftest nytteløse slankekurophold til overvægtige borgere. Alene ved at sende dem til en diætisti et veldokumenteret forløb, kan der spares både tid og penge. Der sker desværre også ofte det, at kursisterne frakuropholdene vender hjem, som udsendelsen viste, og tager det hele eller endnu mere på igen. Det opleves som etdobbelt nederlag, der kunne være undgået med målrettede diætistforløb i stedet for et kurophold. Hvis kursisten ønsker etophold bør det i det mindste sikres, at der sker en professionel opfølgning, når opholdet er slut,” siger Ginny Rhodes ogpeger på, at en henvisningsmulighed fra de praktiserende læger til diætisterne kan følges op af nye samarbejdsformermed andre ernæringsfaglige grupper og veldokumenterede centre, så Danmark én gang for alle kan få antallet afovervægtige ned og sikre, at der ikke længere er plads til plattenslagere, der tjener tykt på, at det kan være svært at finderundt i de gråzoner af slanketilbud, som findes i dag.
”Hvordan folk lever deres liv, er naturligvis op til dem selv, men der bør være ordentlige tilbud til dem, som ønsker atlægge deres livsstil om. Til gavn for dem selv og samfundet. Indtil nu har der kun været tale om spredte projekter rundt omi landet, og det er simpelt hen ikke godt nok, for projekter har det med blot at forsvinde og blive erstattet af et nyt, uden atden viden man har fået, bruges fremadrettet. På samme måde er tanken med vægtstopsrådgivere et lille skridt i denrigtige retning, men de har intet sted at sende overvægtige hen efterfølgende, så hvor stor hjælp er det til denovervægtige? Vi mangler i den grad fagligt forankrede sammenhængende tilbud til overvægtige. Det eneste, der er sket,er, at mens vi diskuterer mulige tiltag, så er folk blevet tykkere og tykkere,” siger Ginny Rhodes.”Hvis politikerne ønsker at sætte handling bag de ord, som vi nu har lyttet til i rigtig mange år, så er der rige muligheder iforhold til den kommende Finanslov og regeringens bud på en forebyggelsesplan. Et helt konkret initiativ kan være atForeningen af Kliniske Diætister (FaKD) har over 500 medlemmer, som alle er autoriserede af Sundhedsstyrelsen. Diætisterne haren dybtgående viden om sammenhængen mellem kost og sundhed og tilbyder ernæringsvejledning til patienter med kroniskesygdomme, livsstilssygdomme og overvægt. Diætisterne arbejder bl.a. på sygehuse, sundhedscentre, plejehjem, virksomhederog i privat-praksis.
Foreningen af Kliniske DiætisterLandemærket 10DK-1119 København K
Web:www.diaetist.dkBank: Reg.nr. 2191Konto: 7555365475
skrive diætisterne ind i sundhedsloven på lige fod med alle andre autoriserede behandlere og samtidig give danskernemulighed for at gå til en diætist via sygesikringen,” slutter Ginny Rhodes.Kontakt venligst Ginny Rhodes på tlf. 20 78 61 10 for yderligere information.
Foreningen af Kliniske Diætister (FaKD) har over 500 medlemmer, som alle er autoriserede af Sundhedsstyrelsen. Diætisterne haren dybtgående viden om sammenhængen mellem kost og sundhed og tilbyder ernæringsvejledning til patienter med kroniskesygdomme, livsstilssygdomme og overvægt. Diætisterne arbejder bl.a. på sygehuse, sundhedscentre, plejehjem, virksomhederog i privat-praksis.
Foreningen af Kliniske DiætisterLandemærket 10DK-1119 København K
Web:www.diaetist.dkBank: Reg.nr. 2191Konto: 7555365475