Skatteudvalget 2008-09
SAU Alm.del Bilag 258
Offentligt
665275_0001.png
665275_0002.png
SkatteministerietAtt.: AfgiftsområdetSendt pr. e-mail: [email protected]
Direkte tlf.nr. 3263 0413[email protected]København, den 6. oktober 2009

Vedr.: Forslag til Lov om ændring af lov om afgift af chokolade- og sukkervarer, lov om

afgift af konsum-is og lov om afgift af mineralvand m.v.

________________________________________________________________________________Via vort medlemskab af Håndværksrådet har vi, Bager- og Konditormestre i Danmark, modtagetovennævnte lovforslag som er sendt i høring, som led i udmøntningen af Forårspakke 2.0.Vi skal i den anledning tillade os at fremkomme med en række synspunkter, idet vi er af denopfattelse, at der i den annoncerede ”skattepakke”, er en række elementer, som vi, Bager- ogKonditormestre i Danmark (arbejdsgiver- og brancheforening, i daglig tale kaldet BKD) finder, kanvære til stor skade for erhvervet - ikke mindst på kort sigt.Først og fremmest drejer det sig den afgift på 25 kroner, der påtænkes pålagt pr. kg. mættet fedt. Dader er 35 % mættet fedt i den rullemargarine, der bruges i de danske håndværksbagerier, vil detbetyde en her og nu udgift på kr. 8,75 i indkøb på hvert kilo margarine, eller mere end det dobbelteaf den nuværende råvarepris. Rullemargarine bruges i stort omfang i danske bagerier og kan ikke pånuværende tidspunkt erstattes med andre produkter.Det kan man så gange op med den mængde margarine, som det enkelte bageri bruger årligt. Det erikke småpenge som der skal findes dækning for. Det kan gøres ved enten at den enkeltebagermester vælger at tage hovedparten af smerten selv eller – hvad de fleste sikkert vil gøre –forsøge at overvælte prisen på forbrugeren. En løselig hovedregning viser, at med moms og alleafgifter, er en prisstigning i nærheden af et par kroner for et stykke wienerbrød, ikke helt ved sidenaf.Det er mange penge, som vi skal hive ekstra ud af forbrugerens lomme. Og med den nuværendekrise kombineret med markant højere priser på wienerbrød, kan man da godt frygte, at enden på dethele bliver, at det verdensberømte danske wienerbrød helt forsvinder fra hylderne i det land, hvor”Danish Pastry” blev opfundet. Tilsvarende ræsonnementer kan naturligvis anvendes på de flesteandre af bagernes produkter i denne kategori.
Islands Brygge 26 - Postboks 1988 - 2300 København STelefon 3263 0400 - Telefax 3263 0426 - [email protected] - www.bkd.dk
Det er naturligvis ikke en stor vindersag at skulle argumentere for, at danskerne skal holde sig til deusunde varer og at politikerne bør lægge deres afgifter et andet sted, så vi kan fortsætte med atlevere det wienerbrød, der er berømt i hele verden. Sundhed er jo tidens vindersag.Derfor er formålet med dette høringssvar ikke en henstilling om helt at se bort fra afgifter påmættet fedt og andre råvareprodukter til danske bagerier og konditorier. Derimod ser vi gerneen lavere afgift kombineret med en overgangsordning lig den, der blev etableret, da Danmark gikforrest i kampen mod transfedtsyrer. Dengang lykkedes det branchen at vende et problem til eninternational førerposition på området. Til gavn for, ikke mindst, eksporten. Hvis producenterne fårtid til at udvikle produkter uden indhold af så meget mættet fedt, vil håndværksbagerbranchen ogsåfå tid til at omstille produktionen – ligesom det blev gjort med transfedtsyrer – og kreere produkter,der har den gode, verdensberømte, danske smag af wienerbrød – men uden så meget mættet fedt.

Nødder og Mandler

Når det gælder andre råvarer, så er det især afgiftsstigningen på 25 % på nødder og mandler, derstøder vort professionelle øje. Man sammenligner således med chokolade og sukkervarer uagtet, atnetop nødder og mandler indeholder en række sunde stoffer og tilmed har et lavt indhold af mættetfedt.Denne afgift bør der således ses helt bort fra.

Afslutning

Vi håber med ovenstående, at have argumenteret for, at man har taget munden for fuld ved dels atlægge en relativ høj afgift på mættet fedt – set bort fra erhvervets muligheder for at tilpasse sig overen årrække samt sat nødder og mandler i samme bås som chokolade og sukker varer.Vi skal anmode om, at man vurdere disse forhold på et mere realistisk niveau og ændrer defremlagte lovforslag i overensstemmelse hermed.
Med venlig hilsen
Carsten WickmannAdm. direktør
Islands Brygge 26 - Postboks 1988 - 2300 København STelefon 3263 0400 - Telefax 3263 0426 - [email protected] - www.bkd.dk