Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del Bilag 456
Offentligt
682279_0001.png
682279_0002.png
682279_0003.png
Folketingets Sundhedsudvalg
Kære medlemmer og suppleanter af Folketingets SundhedsudvalgVi henvender os til jer med en opfordring til at arbejde for, at de almindelige regler for udfærdigelse aflægeerklæringer overholdes.Det kan have alvorlige følger for borgere/patienter i de tilfælde, hvor lægeerklæringer er lemfældigt udfyldt.Se venligst nedenstående pressemeddelelse.Patientforeningen Danmark håber, at I vil følge sagen op, så kvaliteten af lægeerklæringer bliver højnet.
Med venlig hilsenKarsten Skawbo-Jensenformand for Patientforeningen Danmark
Patientforeningen Danmark
patienternes interesseorganisationPressemeddelelse10.5.2009
Til kamp mod sjuskede lægeerklæringerPatientforeningen Danmark retter henvendelse til sundhedsministeren ogFolketinget for at få reglerne om udfærdigelse af lægeerklæringer overholdt
Lægeerklæringer er dokumenter, der kan få afgørende betydning såvel i offentlige som i privateretsforhold, f.eks. i sociale sager om tilkendelse af pension og erstatning. Lægen skal derfor udviseomhu og uhildethed, når vedkommende udfylder erklæringen.
I Patientforeningen Danmark ser man imidlertid flere eksempler på lægeerklæringer, der ikke erkorrekt udfyldt, og foreningen opfordrer derfor sundhedsministeren og Folketingetssundhedspolitikere til at arbejde for, at de almindelige regler for afgivelse af lægeerklæringeroverholdes.Patientforeningen Danmark foreslår, at lægeerklæringer, der ikke opfylder lovgivningens enklekrav, altid skal returneres til færdiggørelse hos lægen. I dag accepterer kommuner, regioner,ankenævn, Arbejdsskadestyrelse og Den Sociale Ankestyrelse i nogle tilfælde alt for ukritisk defremsendte lægeerklæringer. Bent Mathiesen, koordinerende overlæge i Arbejdsskadestyrelsen, hartil Ugeskrift for Læger udtalt, at han ser ”masser af lægeerklæringer, som ikke indeholder denødvendige og tilstrækkelige oplysninger til, at man kan lave en god sagsbehandling.”Et af de største problemer er ifølge Patientforeningen Danmark, at nogle læger ikke klart får skreveti lægeerklæringerne, at den er udfyldt, uden at lægen overhovedet har set og undersøgt denpågældende borger og patient. Dette sker, selv om der i de almindelige regler for afgivelse aflægeerklæringer, § 4, står, at ”det skal tydeligt fremgå, hvilke af de i erklæringen givne oplysningerder beror på lægens egen undersøgelse af pågældende, og hvilke der skyldes angivelse af denundersøgte eller tredjemand eller beror på journaler o.l.”For ”skrivebordslæger”, der ikke nødvendigvis har patientkontakt, gælder desuden, at diverseskrivebordsopgaver er undtaget for lægeloven, f.eks. fra reglerne om at skulle udvise omhu ogsamvittighedsfuldhed.
”Dårlige lægeerklæringer fører til en dårlig sagsbehandling, og det kan få alvorlige følger forborgerne i sociale sager og i erstatningssager”, siger Karsten Skawbo-Jensen, formand forPatientforeningen Danmark. ”En hurtig og billig løsning kunne være, at myndighederne altid skalreturnere de lægeerklæringer, der er mangelfulde, og vente med sagsbehandlingen, til de får defyldestgørende oplysninger”, siger han, "og samtidig bør Lægeforeningen indskærpe reglerne overfor sine medlemmer."
KontaktKarsten Skawbo-JensenTlf. 33 25 43 73Tlf. 51 31 69 36
Kontakt en ”case”Gunhild LindstrømLiljevej 83600 FrederikssundTlf. 47 31 32 13Mobil 42 34 03 97[email protected]
Patientforeningen DanmarkPostboks 12385100 Odense Cwww.patientforeningen-danmark.dk