Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del Bilag 436
Offentligt
678772_0001.png
Til formanden for folketingets sundhedsudvalgPreben RudiengaardBispebjerg 4.maj 2009

Lægemidler, dyre som knap så dyre: Får vi nok for pengene?

Kære Preben Rudiengaard.På vegne af Dansk selskab for Klinisk Farmakologi skal vi med dette brev anmode om fremtræde forsundhedsudvalget med henblik på at diskutere de stigende udgifter til lægemidler, og hvordan vi som etlægefagligt speciale kan være med til at påvirke udgifterne.
Klinisk farmakologi beskæftiger sig med det teoretiske og praktiske grundlag for anvendelsen aflægemidler inden for alle områder af sundhedsvæsenet i såvel primær- som sekundærsektoren. Når detgælder diskussion af lægemiddelforbruget er bl.a. AMGROS, hospitalsapotekerne,patientsikkerhedsorganisationerne og patientforeningerne også vigtige aktører. Klinisk farmakologis forceer at tage udgangspunkt i patientens samlede kliniske situation, hvor ordinering af lægemidler er en del afden samlede behandling. På den baggrund er der i flere regioner etableret et lægemiddelkomitesystem,der med baggrund i den kliniske hverdag vurderer lægemidler og forbrug med henblik på at optimerebehandlingen ud fra dokumenteret effekt, bivirkninger og økonomi (rationel farmakoterapi).
Klinisk farmakologi omfatter også lægemiddelinformation, vurdering af lægemidlers anvendelse, effektog bivirkninger, herunder farmakoepidemiologi, vurdering af lægemiddelanalyser, gennemførelse afkliniske afprøvninger og rådgivning om regulatoriske forhold for lægemidler. Endvidere deltager kliniskfarmakologi i rådgivning vedrørende forgiftninger, både med lægemidler og andre stoffer.
Vi håber at få mulighed for at redegøre for det arbejde, der allerede foregår i regionerne samt at diskuteremulighederne for at udbygge det til gavn for den enkelte patient, borgerne og samfundet.
Hanne RolighedLedende overlæge, ph.d.Klinisk Farm. Afd.Bispebjerg Hospital
Per DamkierSpecialeansvarlig overlæge, ph.d.Afdeling BFG.Odense Universitets Hospital
Lars Peter NielsenLedende overlægeKlinisk Farm. Afd.Århus Sygehus, ÅUH
Birgitte BrockOverlæge, ph.d. DSKF bestyrelseKlinisk Farm. Afd.Bispebjerg Hospital