Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del Bilag 611
Offentligt
701654_0001.png
701654_0002.png
701654_0003.png
701654_0004.png
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
24. juni 2009Lovafdelingen2009-760-0196JCB40183

PRESSEMEDDELELSE

PET-kommissionen har afgivet sin beretning til justitsministeren

Undersøgelseskommissionen vedrørende Politiets Efterretningstjeneste –den såkaldte PET-kommission – har i dag afgivet beretning til justitsmi-nister Brian Mikkelsen.Kommissionen har haft til opgave at undersøge og redegøre for politietsefterretningsvirksomhed i perioden 1945-1989 i forhold til politiske par-tier, faglige konflikter og politisk-ideologisk prægede grupperinger ogbevægelser i Danmark.Kommissionen skulle desuden undersøge og redegøre for karakteren afde aktiviteter i politiske partier mv., der i perioden 1945-1989 var bag-grunden for politiets efterretningsvirksomhed på dette område.Herudover har kommissionen haft til opgave for så vidt angår perioden1968-1989 at vurdere politiets efterretningsvirksomhed set i forhold til denævnte aktiviteter i politiske partier mv., og herunder belyse, om politietsefterretningsvirksomhed er udøvet i overensstemmelse med de regler ogretningslinjer, som har været fastsat af Folketinget eller regeringen.Resultatet af kommissionens arbejde er sammenfattet i et resumébind(beretningens bind 16).Justitsminister Brian Mikkelsen udtaler:”Jeger meget tilfreds med i dag at have modtaget beretningen fra PET-kommissionen.Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Beretningen rummer en bred historisk undersøgelse af nogle meget væ-sentlige forhold i det danske samfund i perioden 1945-1989. Der er taleom et omfattende værk, som det i sagens natur vil kræve tid at tilegne sigi detaljer. Jeg er imidlertid ikke i tvivl om, at kommissionens beretningvil komme til at stå som et helt centralt bidrag til eftertidens forståelse afdenne vigtige periode i nyere danmarkshistorie.I forhold til beretningens indhold har jeg med tilfredshed noteret mig, atkommissionens overordnede billede er, at PET har overholdt regler ogretningslinjer i den undersøgte periode 1968-1989.Jeg har i den forbindelse hæftet mig ved, at selv om kommissionen i be-retningen omtaler eksempler på, at PET har overtrådt eller omgået gæl-dende regler og retningslinjer, så vurderer kommissionen overordnet set,”at der var tale om forholdsvis få forhold, og at de som oftest var afmindre graverende karakter og derfor i den historiske sammenhæng måtillægges mindre betydning.”Når det gælder Blekingegade-sagen, vil jeg gerne slå fast, at jeg læggerstor vægt på, at der ikke henstår uafklarede spørgsmål med hensyn til,om centrale myndigheder skulle have modvirket opklaringen og straffor-følgningen af sagen.Jeg har derfor noteret mig, at kommissionen har foretaget en grundigundersøgelse af de påstande, der har været fremme med hensyn til PET’sog Justitsministeriets rolle i sagen om det såkaldte Lyngby-røveri i 1983.Det er kommissionens konklusion, at der ikke er grundlag for at kritiserePET eller Justitsministeriet.Jeg vil nu gennemgå de relevante dele af beretningen i lyset af den hidti-dige debat om Blekingegade-sagen, så der hurtigt kan tages stilling til,om der måtte være uafklarede forhold, der er behov for at undersøge.Jeg vil invitere Folketingets partier til en drøftelse i august måned af det-te spørgsmål.”Justitsministeriet har nu sendt kommissionens beretning til FolketingetsUdvalg for Forretningsordenen og Folketingets Retsudvalg.Beretningen er tilgængelig på hjemmesiden www.petkommissionen.dk.En trykt udgave af beretningen vil desuden kunne afhentes i dag i perio-2
den fra kl. 11.30-13.30 i Justitsministeriet, Slotsholmsgade 10, 1216 Kø-benhavn K.Materialet er foreløbigt optrykt i et begrænset antal eksemplarer. Der vilderfor alene kunne udleveres ét eksemplar af beretningen til hver person.For så vidt angår repræsentanter for pressen, vil hvert medie højst kunnefå udleveret i alt to eksemplarer af beretningen og derudover fem eksem-plarer af resumébindet.Yderligere oplysninger kan fås hos kommunikationschef Sandy French,Justitsministeriet (telefon 72-268408, mobil 22-137384, e-mail:[email protected]).

Til baggrund:

PET-kommissionen blev nedsat ved lov nr. 359 af 2. juni 1999 om un-dersøgelse af politiets efterretningsvirksomhed på det politiske områdeog af de aktiviteter, der var baggrunden for denne virksomhed.Kommissionen har ved afgivelsen af beretningen bestået af landsdommerLeif Aamand som formand samt lektor, ph.d. Johnny Laursen, adjunkt,ph.d. Regin Schmidt, professor, dr. jur. et phil., dr.h.c., Ditlev Tamm ogprofessor, dr. jur. Jens Vedsted-Hansen som medlemmer.Kommissionens opgave er fastlagt i lovens § 3, der lyder således:”§ 3. Undersøgelseskommissionen har til opgave at undersøge og redegøre for1) politiets efterretningsvirksomhed i perioden 1945-1989 i forhold til politiskepartier, faglige konflikter og politisk-ideologisk prægede grupperinger og be-vægelser i Danmark og2) karakteren af de aktiviteter i politiske partier mv., der i den nævnte periodevar baggrunden for politiets efterretningsvirksomhed på dette område.Stk. 2.Undersøgelseskommissionen skal endvidere, for så vidt angår perioden1968-1989, vurdere politiets efterretningsvirksomhed set i forhold til de aktivi-teter, der er nævnt i stk. 1, nr. 2, og herunder belyse, om virksomheden er ud-øvet i overensstemmelse med de regler og retlingslinjer, som har været fastsataf Folketinget eller regeringen.Stk. 3.Undersøgelseskommissionen kan inden for de rammer, der i øvrigt erfastsat i stk. 1 og 2, beslutte, at dens opgave også skal omfatte nærmere angivneforhold, der vedrører perioden efter 1989. Undersøgelseskommissionens beslut-ninger herom kan ikke påkæres.”
3
En kortfattet angivelse af indholdet af beretningen er vedlagt som bilag(beretningens bind 1, side 163-170).Det følger af bestemmelsen i § 56 i Folketingets Forretningsorden, atkommissionens beretning nu skal behandles af Folketingets Udvalg forForretningsordenen.
4