Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del Bilag 687
Offentligt
714003_0001.png
714003_0002.png

Fra:

Anne-Lotte Prøhl [mailto:[email protected]]

Sendt:

13. august 2009 08:08

Til:

[email protected]

Emne:

Forbud af kamphunde?HejVed ikke hvor dette skal sendes til, så jeg sender det til denne adresse :o)---I får sikkert et hav af – nok ofte også ubehagelige - mails i denne tid omkring kamphunde ogde såkaldte ”muskelhunde”, jeg kan derfor godt forstå hvis I ikke orker at tage Jer af dem alle.Jeg vil nu alligevel skrive mine gyldne 50 øre om dette:Jeg er ikke direkte modstander af hunde af kamphundetypen (ja jeg kalder en spade for enspade, muskelhunde er et ord, som aldrig byrde være indført!), men bestemt heller ikke gladfor den utrolige kedelige udvikler der er sket pga. deres popularit.
Noget skal der bestemt gøres mod al den hovedløse avl, salg af potensforlængere til folk somikke magter at have dem på en ansvarlig måde og deraf de mange overfald, men at forbydehunderacer som helhed og hindre offentlig salg er både en god og en dårlig idé.Uanset om vi kan lide det eller ej, så er hunde af kamphundetypen kommet for at blive; hvisfolk vil have disse hunde, så vil de også købe dem, forbud eller ej. Forbyd vil derfor ikke fjernedisse hunde fra gadebilledet i Danmark, som eksempel er salg af narko, våben og slaver sombekendt forbudt, men alligevel foregår der en massiv handel med det. Forbyd vil kunhenlægge handlen som "sortbørshandel", hvor der ingen kontrol er overhovedet.Indføres forbyd frygter jeg at vi begynder at se flere og flere hundehandlere af disse typerhunde samt "rygmærke-agtige" individer som fatter interesse for at avle disse hunde.En sådan avl, dvs. baseret på folk som ikke har den store interesse i det hunde/avlsmæssigaspekt, er og vil aldrig være sund for nogen race og jeg kan i ånden se hvad der vil ske fordisse "potentielle" farlige hunde på sigt - vi risikere vitterlig at komme til at stå med enpotentiel farlig hund til sidst.Ved at forbyde hunde af kamphundetypen hindre vi de ansvarlige avlere i at forbedre ogvaretage racen/racerne på en betryggende måde og kaster dermed hele "avlen" i hovedet påde skrupelsløse "backyard breeders", som kun tænker på her og nu/penge og ingen interessehar i at se på racens fremtid.Uden at komme alt for meget ud i en debat omkring stamtavle versus ikke-stamtavle, så vilalligevel vove pelsen og påstå, at folk som køber en kamphund med tavle nok primært er folksom er lidt mere seriøse i deres køb af hund. De vil trods alt lægge Kr. 10.000,- for en hund,impulskøb er deraf nok sjælden i de fleste tilfælde og ofte skal de også vente på deres hvalp,måske bliver de endda nøden til at være skrevet op et stykke tid før parringen findersted/hvalpen fødes.Svend-Bent derimod som "bare" vil have en sej køter, tjekker den blå avis mv. Der er lige etkuld på 8 uger til Kr. 3.500,- kun 30 km. væk. Fedt ... vi kører ud på søndag og henter den.Opdrætterne og i særdeleshed de mere hundehandleragtige opdrættere som Svend-Benteksemplet, bære en stor del af skylden i hele denne debat - hvis de ikke solgte til alle dissefolk, som bare vil have en ”sej køter”, så ville vi heller ikke opleve den store debat nu.
Den bedste løsning som jeg kan se, er at hindre salg af kamphundetypen uden stamtavle samtblandning heraf. Derimod bør man stadig anerkende og tillade salg af hunde som er (DKK)stambogsførte og som er efter forældre der opfylder (DKK) avlsrestriktionerne, hvilket indebærat de blandt andet har gennemgået og bestået en anerkendt mentalttest.Forbyd ikke kamphunden som helhed, det er det værste der kan gøres på sigt!Forbyd tavleløs avl (og derigennem blandinger), men anerkende og tillade salg af hunde somer (DKK) stambogsførte og som er efter forældre der opfylder (DKK) avlsrestriktionerne,hvilket indebær at de blandt andet har gennemgået og bestået en anerkendt mentaltest.Kontroller avlen, specialklubben kan evt. indfører et uvilligt avlspanel som godkender parringerog yder rådgivning (dette ses i udlandet i andre klubber, f.eks. VDH).Forlang opdrætterkursus samt ekstra overbygningskursus med fokus på kamphunde (påopdrætterens egen regning naturligvis).Kontroller opdrætteren løbende, enten via specialklubben eller DKK selv.Der udover skal det pålægges opdrætter at følge op på sine hvalpe og være behjælpelig medråd og vejldning. De skal derudover opmuntre hvalpekøbere til at melde sig ind i specialklub,dette kan evt. gøres ved at lade første år være gratis for nye medlemmer (ses i andreklubber).Specialklubberne bør da have specielle konsulenter der står til rådighed for medlemmerne ogikke-medlemmer, dvs. give råd og vejledning til kommende ejere af kamphunde, men ogsåmht. træning, hjælp til problemer mv.Det bliver et stort arbejde at stable alt dette på benene, men mon ikke der er ejere afkamphunde, som vil være villige til dette, for at bevare racen her hjemme samt være med tilat forbedre dens ry gennem fornuftig avl og ansvarlige ejere?MvhEn bekymret hundeejerAnne-Lotte PrøhlOpdrætter og ejer af Australian Shepherd - vist nok, endnu, ikke indbefattet i"muskelhundene"