Skatteudvalget 2008-09
SAU Alm.del Bilag 409
Offentligt
10. september 2009Vedr. høring om forslag til lov om afgift på mættet fedt i visse fødevarer, jeres
j.nr. 2009-231-0019
Her fremsendes fælles høringssvar fra Bager- og Konditormestre i Danmark og Hånd-værksrådet om ovenstående høringsmateriale.Overordnet mener vi, at en afgift på 25 kr. pr. kg. mættet fedt, vil ramme - den i forve-jen trængte håndværksbagerbranche - uforholdsmæssigt hårdt, og forslaget kan megetkomme til at betyde, at mange mindre håndværksbagerier må dreje nøglen om i nærfremtid.En afgift på 25 kr. kan meget vel komme til at betyde en prisstigning på et par kronerfor et stykke wienerbrød. Da der er 35 % mættet fedt i den rullemargarine, der bruges ide danske håndværksbagerier, vil det betyde en her og nu udgift på kr. 8,75 i indkøbpå hvert kilo margarine, eller mere end det dobbelte af den nuværende råvarepris. Rul-lemargarine bruges i stort omfang i danske bagerier og kan ikke på nuværende tids-punkt erstattes med andre produkter. Det kan meget vel komme til at betyde, at detverdensberømte danske wienerbrød helt forsvinder fra hylderne i det land, hvor ”Da-nish Pastry” blev opfundet. Tilsvarende ræsonnementer kan naturligvis anvendes påde fleste andre af bagernes produkter i denne kategori.Vi har stor forståelse for, at vi som erhverv skal bidrage til at fremme bedre kostvanerog dermed styrke befolkningens sundhed, men vi mener, at den foreslåede afgift påmættet fedt vil ramme skævt og fjerne forretningsgrundlaget i de mindre håndværksba-gerier, der i dag står for vigtige danske værdier, uddannelse af et stort antal lærlingesamt bidrager til udvikling og innovation af nye produkttyper inden disse bliver interes-sante for industrien.Vi har noteret os, at Forebyggelseskommissionen i deres redegørelse fra april 2009har anbefalet en afgift på mættet fedt på 20 kr., derfor undrer det os, at man i det frem-satte lovforslag lægger op til en afgift på 25 kr. Begrundelsen herfor må alene være afskattemæssige hensyn, snarere end det er begrundet i folkesundhedsmæssige hen-syn. I den forbindelse er vi bekendt med, ar der under de tidligere politiske forhandlin-ger i foråret blev foreslået en afgift på 20 kr., men da mælk så blev undtaget, blev afgif-ten øget til 25 kr. Vi kan ikke se det rimelige i, at bagerbranchen og andre, der fremstil-
ler eller anvender mættet fedt i vegetabilske produkter, skal bøde ekstra hårdt for, atman ikke er villig til at lægge en generel afgift på mættet fedt i mælk. Dette hænger ik-ke sammen med lovens formål om at styrke folkesundheden.Vi mener, at det eneste rigtige vil være at fordele afgiftsbyrden på både animalsk fedtog vegetabilsk fedt, således at man generelt får gjort forbrugerne klart, at man skalkonsumere mindre mættet fedt i alle fødevarer, og ikke kun udvalgte varer som fx bag-værk, der er baseret den vegetabilsk fedt. Nu har vi i årevist sagt til forbrugerne, at dehellere skal spise vegetabilsk fedt, hvor indholdet af umættet og flerumættet fedt er hø-jere. Derfor strider den foreslåede afgift mod anerkendte nationale ernæringsråd, daforbrugerne tilskyndes til at substituere over til billigere fødevarer baseret på animalskfedt. En afgift på mættet i både vegetabilsk og animalsk fedt vil til gengæld sende etklart signal til befolkningen og samtidig betyde, at fødevareproducenter ikke tvinges tilat erstatte vegetabilsk fedt med animalsk fedt, for at undgå afgiften.Såfremt man ønsker at indføre den foreslåede afgift vil vi klart anbefale, at man udsky-der ikrafttræden af loven til den kommende næringsdeklaration træder i kraft, hvor detbliver obligatorisk at opgøre næringsindholdet i importerede varer. Indtil da vil mangehåndværksbagere have vanskeligt ved at dokumentere fedtindholdet i importeret, fær-digproduceret dej. Hertil kommer, at det er forbundet med store administrative byrderfor disse mindre virksomheder i form af krav om dobbelt regnskab, således at de overfor skattemyndighederne kan dokumentere indholdet af mættet fedt i alle importeredevarer.Vi ser gerne en lavere afgift kombineret med en overgangsordning lig den, der blevetableret, da Danmark gik forrest i kampen mod transfedtsyrer. Dengang lykkedes detbranchen at vende et problem til en international førerposition på området. Til gavn for,ikke mindst, eksporten. Hvis producenterne får tid til at udvikle produkter uden indholdaf så meget mættet fedt, vil håndværksbagerbranchen også få tid til at omstille produk-tionen – ligesom det blev gjort med transfedtsyrer – og kreere produkter, der har dengode, verdensberømte, danske smag af wienerbrød – men uden så meget mættet fedt.Vi foreslår, at man indfører afgiften gradvist i perioden medio 2010 til medio 2013, så-ledes at håndværksbagerbranchen får den fornødne tid til at udvikle nye produkter ogfinde alternativer til mættet fedt, og samtidig vil det betyde, at forbrugerne ikke fra denene dag til den anden oplever en markant stigning på bagværk i de mindre hånd-værksbagere.Med venlig hilsen
Carsten WickmannDirektør i Bager- og Konditormestre
Anne Holm SjøbergAfdelingschef i Håndværksrådet
2