Odense den 3. marts 2009
Til Folketingets Sundhedsudvalg og Folketingets Socialudvalg.
Vedr.: 1,5 milliarder til renovering
Der er i forårspakken afsat 1,5 milliarder kroner til renovering af private hjem. Forligspartierne er endnu ikke nået til enighed om hvorledes disse penge skal øremærkes – et er dog sikkert, pengene skal holde gang i byggebranchen.
Det diskuteres i øjeblikket om pengene skal øremærkes til klimavenlige forbedringer af private hjem. Det der er interessant i denne diskussion er, at et af de tungtestvejende argumenter for om man påbegynder ombygning og forbedringer af privatboligen ikke alene er det økonomiske overskud, men derimod også det personlige overskud i hverdagen.
Det er meget svært at forstå, at det skal være muligt, at få tilskud til for eksempel, at få udskiftet tag, vinduer eller bad, samtidig med at vores egenbetaling til daginstitutionen om ganske kort tid, øges væsentligt på grund af en halvgennemtænkt madordning der i praksis er
svær at gennemføre på tilfredsstillende vis og som for langt de fleste børns vedkommende, vil være en stor ernæringsmæssig forringelse i forhold til den madpakke de altid har fået med hjemmefra!
Hvorledes kan det på nogen måde forsvares og på hvilken måde hænger det sammen med valgløftet om mere og bedre velfærd?
Jeg overbevist om, at værdien af de 1,5 milliarder kroner på sigt vil øges anseligt ved, at øremærke en betydelig del af dem til at forberede daginstitutionerne fysisk til den kommende madordning, således at deres køkkener lever op til de lovbestemte standarder og daginstitutionerne derved vil være i stand til, at kunne løfte den store og vigtige opgave det er at bespise vores børn fra 1. januar 2010.
Ved, på baggrund af konkrete ansøgninger, at kanaliserer pengene ud til kommunerne til en fuldfinansieret optimering af daginstitutionernes køkkener for sikre at disse lever op til lovkravene på området, er der garanteret arbejde i en længere periode til små og store firmaer i byggebranchen indenfor nærmeste fremtid.
Ved at sikre at alle landets børn for grundlagt nogle sunde og gode vaner med et realistisk forhold til mad og tilberedningen af denne, er der på sigt en garanteret sidegevinst i form af bedre almen sundheds tilstand, hvilke uundgåeligt vil medføre væsentlig mindre belastning i sundhedsvæsenet.
Jeg ser frem til at høre fra Jer!
Venlig hilsen
Christel Hjorth