Til

Retsudvalget!

 

Vedlagt fremsendes til orientering kopi af mail sendt til Folketingets skatteudvalg.

 

"Til skatteudvalget                                                                    31. december 2008

 

Vedr. Lov nr. 85 af 20. februar 2008

Under 1. behandling af ovenstående lov (30. november 2007) blev der fra Folketingets talerstol fremsat følgende udtalelser:

...... som netop sikrer en passende mulighed for at kunne tilrette sig efter de nye regler. (V)

......... at de mennesker, der kan risikere at komme i klemme i forbindelse med en eventuel opsigelse af dobbeltbeskatningsoverenskomsterne, er vi selvfølgelig indstillet på at tage hensyn til, og vi vil tage de fornødne forholdsregler, så folk, der har lavet en speciel ordning, planlagt deres liv på en bestemt måde, ikke bliver fanget i, at vi opsiger dobbeltbeskatningsaftalerne. (S)

I Dansk Folkeparti har vi heller ingen intentioner om at komme til at ramme eller trække tæppet væk under folk,.......og som har handlet i tillid til de eksisterende regler.(DF)

....... så vi ikke er unødig firkantede i forhold til de personer, der lige nu er i gang med at rykke teltpælene op. (SF)

Det, der har bekymret os i Det Konservative Folkeparti i den her sammenhæng, er naturligvis, om vi nu også får sikret, at der ikke er mennesker, der har disponeret i forhold til at bosætte sig i de lande og få pensioner derfra, og som vi stiller urimeligt, når eller hvis aftalerne skal ophæves. (KF)

De bebudede ændringsforslag, der skal sikre, at der ikke er nogen, der kommer i klemme i overgangsperioden, ser fornuftige ud. (RV)


 

Ved fremlæggelsen af lovforslaget i 1. Samling den 11. oktober 2007 skriver skatteministeren, at dobbeltbeskatningsaftalen kun vil blive opsagt af regeringen "hvis nye forhandlinger ikke giver et gunstigt resultat". Ifølge mail fra SKAT til mig den 19. november 2008 er "egentlige forhandlinger om en ny dobbeltbeskatningsaftale ikke påbegyndt" (Kopi af mailen anført nedenfor).

 

Kort refereret lyder vor flytning til Frankrig således:

Omkring 2004 bliver vi enige om, at min kone skal stoppe med at arbejde omkring årsskiftet 2007/2008 (jeg var allerede pensioneret), og at vi af helbredsmæssige grunde skulle flytte sydpå.

I juli 2006 køber vi et hus i Frankrig.

7. august 2007 sættes vort hus i Danmark til salg og den 18. september underskrives salgsaftalen med overtagelse d. 1. februar 2008.

11. oktober 2007 fremsættes lovforslaget om opsigelse af dobbeltbeskatningen (1.samling) og et par dage senere bliver vi bekendt hermed via pressen.

Den 1. februar 2008 flytter vi til Frankrig uden at have nogen i ejendom i Danmark.

I første samling bliver lovforslaget fremlagt med skæringsdato 11. oktober, men forslaget bortfalder p.gr.a. valgs udskrivelse.

Fra skatteministeriet (departementschefen?) meddeles det, at ved genfremsættelse af lovforslaget vil datoerne ikke blive ændret.

Den 28. november genfremsættes lovforslaget, men skæringsdatoen er nu alligevel ændret til d. 28. november.

Vi har derefter fulgt udvalgsarbejdet på nettet og bliver beroliget ved bl.a. at læse ovenstående udsagn fra skatteministeren og udtalelserne fra udvalgsformændene ved 1.behandling d. 30. november 2007. I tillid til udtalelserne fastholder vi vore planer om at flytte d. 31. januar 2008.

Vi bliver derfor meget forbavsede, da lovforslaget vedtages d. 22. januar 2008, uden at der er ændret spor i overgangsreglerne, men går derefter ud fra, at skatteministeren vil forhandle en ny overenskomst med Frankrig, som vil være acceptabel.

 

 

Vi mener:

at vi på alle måder har planlagt og handlet i overensstemmelse med de på ethvert tidspunkt gældende og kendte regler.

Af ovenstående sagsforløb fremgår det, at egentlige forhandlinger om en ny dobbelbeskatningsaftale ikke er påbegyndt, inden aftalen blev opsagt. Dette tyder på, at skatteministeren overhovedet ikke har ønsket at genforhandle aftalen, men tværtimod kun har haft ønske om at opsige denne, uagtet

at de politiske partier ved lovforslagets behandling har udtalt, at man ikke ønskede at ramme de mennesker, der har planlagt deres liv på en bestemt måde, og som har disponeret i tillid til de eksisterende regler, og at de ikke bliver fanget i, at aftalen opsiges og derved bliver stillet urimeligt samt

at skatteministeren ved lovforslagets fremsættelse anførte, at aftalen kun ville blive opsagt, hvis nye forhandlinger ikke gav et gunstigt resultat.

Vi finder det desuden fuldstændigt uforståeligt og urimeligt, at skatteministeren fra første januar kræver fuld dansk skat af os, samtidig med at han overlader til os at føre de (ministerielle) forhandlinger med de franske skattemyndigheder, som han selv skulle udføre.

Som situationen er i dag må vi desværre erkende, at vi ikke har kunnet handle i tillid til, at de argumenter og udtalelser som faldt fra Folketingets talerstol ville få nogen som helst betydning for lovens udformning med deraf følgende bekendtgørelse.

På baggrund af ovenstående skal vi derfor anmode skatteudvalget om at opfordre ministeren til at udfærdige nye overgangsregler, således at disse bringes i overensstemmelse med de bemærkninger der er fremsat i forbindelse med lovforslagets behandling, og som ligger til grund for lovens vedtagelse.

Med venlig hilsen


Ingrid og Karsten Rosendal

2, carrer de la Blanquera

F-66320 Rodès

Frankrig

[email protected]

 

 

 

Kopi af mail fra SKAT, 19-11-2008 kl. 15:00

Kære Karsten Rosendal,

Tak for din mail til skatteministeren. Skatteministeren læser alt sin post for på den måde, at holde sig ajour med hvad der rører sig i befolkningen. Skatteministeren har bedt SKAt om at besvare din henvendelse.

Du spørger om, hvilke forventninger du og din kone kan have de næste par måneder med hensyn til en ny dobbeltbeskatningsaftale mellem Danmark og Frankrig.

Jeg kan oplyse, at Danmark længe har ønsket en genforhandling af dobbeltbeskatningsaftalen med Frankrig. Dobbeltbeskatningsaftalen er fra 1957 og indeholder efter dansk opfattelse nogle uhensigtsmæssigheder, og man ønsker fra dansk side at sikre at pensioner, hvor udbetalingerne har givet skattefradrag i Danmark, også udløser dansk beskatning ved udbetaling. Denne symmetri er grundlæggende for hele systemet bag vores skatteregler om pensionsopsparinger.

Forhandlingerne har hidtil ikke givet resultat, hvilket er baggrunden for, at skatteministeren med virkning fra 1. januar 2009 efter bemyndigelse fra folketinget har opsagt den eksisterende dobbeltbeskatningsaftale med Frankrig.

Egentlige forhandlinger om en ny dobbeltbeskatningsoverenskomst er ikke påbegyndt*. Der er tale om en proces med en ikke klar tidshorisont, så skatteministeren kan ikke gå i nærmere detaljer om det forventede resultat, eller hvorvidt en eventuel lempelse for den danske betalte skat vil kunne gives i Frankrig. Som situationen er i øjeblikket, vil dette alene bero på de interne Franske regler, som du vil kunne få oplyst indholdet af hos de franske skattemyndigheder*.

Med venlig hilsen

Ann Roe Kirch

* (Vores fremhævelse).

Kopi af denne mail er fremsendt til Statsministeren, Skatteministeren og Retsudvalget."

 

Med venlig hilsen

Ingrid og Karsten Rosendal

2, Carrer de la Blanquera

66320 Rodes

Frankrig