Fra: Vivian Holm [mailto:[email protected]]
Sendt: 26. november 2008 08:31

Til Partiets skattepolitiske ordfører.

 

Ang. den ensidige opsigelse af dobbeltbeskatningsaftalen med Frankrig.

 

 

 

Efter at have læst adskillige artikler fra skatteeksperter vedr. konsekvenserne ved opsigelsen af dobbeltbeskatningsaftalen med Frankrig og ikke var blevet meget klogere rettede jeg skriftlig henvendelse til skatteministeriet for nøjagtigt at få oplyst, hvordan vores situation var efter 010109.

 

Det kom som et stort chok for mig, da jeg ved modtagelsen af svaret fra skatteministeriet blev klar over, at min hustru og jeg fra 1. jan. 2009 skal betale skat af vores pensioner både i Danmark og Frankrig, da vi lige netop bliver ramt af overgangsordningen. Vi føler os virkelig dårligt behandlet af folketingets medlemmer, som kan lave sig fatal en brøler ved udfærdigelsen af loven og fuldstændigt overser gruppen, som vi befinder os i. Havde vi vist, at vi på noget tidspunkt ville kunne komme til at betale skat af vores pensioner både i Danmark og Frankrig var vi aldrig flyttet.

 

Vi er et ægtepar, der fyldte 60 år i februar måned, som den 011003 flyttede til Frankrig for at udleve vores drøm om et liv i syden i sol og varme. Vi solgte alt, hvad vi havde i Danmark og flyttede kun med vores personlige ejendele. Inden da havde jeg været på arbejdsmarkedet i Danmark i 40 år. De sidste 28 år var jeg ansat i politiet, som politiassistent.

 

Min hustru er uddannet som pædagog og havde et arbejdsliv som mig kun afbrudt af nogle år, hvor hun valgte at være hjemmegående for selv af passe vores børn, da de var små. Hun var i 4 år ansat som tjenestemand og ud over denne pension har hun også en pension fra BUPL.

 

I mange år havde vi haft en drøm om at flytte til syden når vi blev pensioneret. Derfor valgte vi hver at tegne en kapitalpension som senere blev lavet om til ratepension. Disse blev der indbetalt til fra vores lønninger. Vi har ikke haft store stillinger med deraf store arbejdsgiver betalte pensioner, men det lykkedes os dog at spare en mindre pension op. Mig bekendt var regeringen og folketingets medlemmer store fortalere ved indførelsen af ovennævnte pensionsordninger.

 

Vores drøm om et liv i syden blev dog før vi nåede pensionsalderen. Som 55-årige blev vi enige om, at vi ville flytte til Frankrig. Da vi ikke havde midlerne til at leve et liv i Frankrig uden arbejde blev det til huset, som vi har i dag, hvor vi udlejer 3 mindre ferielejligheder. For overskud fra salg af hus i Danmark og udlejning er det lykkedes os, at klare fem år her i Frankrig.

 

Vi er nu blevet ramt meget hårdt af opsigelsen af dobbeltbeskatningsaftalen med Frankrig ved at være født en måned for sent. Da vi rejste for 5 år siden lagde vi vores økonomi an på, hvor og hvad vi skulle betale i skat henholdsvis til Danmark og Frankrig. Vi så også frem til at vi kunne skrue lidt ned på udlejningen, når vi begyndte udbetalingen af vores pensioner. Vores tjenestemandspensioner, min hustrus pension fra BUPL samt vores ratepensioner er ikke de største, men vi ville dog kunne klare os. Dette kan nu gå hen at blive meget svært, når vi fra 010109 skal til at betale skat af nævnte pensioner både i Danmark og Frankrig. Man kan vel godt sige, at det er noget af en skattestigning af få? Jeg tør slet ikke regne ud, hvad skatteprocenten bliver.

 

Jeg er vidende om, at der skal være en skæringsdato for en lov, og der altid vil være grupper, som vil blive ramt. Jeg mener, at man fuldstændigt har overset gruppen som os, der valgte pensionisttilværelse lidt tidligere. Flyttede for 5 år siden og indrettede sig efter den daværende dobbeltbeskatningsaftale, men desværre var som tidligere nævnt født en måned for sent, og som nu bliver straffet med at skulle betale skat til 2 lande.

 

Partierne i Folketinget kunne dog blive enige om, at personer med påbegyndt udbetalt, tjenestemandspension, ratepension m.v. lige skulle have en chance for at komme ind under den eksisterende dobbeltbeskatningsaftale, hvis de flyttede adresse inden skæringsdatoen. Ligeledes personer i samme aldersgruppe som os, der var gift med en mand eller kvinde, som var påbegyndt pensionsudbetaling.

 

Jeg håber dette brev giver stof til eftertanke. Det er ikke alle, der flytter til syden, som er meget rige. Samtidig er det en stor beslutning og kræver megen overvejelse at rive alt op med rode og flytte til et andet land.

 

Endvidere kan jeg have mine bange anelser om, at der ikke er lyse udsigter for en ny beskatningsaftale mellem Frankrig og Danmark. Var det ikke 8 år det tog for at få en ny aftale med Portugal?

 

Tidligere har skatteministeren udtalt, at der ikke var mere at sige i denne sag, og det var os herboende i Frankrig, der havde et skatteproblem, som vi måtte udrede med det franske skattevæsen. Jeg kunne godt tænke mig at få oplyst, hvordan situationen havde været, hvis det var Frankrig, der havde opsagt dobbeltbeskatningsaftalen. Jeg tvivler på at man som bosiddende udlænding i Danmark havde fået en skattefritagelse.

 

Endelig ønskes et svar: synes hvert parti i folketinget, at en gruppe danskere bosiddende i x antal år i Frankrig og som først nu er ved at gå på pension, fremover og hvem ved hvor mange år, skal betale skat af deres pensioner i 2 lande?

 

Sluttelig håber jeg, at folketingets partier tager dette brev meget alvorligt og indser, hvor hårdt man rammer nogle af de udrejste danske borgere og for rettet op på den skæve fordeling indtil en ny aftale opnås.

 

Vi ser frem til et svar.

 

M.v.h.

 

Vivian Holm og Leif Tagesen

La Marouine. Entrecasteaux/ Var/ France.

0033498050176

[email protected]