Socialudvalget 2008-09
SOU Alm.del Bilag 405
Offentligt
711066_0001.png
711066_0002.png
Til Socialudvalget
Blommenslyst, den 5. august 2009
Ang. Servicelovens §100Jeg skal venligst anmode Socialudvalget om at rejse følgende spørgsmål til Velfærdsministeren.1. Har Velfærdsministeren forståelse for at handicappede borgere kan føle sig umynddiggjort, nårsagsbehandlere i såvel kommunerne som i Det Sociale Nævn tilsidesætter borgerens oplevelse afborgerens handicap, underforstået at sagsbehandleren giver afslag på en ydelse med den begrundelse,at sagsbehandleren ikke mener et handicap er indgribende for borgeren, og at dette sker udenyderligere begrundelse?2. Kan kommunerne og/eller Det Sociale Nævn med begrundelsen ”de ikke finder det indgribende ihverdagen” undlade at tage stilling til om der er sat ind med ikke ubetydelige hjælpeforanstaltninger, ogkan sagsbehandlerne overhovedet tage stilling om indgriben i hverdagen, uden at have taget stilling tilom der er iværksat ikke ubetydelige hjælpeforanstaltninger?3. Er Velværdsministeren enig i, at der er tale om diskrimination af handicappede, når handicappedesopfattelse af handicappets indgriben i hverdagen tilsidesættes?4. Mener Velfærdsministeren at en sagsbehandler kan tilsidesætte borgerens opfattelse af indgriben ihverdagen, uden at overtræde menneskerettigheder, FNs handicapkonvektion og/eller gældendelovgivninger indenfor offentlig forvaltning?5. Såfremt Velfærdsministeren mener at ovenstående er fuldt ud i overensstemmelse med gældende loveog regler, kan Velfærdsministeren da forklare, hvordan ovenstående hænger sammen med såvelBekendtgørelse som Vejledningsskrivelse til §100.Jeg skal venligst bede Velfærdsministeren om at svare konkret på de stillede spørgsmål, og ikke blotcitere fra Bekendtgørelse og Vejledningsskrivelse, idet disse jo ikke bliver fulgt i hverkenkommunerne eller Det Sociale Nævn.Spørgsmålene skal ses i lyset af følgende lovgivning, bekendtgørelse og vejledning;§ 100. Kommunalbestyrelsen skal yde dækning af nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse tilpersoner mellem 18 og 65 år, med varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne og til personer medvarigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, der efter § 15 a i lov om social pension har opsatudbetalingen af folkepensionen. Det er en betingelse, at merudgiften er en konsekvens af den nedsattefunktionsevne og ikke kan dækkes efter anden lovgivning eller andre bestemmelser i denne lov.
I bekendtgørelsen (https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=122207) nærmere defineret som;§ 1. Kommunalbestyrelsen skal efter lovens § 100 yde dækning af nødvendige merudgifter ved dendaglige livsførelse til personer mellem 18 og 65 år med varigt nedsat fysisk eller psykiskfunktionsevne og til personer med varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, der efter § 15 a ilov om social pension har opsat udbetalingen af folkepensionen. Det er en betingelse, at merudgiftener en konsekvens af den nedsatte funktionsevne og ikke kan dækkes efter anden lovgivning ellerandre bestemmelser i loven.
Stk. 2. Med varigt nedsat funktionsevne forstås enlangvarig lidelse,hviskonsekvenser for denenkelte er af indgribende karakter i den daglige tilværelse,og som medfører, at derofte måsættes ind med ikke uvæsentlige hjælpeforanstaltninger.
I vejledning til §100 -https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=123377&exp=1står;Begrebetskal ikke forstås så snævert, at funktionsnedsættelsen kun har konsekvenser afindgribende karakter i den daglige tilværelse, hvis borgeren ikke er i stand til i overvejendegrad at varetage personlig pleje eller ikke er i stand til at deltage i huslige gøremål. Det vilsåledes ikke være i overensstemmelse med lovgivningen alene at lægge vægt på enkelteelementer af borgerens funktionsnedsættelse. Der skal derimod foretages enhelhedsvurdering.Ud over, at funktionsnedsættelsen skal have konsekvenser af indgribende karakter i den dagligetilværelse, skal den også medføre, at der ofte må sættes ind med ikke uvæsentligehjælpeforanstaltninger. I ordet »ofte« ligger, at det ikke er et krav, at der altid skal være iværksat ikkeuvæsentlige hjælpeforanstaltninger. Borgere, som fravælger eller har fravalgt enhjælpeforanstaltning, som de ville have ret til, kan også være omfattet af personkredsen formerudgiftsydelsen.Også borgere der har en sådan funktionsnedsættelse, at der normalt vilblive iværksat ikke uvæsentlige hjælpeforanstaltninger, men hvor dette ikke er sket, kan væreomfattet.Det kan ikke angives udtømmende, hvad der ligger i begrebet »ikke uvæsentligehjælpeforanstaltninger«. Som eksempler kan nævnesflexjob, handicapbil,handicapbetingetflytning,bevilling af hjælpemidler i sammenhæng med andre ydelser m.v.Problemstillingen, som jeg med denne skrivelse ønsker at fokusere på, var forudsagt allerede inden lovenblev vedtaget i december 2008. Det er beklageligt, at denne problemstilling er aktuel så kort tid efter lovensikrafttræden, men dog ikke en stor overraskelse for os berørte borgere.
Med venlig hilsenLena Bæk MichelsenKorsebjergvej 65491 Blommenslyst