København den 12.03.2009

Til

Sundhedsminister

Jacob Axel Nielsen

 

Vedrørende flytning af intensiv-patienter fra hospital til hospital

 

Min mand har en tumor i hjernestammen, som han modtager strålebehandling for på Rigshospitalet (RH).

Da hans symptomer forværres meget, indlægges han på RH neurologisk akutafsnit. Tilstanden forværres yderligere, så han kommer i respirator på neurologisk intensivafdelingen. På trods af et stort arbejdspres er alt personale enestående.

Men så meddeles det, at grundet pladsmangel på intensivafdelingen skal min mand

overflyttes til Glostrup Hospitals intensive afdeling. Ude af respiratoren igen flyttes han tilbage til RH.

1 uge efter opstår en ny krise, han kommer i respirator og skal igen grundet pladsmangel overflyttes - denne gang til Herlev Hospitals intensivafdeling. Dagen efter er han tilbage på RH.

Så i løbet af 10 dage bliver han transporteret  frem og tilbage 4 gange!

Min mands historie er ikke enestående. Andre meget syge patienter bliver også kørt rundt fra hospital til hospital. Og det er ikke kun et lokalt problem. TV2-nyhederne fortalte for nylig om tilsvarende store problemer på Fyn og i Jylland.

Det er fuldstændig utilstedeligt og uansvarligt fra politisk hold at tillade en sådan trafik med nogle af de mest syge og sårbare mennesker i vores samfund. Disse mennesker har intet overskud til at stå op for sig selv. Mennesker i respirator kan overhovedet ikke tale, så hvis de ikke har pårørende, der kan tale deres sag, er de nemme kastebolde.

En flytning af et så sygt menneske øger dets stress-niveau enormt. På denne måde kan sundhedsvæsenet komme til at underminere muligheden for overlevelse for patienterne. Vil Sundhedsministeren virkelig tage et sådant ansvar på sig?

 

Mange mener, at den nuværende regering er til for de stærke, de raske og de arbejdsføre. Alt drejer sig om at kunne arbejde. Mener Sundhedsministeren, at dette er en sand beskrivelse? I mit tilfælde synes det understreget af, at min mand er blevet

indkaldt til opfølgningssamtale ’med henblik på tilbagevenden til arbejdsmarkedet’, skønt Ydelsesservicecenteret er vidende om hans alvorlige sygdom og til trods for, at han om 9 måneder er folkepensionist!

 

Rigshospitalets mission er at være Danmarks førende hospital for patienter med behov for højt specialiseret behandling. Denne behandling lader sig ikke udføre, hvis ikke der kan være en kontinuitet. Og det er der ikke, når patienterne en stor del af tiden befinder sig i en ambulance på vej fra det ene hospital til det andet med risiko for ikke at overleve.

Ministeren vil sikkert argumentere med personalemangel, hvilket også er ganske korrekt, men hvordan har du tænkt dig at løse dette? Da den nuværende regering går meget ind for ’det private’, så kunne ministeren måske lade sig inspirere af det private erhvervslivs metoder til at bibeholde skattede medarbejdere og tiltrække nye. Ud over anerkendelse, medindflydelse, avancemuligheder og gode bonusordninger mm, er den væsentligste tiltrækningskraft en ordentlig løn, der svarer til medarbejderens ansvarsområde. Og så spørger jeg: Findes der noget større og vigtigere ansvarsområde end at tage vare på menneskeliv??

 

Jeg opfordrer hermed ministeren til at gøre noget ved sagen hurtigst muligt.

 

Med venlig hilsen

 

Ingrid Røder

Bartholinsgade 5, 2, tv

1356 København K

e-mail: [email protected]

 

 

 

Kopi sendt til:

 

TV2 nyhederne

Ekstrabladet

Centerdirektør Karsten Junker på Rigshospitalet

Folketingets Sundhedsudvalg