Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del Bilag 455
Offentligt
Til Folketingets Sundhedsudvalg
Odder, den 11. maj 2009
Jeg tillader mig at rette henvendelse til Sundhedsudvalget i håbet om at udvalget kan ændre på denabsurde situation omkring e-cigaretter.Jeg har nu været røgfri i 7 uger takket være e-cigaretter, og jeg ser frem til uden problemer at kunnebeholde mine lunger mange år endnu - hvis jeg får lov.Jeg har været ryger i mere end 40 år (ca. 10 cigaretter om dagen), men det er aldrig lykkedes mig atkvitte tobakken i mere end korte perioder - med e-cigaretten har jeg ingen problemer med at holdemig fra tobakken.Lægemiddelstyrelsen og Sundhedsministeren synes imidlertid ikke jeg skal have lov til at kvittetobakken på den måde, som virker for mig - e-cigaretter med nikotin. Jeg HAR prøvet tyggegummi,plastre, hypnose og rygestopkurser, men uden succes.Så min situation er i øjeblikket den, at jeg godt kan købe e-cigaretter i Danmark, men nikotin til e-cigaretten skal jeg købe i England, USA eller Tjekkiet.Beslutningen om en total afvisning af e-cigaretter med nikotin virker på mig som en meget lidtgennemtænkt beslutning fra Sundhedsministeren. Jeg er sikker på at I i løbet af få minutter på etudvalgsmøde kan fremkomme med en række skrækscenarier omkring e-cigaretter, men burdemuligheden for at redde rygere fra lungecancer og rygerlunger ikke fortjene en lidt mere grundigbehandling?WHO har udtalt at der ikke er beviser for at e-cigaretter kan bruges til rygestop. Korrekt, men der erheller ikke undersøgelser der viser det modsatte - at folk forsætter med at ryge og kun bruger e-cigaretten i "ikke-ryger" situationer.E-cigaretter har været kendt siden 2003, og der er, så vidt jeg ved, ikke rapporteret alvorligesundhedsskadelige bivirkninger.Der er på internettet en lang række steder, hvor e-rygere udveksler deres erfaringer med e-cigaretter.Nogle brugere beretter om et fald i forbrug fra måske 40 cigaretter til 2-3 "rigtige" cigaretten omdagen. Der er rigtigt mange brugere, som helt har erstattet deres brug af almindelige cigaretter mede-cigaretter - også storrygere, der har røget 30-40 cigaretter om dagen. Nogle har prøvet afnysgerrighed at ryge en "rigtig" cigaret efter et stykke tid, og de oplever at "rigtige" cigarettersmager rædselsfuldt, når man er vant til at bruge e-cigaretten. Når man har brugt e-cigaretten etstykke tid kommer den normale smags- og lugtesans tilbage.
Så selv om der ikke er officielle undersøgelser af e-cigaretter, så kunne meget jo tyde på at folk rentfaktisk lettere stopper rygning ved brug af e-cigaretter, og at man sandsynligvis får fat i en gruppepersoner som ikke har haft succes med andre former for rygestop."Så kan man 'ryge' hvor man ellers ikke må ryge" er et argument, som sælgere af e-cigaretten oftebruger, men det ikke mit indtryk at det argument "sælger" e-cigaretter. Når jeg i solidaritet/hensyntil andre har "dampet" på min e-cigaret sammen med andre rygere udenfor, så har reaktionernetypisk været:"Nej, hvor smart""Hvor kan jeg købe sådan en?""Min kone forærer mig en e-cigaret til min fødselsdag""Ryger du så slet ikke almindelige cigaretter mere?"Så hvis I spørger rygere, så er motivationen for e-cigaretten i mange tilfælde IKKE at man kan"dampe" på sin e-cigaret overalt - Jeg går gerne udenfor og "damper" på min e-cigaret.Motivationen er at slippe for tobakshosten, lugten og den hvæsende vejtrækning og risikoen forlungecancer og rygerlunger - kort sagt af slippe for tobakkens skadelige virkninger - selvom manikke er topmotiveret til et totalt rygestop uden nikotin.Nikotin - E-cigaretten adskiller sig vedr. nikotin ikke fra andre nikotinprodukter:"Brug af nikotintyggegummi, inhalator og næsespray indebærer en risiko for, at rygeren fastholdersin afhængighed af nikotin. Det er ikke undersøgt, hvilken betydning et varigt forbrug afnikotinerstatning har på helbredet." - Kræftens Bekæmpelse - hjemmeside.... eller som Hjerteforeningen skriver på deres hjemmeside:"Alle undersøgelser viser, at der ikke er nogen risiko for hjerte og kredsløb ved at fortsætte mednikotinerstatning. Der er en meget lille dosis nikotin i tyggegummi i forhold til rygning."- Hjerteforeningens hjemmeside.Så udover at det ikke er smart at folk er afhængige af et stof som nikotin, er der ikke nogenumiddelbare alarmklokker. I nogen undersøgelser er der oven i købet en positiv effekt af nikotin påvisse sygdomme.Hvis man er bekymret over nikotin i e-cigaretter kan man vel ved en bekendtgørelse sætte etmaksimum for indholdet af nikotin for e-cigaretter solgt i Danmark.Siden e-cigaretten kom til Danmark i 2008 påstås det, at der er solgt ca. 30.000, så der burde jovære grundlag for at lave en undersøgelse af hvordan folk bruger disse e-cigaretter. Bruger de dembare en gang imellem samtidig med at de fortsætter rygning eller erstatter e-cigaretten helt dealmindelige cigaretter?
At Sundhedsministeren totalt afviser e-cigaretter med nikotin virker på mig meget uigennemtænkt.Der burde i det mindste have været lavet et ordentligt stykke forarbejde, som kunne dokumenterehvorfor Sundhedsministeren efterlader os "mindre motiverede for rygestop"-rygere totalt i stikken,når vi vælger e-cigaretten som et mindre skadeligt alternativ til de normale kræftfremkaldendecigaretter. Det virker helt absurd for mig at man ikke seriøst overvejer en måde at godkende etprodukt, som kan reducere de rygerelaterede sygdomme.Jeg vil derfor bede udvalget om at genoverveje og ændre reglerne, så det igen kan blive muligt atkøbe nikotinholdige e-cigaretter i Danmark.
Med venlig hilsenJan Sepstrup - ex-rygerHorsensvej 1108300 OdderTlf. 2613 2877
Hvad indeholder e-cigaretter:http://www.healthnz.co.nz/RuyanCartridgeReport30-Oct-08.pdf