Skatteudvalget 2008-09
SAU Alm.del Bilag 256
Offentligt
664970_0001.png
664970_0002.png
664970_0003.png
664970_0004.png
664970_0005.png
SkatteministerietNicolai Eigtveds Gade 281402 København K.
København, den 26. marts 2009

Forårspakke 2.0

Udkast til lovforslag der skal udmønte aftalen

Dansk Aktionærforening, der repræsenterer private danske investorer,beklager, at aftalen om forårspakke 2.0 vil skade den spirende danskeaktiekultur og reducere borgernes lyst til at investere i aktier.Det danske samfund, og især danske virksomheder, har brug for de privateinvestorer, så lovgivningen bør stimulere private aktieinvesteringer. Det gælderbåde individuelle investeringer og kollektive investeringer gennempensionsordninger, investeringsforeninger med mere.Dansk Aktionærforening har ved flere lejligheder påpeget, at skattelovgivningenog administrationen af skattelovgivningen betyder, at skattereglerne er næstenuforståelige for almindelige mennesker, og at de modvirker udviklingen af godeopsparings- og investeringsvaner. Blandt andet fordi:Der er forskellige regler og skattesatser for forskellige typer opsparing oginvesteringDer er forskellige regler for aktier, der handles på regulerede markederog for andre aktierBeskatningen af aktieindkomst er væsentlig højere end i de fleste andreEU-landeUdenlandske investeringsforeninger markedsføres ikke i Danmark somfølge af særlige skatteregler, der muligvis er i modstrid med EU-retten.Opbygningen af en aktiekultur i Danmark, der kan bidrage til aktivt at udvikledanske virksomheder, fordi borgerne placerer deres opsparing ivirksomhederne, og fordi de med interesse følger virksomhederne, forudsætterat regering og Folketing støtter borgernes engagement i dansk erhvervsliv.Mange private investorer har lidt tab som følge af den aktuelle krise på definansielle markeder. Private investorer forstår ikke, at tab på aktier ibørsnoterede virksomheder kun kan trækkes fra i gevinster fra aktier fraDansk Aktionærforening, Amagertorv 9, 3. Sal. Postboks 1140, 1010 København K.tlf. 45 82 15 91 www.shareholders.dk
børsnoterede virksomheder, når tab på aktier i unoterede virksomheder kantrækkes fra i anden indkomst.En gennemførelse af L 63 Forslag til Lov om ændring afaktieavancebeskatningsloven, skattekontrolloven og andre skattelove (Ændringaf sondringen mellem børsnoterede og unoterede aktier) ville være et godtsignal fra regering og Folketing om, at det politiske Danmark ønsker, atborgerne skal være aktive investorer. Det ville bidrage til at styrke privatesinteresse for aktieinvesteringer i kraft af det politiske signal, og fordi deøkonomiske konsekvenser af et tab kunne reduceres, uden at der umiddelbartskulle foretages en ny og måske dristig investering, i håb om en gevinst ihvilken tabet kunne modregnes.Mindre seriøse aktiehandlere har altid været berygtede for at foreslå kunder,der har tabt på en investering, at de skulle foretage en ny, større og mererisikofyldt investering, fordi de så kunne få deres tab genindvundet.Beskatningsprincippet med kildeartsbegrænset fradrag for tab på børsnoteredeaktier hører til i samme kategori.

Vedrørende de enkelte udkast til lovforslag

Forslag til Lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven og forskellige

andre love

(Harmonisering af selskabers aktie- og udbyttebeskatning m.v.)Lovforslaget giver ikke anledning til bemærkninger for den almindelige privateinvestor.Men Dansk Aktionærforening finder det meget uheldigt at indføre et princip omlagerbeskatning af porteføljeaktier, sammen med afskaffelsen af reglen omskattefrihed efter tre år. Danmark vil være ret alene om at brugelagerbeskatning.For unoterede aktier vil anvendelsen af indre værdi kunne føre til ret tilfældigeresultater set fra en investor.Lagerbeskatning kan give uheldige virkninger i markedet, fordi aktionærerunderlagt lagerbeskatning kan være tvunget til at sælge aktier for at betaleskatten.

Forslag til Lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven,

skattekontrolloven, kildeskatloven, ligningsloven og forskellige andre love

(Enkel og effektiv kontrol samt mindre skatteplanlægning)Dansk Aktionærforening kan støtte forslaget om at indføre enindberetningsordning for aktiekøb.
- 2 -
Men, der er borgere for hvem meddelelser fra depotføreren er vanskelige atforstå, og for hvem det er vanskeligt at kontrollere, om der er indberettet detrigtige til det offentlige. Det gælder ikke mindst for de borgere for hvem IT ogPC er noget uforståeligt. Af hensyn til disse borgere, og fordi der kan opstå fejlog misforståelser, er det nødvendigt at borgerne ikke mister deres ret til atfradrage tab uanset, at aktiekøbet ikke er blevet indberettet.

Forslag til Lov om ændring af ligningsloven, lov om

arbejdsmarkedsbidrag og virksomhedsskatteloven

(Ændrede regler forbeskatning af personalegoder, befordringsfradrag, gavefradrag, dagplejefradragog rejsefradrag m.v.)Det fleste af elementerne i dette lovforslag er uden for Dansk Aktionærforeningsressort.Men Dansk Aktionærforening beklager, at fordelsordningerne vedrørendemedarbejderaktier og medarbejderobligationer fjernes. De pågældendeordninger har været et godt bidrag til udviklingen af interessen for at investere iaktier.Det giver anledning til at understrege, at både incitamenter og belastninger børvære så ens i deres virkninger som overhovedet muligt. Hvis to ordninger harforskellige skattemæssige virkninger, så bliver det skatten, der bestemmer hvadder er populært.

Forslag til Lov om ændring af personskatteloven og andre love

(Forårspakke 2.0 – Vækst, klima lavere skat)Dansk Aktionærforening finder ændringerne i personbeskatning gennemgåendepositive, men meget beskedne:Nedsættelse af bundskatten med 1,5 procentpointAfskaffelse af mellemskattenForhøjelse af indkomstgrænsen for topskatDansk Aktionærforening støtter forslagene om:Et bundfradrag på 40.000 kr. (80.000 for ægtepar) i positivnettokapitalindkomstForenkling af aktieindkomstskatten, så der kun bliver to forskelligeskattesatser.Dansk Aktionærforening finder, at nedsættelsen af aktieindkomstskattens laveskattesats til 27 pct. burde ske allerede fra 2010, samtidig med at den høje satsnedsættes til 42 pct. De udloddede beløb er i forvejen reduceret, fordi selskabethar betalt selskabsskat.
- 3 -
Aktieloftet, der skal forhindre, at borgerne beskattes mere end tilsigtet, børændres, så aktieindkomsten er med under skatteloftet. Det er urimeligt ogforvridende, at aktieindkomster kan blive beskattet hårdere end andenkapitalindkomst, f.eks. afkast på obligationer.Aktieindkomster beskattes i andre lande i EU og OECD med forskelligeprocentsatser og efter forskellige beregningsmetoder. Ifølge nogle opgørelser ergennemsnittet for beskatningen af kursgevinster på 7 % ved lang ejerperiode ogpå 12 % i OECD og 13 % i EU ved kort ejerperiode. Der er naturligvis lande, derhar en beskatning med 0 %.Beskatningen hos aktionærerne af udlodning fra selskaberne varierer fra 0 % til30 %. I nogle lande er der fradragsret for den selskabsskat som selskabet harbetalt.Danmark har afgørende brug for investering i virksomhedernes udvikling.Aktieindkomstskattens skattesatser burde nedsættes med 1 pct. om året i defølgende år, til den når gennemsnitsniveauet for aktieindkomstbeskatning i EU.Om det er 10 %, 15 % eller 20 % afhænger af beregningsmetoden, herunder af,om Danmark vil opretholde dobbeltbeskatningen eller om der skal gives fradragfor betalt selskabsskat.

Forslag til Lov om ændring af pensionsbeskatningsloven

(Loft forindbetalinger til rateordninger og ophørende livrenter og forhøjelse afaldersgrænsen for udbetaling af kapitalpensionsordninger m.v.)Dansk Aktionærforening beklager, at forslagene på dette område kan væremeget indgribende for borgere, der har lagt en langsigtet plan for deresopsparing og investeringer med henblik på at sikre de pensionsvilkår denenkelte ønsker.Der er blandt private borgere en udbredt usikkerhed og en bekymringvedrørende virkningerne af de nye regler. Mange opfatter det som en vilkårligbeskatning af pensionsopsparingen.Så længe det kun er dele af lovgivningspakken, der er offentliggjort, vil detmedføre usikkerhed og bekymring hos borgerne.

Forslag til Lov om ændring af kildeskatteloven og andre love

(Konsekvensændringer som følge af Forårspakke 2.0 m.v.)Dansk Aktionærforening har ingen bemærkninger til lovforslaget.

Forslag til Lov om en grøn check

(Skattefri kompensation for forhøjedeenergi- og miljøafgifter m.v.)Dansk Aktionærforening har ingen bemærkninger til lovforslaget.
- 4 -

Forslag til Lov om arbejdsmarkedsbidrag

Dansk Aktionærforening finder det rigtigt at erstatte en kompliceret lov med enmere enkel lov. Men grundlæggende finder Dansk Aktionærforening, atarbejdsmarkedsbidraget burde afskaffes. Anvendelsen af forskellige skatter ogforskellige sociale bidrag gør det vanskeligere for borgerne at forståskattesystemet.
Med venlig hilsen
Charlotte LindholmdirektørDansk AktionærforeningE-mail:[email protected]
- 5 -