Miljøministeriet

Att.: Miljøminister Troels Lund Poulsen

Højbro Plads 4

1200 København K

 

 

 

 

 

Store Heddinge, mandag den 23. januar 2009

 

 

 

 

Invitation til besøg på WOLF’s Linolie- & Trætjærefabrik

 

 

Kære Troels Lund Poulsen

 

Så lykkedes det endelig at få berammet sagen mod WOLF’s Linolie- & Trætjærefabrik. Mandag den 16. marts 2009 får vi – knapt otte år efter, sagen begyndte – endeligt afgjort, hvorvidt WOLF’s Grundingsolie, som forebygger råd, svamp og borebiller uden brug af kemikalier og opløsningsmidler, hører under kemikalieloven eller ej. Denne gang af en domstol, hvilket jeg ser meget frem til.

 

Efter to rykkerskrivelser og en klage til Folketingets Ombudsmand over Miljøstyrelsens langsommelige sagsbehandling og det faktum, at Miljøstyrelsen i seneste skrivelse til anklagemyndigheden fejlciterer kemikalieloven, så lovteksten får den modsatte betydning, er det nu endelig lykkes min advokat at få svar på fem opklarende spørgsmål fremsendt til Miljøstyrelsen den 16. september 2008. Det er bedre end de tre til 11 måneder vi tidligere har måttet vente på svar, så det går da fremad.

 

Men svaret forklarer ikke, hvorfor Miljøstyrelsen påstår, at WOLF’s Grundingsolie, baseret på 60% koldpresset linolie, 40% mineralsk olie samt 0,08-0,1% af konserveringsmidlet Parmetol S15, skal godkendes af Miljøstyrelsen, når der på Miljøstyrelsen hjemmeside helt utvetydigt, står:

 

”En del malinger og olier til træ skal ikke godkendes som træbeskyttelsesmidler – selv om de kan have et lavt indhold af svampedræbende kemikalier. Kun midler, der er beregnet til at bekæmpe træødelæggende svamp eller skadedyr i træ, skal godkendes."

 

Det forklarer heller ikke, hvad det helt konkret er, Miljøstyrelsen mener, vi har gjort forkert.

 

I den flere tusind sider lange korrespondance, som er ført mellem Miljøstyrelsen og os igennem de seneste otte år, har der dog været en del forskellige bud. Men ingen af dem giver mening i forhold til kemikalielovens intentioner – eller det faktum, at linolie er et rent naturprodukt, som har været anvendt til beskyttelse af træ såvel inde som ude siden middelalderen.

 

Jeg ville egentligt også gerne vide, om du, hr. Miljøminister, finder det rimeligt, at Miljøstyrelsen bruger otte år, hundredvis af timer og tusindvis af skatteydernes kroner på at få ret i sag om et produkt, som er et af de mest miljøvenlige og mest effektive på markedet, som jeg har gjort alt for at få løst, og hvor Miljøstyrelsens stærkeste bevisførelse er en fejlfortolkning af lovteksten samt blank negligering af fakta?

 

Og om du, hr. Miljøminister, mener, at de omkostninger sagen har påført min virksomhed (omkring 4 millioner kroner), og de sanktioner, som Miljøstyrelsen har taget i brug undervejs, står i rimeligt forhold til den ”forbrydelse”, som Miljøstyrelsen påstår, jeg har begået? Miljøstyrelsen har på et tidspunkt i forløbet foreslået sagen afgjort med en bøde på 10.000 kroner, hvis blot vi erkendte os skyldig i ulovligt salg af bekæmpelsesmidler. På det tidspunkt havde sagen allerede kostet os 3 millioner kroner.

 

Lær om linolie

På trods af, at Miljøstyrelsen har gjort sig mange anstrengelser for at køre denne for mig at se forholdsvis enkle sag helt og aldeles af sporet, så er jeg stadig overbevist om, at hovedårsagen til de mange misforståelser og modsatrettede påstande, der præger sagsforløbet, skyldes, at Miljøstyrelsen ikke ved eller vil vide, hvad linolie er, og hvordan og hvorfor linolie virker.

 

Det bekræftes mange gange i sagens forløb, men måske især af Miljøstyrelsens kommentar til en undersøgelse, som vi her på fabrikken har bedt Hussvamp Laboratoriet ApS gennemføre. Testen blev gennemført for at dokumentere, at WOLF’s Grundingsolie ikke er i stand til at bekæmpe et svampeangreb, når skaden er sket. Så skal der andre midler til – hvilet tydeligt fremgår af vores markedsføring og den vejledning, som vores kunder får, når de handler hos os.

 

Det ændrer dog ikke ved det faktum, at linolie forebygger råd, svamp og borebiller særdeles effektivt. Det er fugt, der skaber grobund for råd og svamp. Linolie forebygger ved at danne en fysisk barriere, der hindrer fugtoptag i træet. Det er almen viden, som blandt andet fremgår af Miljøstyrelsens egen hjemmeside.

 

I kommentaren skriver Miljøstyrelsens jurist Suzanne Trolle:

 

”Produktet er solgt til at hindre råd og svamp, og det er derfor et biocid, der skal godkendes i medfør af loven. Ved en godkendelse sikres blandt andet midlets bekæmpende effekt.”

 

Ved Suzanne Trolle og hendes kolleger ikke, at der findes andre metoder end kemi til at hindre råd og svamp? Læser de ikke deres egne informationer på hjemmesiden eller de undersøgelser, som Miljøministeriet deltager i?

 

Suzanne Trolle henviser desuden til undersøgelsen fra Hussvamp Laboratoriet ApS og tilføjer:

 

”Når et godkendelsespligtigt biocid sælges til brugerne som et træbeskyttelsesmiddel, der virker mod råd og svamp, kan det ikke anses for at være en formildende omstændighed, at midlet ikke virker mod de skadevoldere, som midlet er solgt til at bekæmpe.”

 

Jeg gentager endnu en gang: Midlet er aldrig solgt til at bekæmpe! Det er Miljøstyrelsens påstand.

 

Hertil kommer, at WOLF’s system til beskyttelse af udvendigt træværk testes løbende. Pt. Deltager vi i en holdbarhedstest gennemført af Teknologisk Institut under verdens mest ekstreme vejrforhold. WOLF’s linoliesystem, som Grundingsolien er den del af, kommer ud af undersøgelsen med det absolut bedste resultat.

 

Jeg er efterhånden nået frem til, at Miljøstyrelsens, herunder Suzannes Trolles vildfarelse skyldes, at producenter af andre former for træbeskyttelse (som de, der repræsenteres af den organisation, der i sin tid anmeldte min virksomhed til Miljøstyrelsen) påstår, at råd, svamp og borebiller kun kan forbygges og/eller bekæmpes ved hjælp af kemikalier? Det kan dog næppe siges at være min skyld!

 

Som jeg tidligere har skrevet til dig, har jeg ikke længere noget håb om at få en rimelig og anstændig behandling af de medarbejdere, som har med min sag at gøre i Miljøstyrelsen kemikaliekontor.

 

Det skal dog ikke forhindre mig til at stille min viden om linolie til rådighed for Miljøstyrelsen. Jeg er trods alt et af de mennesker her i landet, som ved mest om emnet.

 

Derfor inviteres du, dine kolleger på Christiansborg samt medarbejderne i Miljøstyrelsens kemikaliekontor til at besøge WOLF’s Linolie- & Trætjærefabrik her på Stevns.

 

Ved jeres besøg vil kapaciteter fra Center for Bygningsbevaring i RAADVAD fortæller linoliens flere hundrede år gamle historie og forklarer, hvorfor og hvordan linolien virker.

 

Desuden vil vi vise rundt på fabrikken, fortælle om forskellige principper for træbeskyttelse, samt om forskellen på at forebygge og bekæmpe.

 

Jeg vil lade det være op til dig at foreslå tid og dato. Umiddelbart vil jeg dog foreslå fredag den 20. februar 2009 fra kl. 13 til 16.

 

Jeg håber, du vil tage imod min invitation, og ser frem til at høre fra dig.

 

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

 

Hans Wolf