Tilsynet i henhold til grundlovens § 71 2008-09, Retsudvalget 2008-09
§71 Alm.del Bilag 146, REU Alm.del Bilag 710
Offentligt
718389_0001.png
718389_0002.png
718389_0003.png
718389_0004.png
Den 27. august 2009
Inspektion af SpecialinstitutionenSølagers sikrede afdelingerden 30. oktober 2003OPFØLGNING NR. 4J.nr. 2003-3040-628
1/3
Den 19. juni 2008 afgav jeg en opfølgningsrapport nr. 3 om min inspektion den 30. ok-tober 2003 af Specialinstitutionen Sølager. I rapporten bad jeg Sølager, regionen ogVelfærdsministeriet om oplysninger mv. vedrørende forskellige forhold; Velfærdsmini-steriet dog kun på et enkelt punkt.
Jeg modtog i den anledning en fælles udtalelse fra Specialinstitutionen Sølager ogRegion Hovedstaden af 12. januar 2009 samt en udtalelse fra Velfærdsministeriet da-teret 3. marts 2009.
Jeg skal herefter meddele følgende:
Ad pkt. 3.11
Isolationsrum
I opfølgningsrapport nr. 3 henstillede jeg til regionen at foranledige at de to isolations-rum ikke kun formelt, men også rent fysisk blev nedlagt som ”isolationsrum” – forståetpå den måde at isolationsrummene blev ændret således at de mistede deres egenart.Jeg bad regionen underrette mig om hvad der skete i anledning af min henstilling.
Regionen/Sølager har oplyst at de tidligere isolationsrum i Nøddebakken og Udsigtener nedlagt som sådanne og ikke længere kan anvendes til formålet. Regionen har vedbesigtigelse den 23. juli 2008 konstateret at begge rum fremtræder som almindeligedepotrum med fastmonterede reoler og skabe på væggene.
Jeg har noteret mig det oplyste.
Ad pkt. 6
Beskæftigelse og undervisning
Jeg gik i opfølgningsrapport nr. 3 ud fra at overenskomsterne med de berørte kommu-ner nu var indgået og at jeg derfor ikke foretog mig mere vedrørende undervisningenpå Sølager.
Regionen har bekræftet at der er indgået overenskomst med Frederikssund Kommunevedrørende afdelingerne i Skibby.
For så vidt angår afdelingerne på Sølager har regionen oplyst at regionen i sommeren2008 har fremsendt et udkast til overenskomst til Halsnæs Kommune (tidligere Hun-
2/3
dested Kommune) der imidlertid endnu ikke har tiltrådt og underskrevet overenskom-sten.
Jeg beder om underretning når der er indgået overenskomst også med HalsnæsKommune.
Ad pkt. 9.1
Besøg
I opfølgningsrapport nr. 3 anførte jeg at spørgsmålet om indhentelse af oplysninger frapolitiet om den besøgendes eventuelle strafbare forhold (aktuelle og/eller tidligere),slet ikke var berørt i Sølagers retningslinjer om besøg på de sikrede afdelinger eller ide to samtykkeerklæringer. Jeg bemærkede at Sølager tilsyneladende udelukkendeinteresserede sig for hvilken holdning forældrene til henholdsvis den unge og den be-søgende har til det ønskede besøg, men ikke for en eventuel kriminel besøgendespåvirkning af den pågældende unge.
Jeg bad om at regionen udtrykkeligt forholdt sig til Sølagers praksis for indhentelse afoplysninger hos politiet og til Sølagers interne retningslinjer om procedurer vedrøren-de besøg på dette punkt.
Jeg bad endvidere om Velfærdsministeriets bemærkninger – herunder til det som re-gionen anførte i sit (kommende) svar til mig.
Regionen har anført at Sølager – for så vidt angår unge i varetægtssurrogat – modta-ger tilkendegivelser fra politiet vedrørende besøg, og at disse naturligvis iagttages.
Regionen har endvidere oplyst at regionen er blevet opmærksom på at Specialinstitu-tionen Sølager – i hvert fald en overgang – har haft en praksis baseret på visse mis-forståelser, og at man i den anledning har haft et møde med institutionen og vejledtdenne.
Regionen har desuden anført at regionen vil følge yderligere op herpå så ”man er sik-ker på, at institutionen har den fornødne forståelse af det – ikke ukomplicerede – re-gelgrundlag og har/får en praksis, der både er i overensstemmelse med reglerne og erudtryk for en rimelig og hensigtsmæssig afvejning af de modstridende hensyn – hen-synet til den anbragtes opretholdelse af kontakt med omverdenen, herunder især næ-re pårørende, og hensynet til at undgå skadelig påvirkning og opretholdelse af rimeli-ge ordensforskrifter på institutionen.”
3/3
Regionen har tilkendegivet fortsat at ville vejlede Sølager og i den forbindelse ogsåmedvirke til en justering og udvidelse af Sølagers skriftlige procedure vedrørende be-søg og formularer for samtykkeerklæringer.
Regionen har endelig anført følgende:
”Regionen er i den forbindelse opmærksom på at politiets regulering af besøgs-adgangen for unge anbragt i varetægtssurrogat kun er begrundet i efterforsk-ningsmæssige hensyn, og at der herudover kan være behov for en reguleringbegrundet i andre forhold. Man er ligeledes opmærksom på den kompetence derudenfor anbringelser som varetægtssurrogat ligger hos de kommunale myndig-heder.”Velfærdsministeriet (nu Indenrigs- og Socialministeriet) har noteret sig regionenskommentarer og tiltag og forventer at retningslinjerne og procedurerne vedrørendebesøg på Specialinstitutionen Sølager tilrettes så institutionen lever op til reglerne ogretningslinjerne på området.
Jeg har noteret mig det som regionen og ministeriet har anført. Jeg beder om at mod-tage et eksemplar af Sølagers nye retningslinjer om besøg, men foretager mig i øvrigtikke mere vedrørende dette spørgsmål eller inspektionen i øvrigt.
OpfølgningJeg har som det fremgår ovenfor, bedt om underretning når der er indgået overens-komst om undervisningen på Sølager også med Halsnæs Kommune. Jeg har endvi-dere udbedt mig et eksemplar af Sølagers nye retningslinjer om besøg, men betragteri øvrigt inspektionssagen som afsluttet.
UnderretningDenne rapport sendes til Sølager, Region Hovedstaden, Indenrigs- og Socialministeri-et, Styrelsen for Social Service, Folketingets Retsudvalg, Tilsynet i henhold til Grund-lovens § 71, stk. 7, og de unge i institutionen.
Jens MøllerDirektør