Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del Bilag 475
Offentligt
688803_0001.png
688803_0002.png
65 personer med epilepsi har brug for støtte til tandlægeregningenFlere internationale undersøgelser viser, at tandsundheden hos mennesker med epilepsi er væsentligtforringet. Nu har Dansk Epilepsiforening udarbejdet en rapport om epilepsi og tandskader. Den sætterfor første gang tal på problemets omfang.Ingen i Danmark fører statistik over antallet af epilepsirelaterede tandskader. Men overfører mansammenlignelige svenske tal på danske forhold, er der årligt ca. 130 danskere, der fårbehandlingskrævende tandskader grundet epilepsi.Af disse vil ca. 65 personer med epilepsi være i en situation, hvor de ikke kan få dækket udgiften. De erderfor henvist til selv at betale disse handicapbetingede udgifter.Hvis man gennemførte princippet med handicapkompensation for denne gruppe, ville det koste iomegnen af en million kroner årligt.Nogle af de mest forekommende tandskader som følge af epilepsi er: Knækkede tænder og tandkroner,når patienterne under kramper bider meget hårdt sammen. Tænder, der slås ud eller knækker ved fald iforbindelse med anfald. Revner i emaljen eller skader på tandrødder efter hårde stød. Emaljeskader pågrund af bivirkninger ved medicin (mundtørhed, opkastninger og sure opstød). Udviklingsskader påtænderne som følge af epilepsi i de tidlige barneår.Hvis man som borger prøver at finde støttemuligheder til behandling af tandskader, der skyldes iepilepsi, havner man i en lovjungle. Slutresultatet er, at personer over 18 år – med få undtagelser - ikkekan få dækket epilepsirelaterede tandskader.Dansk Epilepsiforening mener, at en person med epilepsi uanset økonomisk formåen bør havekompensation for de skader, der skyldes epileptiske anfald og/eller behandlingen.Kompensationsordningen bør være lettilgængelig og bør tage højde for de særlige forhold, der er forbehandling af tænder hos epilepsipatienter.Foreningen begrunder sin holdning med argumenter, der uddybes i rapporten:

Det vil være overkommeligt at kompensere

Udgifterne til tandlæge kan være uoverkommelige for den enkelte patient. Men for samfundet erkompensationsudgifter på ca. en million kr. fordelt på ca. 65 personer overkommeligt.

Nordiske nabolande giver kompensation

Danske epilepsipatienter er dårligere stillede end i det øvrige Norden. I Norge og Sverige og påFærøerne gives der kompensation for tandlægebehandlinger, der skyldes epilepsien.

Epilepsipatienter har dårlig økonomi

Epilepsipatienter er dårligere socialt og økonomisk stillede end befolkningen generelt. I lovforslaget tilloven, der førte til kompensationen i Sverige, var begrundelsen bl.a.: ”En omkostningsfri tandbehandlingville betyde meget for personer med epilepsi. Disse har ofte en svag økonomi fordi de oftere end andrehar en svag position på arbejdsmarkedet. De er også oftere arbejdsløse eller pensionister.”

Tandskaderne skæmmer og hæmmer

De dårlige tænder påvirker ikke kun økonomisk, men også psykisk og socialt fortæller tandlæger tilrapporten.

Forskelsbehandling på handicapområdet

En person, der har epilepsi og udviklingshæmning, vil få støtte til tandlægeregningen, hvis personenødelægger sine tænder i forbindelse med et epileptisk anfald. Personens kammerat, der ”kun” harepilepsi, vil i samme situation blive nægtet støtte.Den danske lovgivning yder i øvrigt særligt tilskud til tandskader, der skyldes udviklingshæmning,Sjögrens syndrom og behandling af kræft.Det finder foreningen i strid med Dansk Handicappolitiks Grundprincipper samt FN’s konvention omrettigheder for handicappede, som Danmark underskrev i 2007.Ifølge artikel 25 om Sundhed i FN’s konvention om rettigheder for handicappede forpligtiger landene sigtil at: ”Give personer med handicap det samme udbud af sundhedsydelser og -ordninger af sammekvalitet og standard gratis eller til en overkommelig pris, som gives til andre.” Og foretage: "allepassende foranstaltninger for at sikre personer med handicap adgang til sundhedsydelser […] inklusivehelbreds-relateret rehabilitering".Den fulde rapport kan læses her:”Epilepsi og tandsundhed i Danmark”Med venlig hilsen
Lone Nørager KristensenLandsformand
Jutta HoumøllerDirektør