Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del Bilag 464
Offentligt
684207_0001.png
684207_0002.png
684207_0003.png
684207_0004.png
684207_0005.png
684207_0006.png
684207_0007.png
684207_0008.png
damsh mest associationTil Sundhedsudvalget
Maj 2009MJ/GA/110053[email protected]Tlf.: 3373 2629
VIDSTE DU, AT... tre nye til undervisningsbrug og informationDer har længe været et ønske om Vidste du, at... på de pågældende områder fra ernæringsprofessio-nelle og andre, som arbejder med sundhedsfremme.Det drejer sig om:Vidste du, at... der er stor forskel på, hvad du skal spise, når du har god appetit eller er småt-spisendeLangt over 100.000 ældre med plejebehov er undervægtige og forsøg viser, at det nytter at gøre noget vedkosten.Materialet er udviklet til den ældre hjemmeboende, dennes ægtefælle og pårørende og til sundhedsperso-nalet. Materialet kan også bruges af andre aldersgrupper, som har problemer med at få tilstrækkeligt pro-tein og energi i kosten til at undgå tab af muskelmasse og tab i vægt. Der er desuden udarbejdet en Po-werpoint-præsentation og et tekstbilag til undervisning på social- og sundhedsuddannelserne m.fl.Powerpoint-præsentationen har været testet på uddannelsesstederne og kan i løbet af et par uger down-loades gratis på www.diaetistforum.dk under Materialer. En kort introduktion til problemstillingerne omkringsmåtspisende vil ligeledes snarest være at finde på forsiden afwww.diaetistforum.dk. Der findes desudenhenvisning til en lang række andre aktører som har lavet informationsmaterialer, opskrifter m.v. til mål-gruppen småtspisende.Vidste du, at... sunde dagskostforslag til kvinder, der gerne vil bevare normalvægten ellertabe sigMed ganske få ændringer i kosten kan energiindholdet nedsættes, og det er muligt at tabe ca.1/4 kg omugen. Dagskosten til den normalvægtige kvinde har følgende energifordeling: Protein 17%, kulhydrat 54%og fedt 29%. Kosten indeholder godt 7% af energien fra mættede fedtsyrer og 36 g kostfibre samt lever optil fuldkornsanbefalingerne på 75 g pr. dag og har 600 g frugt og grønt.Slankekosten har følgende energifordeling: Protein 19%, kulhydrat 56% og fedt 25%. Kosten indeholdergodt 6% af energien fra mættede fedtsyrer og 29 g kostfibre samt lever op til fuldkornsanbefalingerne på75 g pr. dag og har 600 g frugt og grønt.På www.danishmeat.dk og www.svineqodt.dk kan du finde mange opskrifter på slankeretter til aftensmad.Husk også vores gratis slankehæfte 30 der slanker med 10 opskrifter på kylling, 10 opskrifter på
Danish Meat AssociationAxelborg, Axeltorv 3DK-1609 Kobenhavn VTlf.Faxe-maiiWeb+45 3373 2500+45 3373 2510[email protected]www.danishmeat.dk
Danske SlagterierKødbranchens FællesrådDet Danske Fjerkræraad
CVR-nr. 60225419
kalv/oksekød og 10 opskrifter på svinekød. Slankehæftet er udviklet til brug for diætister og andre, derarbejder med sundhedsfremme, så de kan give hæftet videre til motiverede forbrugere. 30 der slanker kanbestilles på www.diaetistforum.dk uden Materialer.Vidste du, at... der er sundere, billigere og hurtigere alternativerNogle gange bruges en købe pizza, når maden skal på bordet i en fart. Det er selvfølgelig i orden, hvis deter et velovervejet valg. Men for nogle er det bare en hurtig løsning, og her kan man finde sundere, billigereog hurtigere alternativer ved at åbne køleskab, køkkenskabe og evt. fryseren. En pizza giver desuden ca.5000 kJ - samme mængde energi, som der er i 2% portion stegt flæsk med kartofler og persillesovs (12stk stegt flæsk, 12 kartofler og 214 dl sovs).På www.diaetistforum.dk under Materialer, kan du snarest, downloade Powerpoints med sammenlignin-gerne fra Vidste du, at... og desuden i en udgave med priser.Priserne er beregnet på varer købt i et almindeligt supermarked uden brug af tilbudsvarer. Priserne er:Pitabrød med kylling og tun ca. 18 kr. Boller med hamburgerryg og ostca. 19 kr. Amagermad med frikadel-ler ca. 12 kr. Røræg med rugbrød og skinke ca. 18 kr. Rugbrød med pålæg ca. 13 kr. Hvis der købes tillager, når varerne er på tilbud, vil priserne for måltidet kunne komme ned på ca. 10 kr.Energifordeling i forslagene: Pitabrød med kylling og tun - protein 22%, kulhydrat 54% og fedt 24%. Bollermed hamburgerryg og o s t - protein 22%, kulhydrat 53% og fedt25%. Amagermad med frikadeller- prote-in 18%, kulhydrat 52% og fedt 30%. Røræg med rugbrød og skinke - protein 24%, kulhydrat 43% og fedt33%. Rugbrød med pålæg - protein 16%, kulhydrat 55% og fedt 29%. Ved at vælge grove produkter medfuldkorn er du godt på vej til at opfylde fuldkornsanbefalingerne.Vidste du, at... er en serie miniplakater i A4 størrelse - lige til at hænge op på opslagstavlen, køleskabetm.v. På bagsiden findes opskrifter på den viste mad. De er gratis og kan downloades eller bestilles påDMA's hjemmeside, www.danishmeat.dk, under PublikationerMaterialebestilling og på www.diaetistforum.dk. under Materialer./Søgogbestilpublikationer /
De tre nye Vidste du, at... er produceret af den danske kød- og ægbranche.Materialet er udarbejdet i samarbejde med to studerende i Ernæring og Sundhed fra University CollegeSyd Henriette Daabeck og Malene Skovbakke. Foto er af Jes Buusmann.Ønskes flere informationer - kontakt Grethe Andersen, qa(o),danishmeat.dk, tlf. 3373 2629 eller HanneCastenschiold, [email protected]. tlf. 3373 2762.
Med venlig hilsen
Grethe AndersenChefkonsulent
VIDSTE DU, AT...SUNDE DA6SK0STF0RSLAG TIL KVINDER, DER GERNE VIL.Det er vigtigt at spise morgenmad medmange kostfibre, så du følerdigmæt ilang tid.Hvis du vil tabe digVælg magre mælkeprodukter, som skummet- og minimælk.s*^""
s^'
' "~-^
b*-—;2195 kJ = 500 kcal=
tÆ^Én
1470 kJ = 350 kcal
Spis gerne tre mellemmåltideriløbet afdagen, det tager toppen af sulten.Hvis du vil tabe digUndgå fedtstof på brødet, det givermange kalorier.520 kJ = 125 kcal465 kJ = 110 kcal
2100 kJ = 500 kcal
1630 kJ = 390 kcal
Vælg gerne fuldkornsrugbrød til frokost,det mætter mere end det fine hvide brød.Hvis du vil tabe digSpis gerne flere grøntsager, hvis du ikkeer mæt. Kalorieindholdet er lavt, og detfylder godt i maven.
'
Spis gerne et lille måltid om eftermid-dagen.Når sulten er stillet, lader du dig ikke sånemt friste.
1455 kJ = 350 kcal
600 kJ=145 kcal
Væn dig til kun at spise en portion. Ladgryderne stå i køkkenet.Hvis du vil tabe digKød mætter godt og øger forbrændingen.Vælg magert kød.2290 kJ=545 kcal1790 kJ = 425 kcal
mlF**490 kJ=115 kcal490 kJ=115 kcalBillederne viser nøjagtig den portion, du bør spise.
Undgå at spise mens du ser tv, kører bileller lignende.Når du koncentrerer dig om noget andet,registrerer din hjerne slet ikke, at duspiser. Det kan nemt betyde, at du spisermere end du har brug for.
MORGENMAD2I/2 dl havregryn2% dl minimælk2spsk rosiner10 mandler2195 kJ = 500 kcalMELLEMMÅLTIDVi skive fuldkornsrugbrød2 g plantemargarine1 banan520 kJ = 125 kcalFROKOST2 skiver fuldkornsrugbrød8 g plantemargarineVi kogt æg1kogt kartoffel, ca. 35 g25 g gravad laks2 tsk dilddressing20 g leverpostej1 gulerodpynt medfxsalat, agurk, rødbede, tomat, karseog peberfrugt2100 kJ = 500 kcal
MORGENMADIVi dl havregryn2Vidl skummetmælk1tsk rosiner10 mandler1470 kJ=350 kcalMELLEMMÅLTIDVi skive fuldkornsrugbrød1banan465 kJ =110 kcal
FRIKADELLER14 stk500 g hakket kalve- og svinekød eller svinekød,10% fedt1-lVitsksaltVitsk peber1 ægHøgV>-1dl hvedemel1-ltø dl skummet- eller minimælk
VA spskolieFROKOSTIV2 skive fuldkornsrugbrødVikogt æg1 kogt kartoffel, ca. 35 g25 g gravad laks1 tsk dilddressing20 g leverpostej1 gulerodpynt med fx salat, agurk, rødbede, tomat, karseog peberfrugt1630 kJ = 390 kcalHvis du vælger en mager leverpostej med max3% fedt, kan du spare 100 kJ-25 kcal mere.Rør kød med salt, peber, æg og revet løg. Tilsætmel og mælk.Varm olie på en pande ved god varme. Formfarsen til14frikadeller medenspiseske.Brun frikadellerne ca. 2 minutter på hver side.Skru nedtilmiddel varme. Vend - og stegfrikadellerneica. 4 minutter på hver side,tildeer gennemstegte.TIPSErstat evt. de hjemmelavede frikadeller medfærdigkøbte frikadeller max 10 g fedt pr. 100 g.GODE RÅDDrik væske flere gange om dagen, 1-1 V literédagligt.Sluk tørsten i vand, det indeholder ingenkalorier.Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen.Tænk positivt.AFTENSMAD2frikadeller,seopskrift120 g kartofler150 g blomkål, ærter og gulerødder,evt.somfrossen grøntsagsblanding% dl skysovs- boullion med sovsejævner og Vitsk olieIV2 dl skummetmælk1790 kJ = 425 kcalHvis du laver frikadeller af hakket kød med max6% fedt, sparer du 80kJ= 20 kcal.MELLEM MÅLTID1pære8 mandler490kJ=115 kcalDagkost i alt ca. 6500 kJ - 1600 kcalDet handler om at ændre vaner,detkanholderestenaflivet.
MELLEMMÅLTID1kernebolle, ca. 60 g5 g plantemargarine40 g ost 30+, 16% fedt2tsk marmelade1 æble1455 kJ=350 kcalAFTENSMAD2 frikadeller, se opskrift180 g kartofler150 g blomkål, ærter og gulerødder vendti1tsk olie1dl skysovs-bouillon med sovsejævner og 1tsk olieIVi dl minimælk2290 kJ=545 kcalTIPSBrug evt. en frossen grøntsagsblanding.MELLEM MÅLTID1 pære8 mandler490kJ= 115 kcalDagkost i alt ca. 9000 kJ - 2200 kcal
MELLEMMÅLTID1 knækbrød,ca.10 g20 g ost 30+, 16% fedtpeberfrugt1æble600 kJ=145 kcal
damsh meat associationAxeltorv 3,1609 København VTlf,: 3373 2500www.danishmeat.dk
VIDSTE DU, AT...DER ER SUNDERE, BILLIGERE OG HURTIGERE ALTERNATIVEREn vegetarpizza indeholder5220 kJ-1240kcal.For at forbrænde det, skaldu spille fodbold i ca. 1time og 45 minutter.2520 kJ = 600 kcal5220 kJ = 1240 kcal
En pizza med oksekød inde-holder 5270 kJ - 1255 kcal.For at forbrænde det, skaldu spille badminton i ca. 3timer og 30 minutter.
2085 kJ = 495 kcal
5270 kJ = 1255 kcal
En pizza med tomat og ost inde-holder 5220 kJ - 1240 kcal.For at forbrænde det, skal duspille golf i ca. 3 timer og 30minutter.
2220 kJ = 530 kcal
5220 kJ=1240 kcal
En pizza med pepperoni inde-holder 5610 kJ - 1335 kcal.For at forbrænde det, skal dustyrketræne i ca. 2 timer og50 minutter.
2105 kJ = 500 kcal
5610 kJ = 1335 kcal
En pizza med alt godt fra havetindeholder 5150 kJ - 1225 kcal.For at forbrænde det, skal duløbe i ca. 1 time og 50 minutter.1795 kJ = 425 kcal5150 kJ=1225 kcal
Tallene for motion/forbrænding er baseret på en voksen mand på ca. 80 kg.
2 grov pitabrød40 g tun i vand40 g kyllingebryst2 spsk dressing, 36% fedtsalat, agurk og tomat2520 kJ = 600 kcalTIPSBrug gerne rester fra dagen før, som fyld i pita-brød,fxkyllingebryst. Du kan også købe kyllingelier skinke i tern.Erstat almindelig dressing med en fedtfattigudgave.
14 stk2 æg2 spsk skummet- eller minimælkVi tsk olie2 skiver fuldkornsrugbrød40 g skinke1 spsk ketchuppurløg2105 kJ = 500 kcalPisk æg, mælk, salt og peber. Varm olie påenpande ved middel varme. Tilsæt æggemasse.Rør indtil blandingen stivner.TIPSTilsæt evt. en rest kartofleritern eller skiver tilæggemassen.500 g hakket kalve- og svinekød eller svinekød,10% fedt1-1V4 tsk saltVi tsk peberlægHøgVi-l dlhvedemel1-1 V dl skummet- eller minimælkéWi spsk olieRør kød med salt, peber, æg og revet I 3g. Tilsætmel og mælk.Varm olie på en pande ved god varme. Formfarsen til 14 frikadeller med en spiseske.Brun frikadellerne ca. 2 minutter på hver side.Skru ned til middel varme. Vend - og stegfrikadellerne i ca. 4 minutter på hver side, til deer gennemstegte.TIPSErstat evt. de hjemmelavede frikadeller medfærdigkøbte frikadeller. De valgte frikadellersvarer til max 10 g fedt pr. 100 g.
2 kerneboller2 tsk dressing, 36% fedt30 g hamburgerryg40g ost 30+, 16% fedtsalat, agurk, og gulerod2085 kJ=495 kcalTIPSLav dobbeltportion, så har du madpakken klartil næste dag.
2 skiverfuldkornsrugbrød40 g leverpostej15 g hamburgerryg25gmakrelitomatcitron, peberfrugt, karse, purløg og gulerod1795 kJ=425 kcalRugbrød er uden fedtstof. Hvis du brugerskrabet smør på brødet får du 240 kJ-60 kcalekstra.For at forbrændedet,skal du spillebadminton i 10 minutter.
1 skive fuldkornsrugbrød1 skive groft franskbrød8 g plantemargarine eller smør2 frikadeller, se opskrift90 g rødkålagurk2220 kJ = 530 kcal
TIPSTøm køleskabet og brug det pålæg du har.Erstat fx makrelmedtorskerogn, tunellersild.Hvis du spiser2skiver fuldkornsrugbrød,samt1portionhavregryn,leverduoptil anbefalinger-neom75 g fuldkorn om dagen.Hvis du vil vide mere www.fuldkorn.dk
Energiindholdipizza, er baseret på rapporten"Næringsstofindholdifastfood", udgivet afFødevarestyrelsen, oktober 2006.Energiindholdet er et gennemsnit af de under-søgte pizzaer.
damsh meat associationFA FLERE IDEER TIL HURTIGE RETTER PA WWW.DANISHMEAT.DKAxeltorv 3,1609 København VTlf.: 3373 2500www.danishmeat.dk
VIDSTE DU, AT...DER ER STOR FORSKEL PÅ, HVAD DU SKAL SPISE, NÅR DU.Spis lidt men ofte.Gerne 6-8 måltider dagligt.
Brug fedtstof i rigelige mængder- på brød, i kartoffelmos, grød ogsupper.
Drik sødmælk eller kærnemælkmed fløde.
Spis meget pålæg.Spar på rugbrød.%
1
4
Brug fløde til frugtgrød, påøllebrød eller i kaffen.
f:
Spis kød, sovs og kartofler fremfor grøntsager.Vælg dine livretter.Spis is og desserter.
Spis kager, nødder, rosiner, chipsog chokolade.
TIDLIG MORGEN: IVi dl hjemmelavet proteindrik870 kJ = 205 kcalMORGENMADhavregrød, af P/2 dl gryn1 tsk sukkerVi skive groft franskbrød4 g plantemargarine eller smør20 g ost 45+, 25% fedtWi dl minimælk1680 kJ =400 kcalMELLEMMALTIDVi skive groft franskbrød2,g plantemargarine eller smør1 skive hamburgerrygagurk1 æble595 kJ = 140 kcalFROKOST2 skiver fuldkornsrugbrød8 g plantemargarine eller smørV kogt ægz30 g marinerede sild1 skive rullepølse20 g leverpostej %pynt med fx tomat, agurk, purløg,karse og syltede rødbederWi dl minimælk •2345kJ = 560kcalMELLEMMÅLTID2 dl jordbærgrødVadi minimælk1015 kJ = 240 kcalAFTENSMAD2 frikadellerIVi dl stuvede ærter og gulerødder180 g kartofler1895 kJ = 450 kcalMORGENMAD2 dl ymer,2 tsk sukker1 kvart skive franskbrød,2 g smør10 g ost 45+, 25% fedt1 tsk marmelade1200 kJ = 285kcalMELLEMMALTIDWi dl hjemmelavet proteindrik870 kJ = 205kcal
HJEMMELAVET PROTEINDRIK3 glas2 dl kærnemælk1 di ymer%dl piskeflødeVA dl kvark, 1% fedt3 spsk sukker3 pasteuriserede æggeblommerPisk alle ingredienser sammen. Smag til med fxvanille, citron, blendet frugt eller saft.TIPSProteindrik kan købes færdig.FRIKADELLER14 stk500 g hakket kalve- og svinekød ellersvinekød, 18% fedtl-P/2 tsk saltVi tsk peberlæg
:
;
FROKOST3 kvarte skiver rugbrød6 g smørVi kogt æg30 g marinerede sild1 skive rullepølsei pynt med fx tomat, karse, løgsyltede rødbeder1 dl sødmælk1545 kJ = 370 kcal
1 løgVz 4 dl hvedemel1-1% dl sødmælk25 g smør, margarine ellerWi spsk olieRør kød med salt, peber, æg og revet løg. Tilsætmel og mælk. Varm fedtstof på en pande ved •god varme. Form farsen til 14 frikadeller meden spiseske. Brun frikadellerne ca. 2 minutterpå hver side. Skru ned til middel varme. Vend- og steg frikadellerne i ca. 4 minutter på hverside, til de er gennemstegte.TIPSKøb evt. færdige frikadeller.Gem frikadeller til pålæg.KARTOFFELMOS1 person70 g kartofler1 pasteuriseret æggeblomme10 g smør1 spsk piskeflødeSkær skrællede kartofler i mindre stykker og;kog til de er møre. Mos dem med en gaffelog bland æggeblomme, Smør og piskefløde i.Smag til med salt.2140 kcalGODE RADSpis en vitamin-mineraltablet dagligt samt etD-vitamin tilskud. • .'Drik 1-1 Vi liter dagligt fx sødmælk, drikkeyoghurt, koldskål, vand, kakao med flødeskum,kaffe eller te.Hav færdigretter i fryseren.
MELLEMMALTID-•1 dl jordbærgrødV* dl piskefløde850 kJ = 200 kcalAFTENSMAD1 frikadelle. Vi dl stuvede ærter og gulerødder1 dl kartoffelmos1syltede rødbeder1650 kJ = 395 kcal2 dtymer2 tsk sukkerevt. rugbrødsdrys785 kJ = 185 kcalMELLEMMALTID• 1 honningsnitte "IV2 dl hjemmelavet proteindrik1165 kJ = 275 kcalDagkosten i alt ca. 9000 kJ90 g protein.
2 dl ymer1 tsk sukkerevt. rugbrødsdrys700 kJ = 165 kcalMELLEMMALTID2 honningsnitter1 banan815 kJ = 195 kcalDagkosten i alt ca. 9000 kJ = 2140 kcal
-
"'
• -.
Gå en tur i frisk luft hver dag.
100 g flødeisfrisk frugt1 dl cacaomælk
2 salte kiks, ca. 10 g -10 g smør; 40 g ost 45+, 25% fedtIVzdl sødmælk
Vi skive franskbrød10 g smør1 skive rullepølseIV2 dl sødmælk
d'anish mest associationAxeltorv 3,1609 København VTlf.: 3373 2500::www.danishmeat.dk
HVIS DU VIL VIDE MERE OM MAO TIL SMÅTSPISENDE WWW.DIAETISTFORUM.OK