FORELØBIGT NÆRHEDSNOTAT

 

Vedrørende forslag til Rådets afgørelse om Det Europæiske Fællesskabs indgåelse af konventionen om international garantistillelse for mobilt udstyr og protokollen til nævnte konvention om specifikke forhold for flymateriel, vedtaget samlet i Cape Town den 16. november 2001 (KOM (2008) 508 endelig).

 

1.      FormÃ¥let med forslaget

 

Kommissionen har den 1. september 2008 fremsat et ændret forslag til Rådets afgørelse om Det Europæiske Fællesskabs indgåelse af konventionen om international garantistillelse for mobilt udstyr (herefter konventionen) og protokollen til nævnte konvention om specifikke forhold for flymateriel (herefter protokollen), vedtaget samlet i Cape Town den 16. november 2001. Forslaget er modtaget i en dansk sprogversion den 3. september 2008.

 

Formålet med forslaget er Fællesskabets delvise tiltrædelse af konventionen og protokollen.

 

Konventionen indeholder regler om stiftelse og retsvirkninger af internationale sikkerhedsrettigheder i mobilt udstyr, herunder retsvirkningerne i forbindelse med konkurs. Konventionen indeholder endvidere bestemmelser om retternes kompetence og om anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser i tilknytning til konventionen. Endelig indeholder konventionen en bestemmelse om foreløbige retsmidler.

 

Protokollen supplerer konventionens bestemmelser i relation til flymateriel. En protokol om jernbanemateriel blev åbnet for undertegnelse den 23. februar 2007. En protokol om rummateriel er under udarbejdelse.

 

Protokollen om flymateriel skal sammen med konventionen lette finansieringen af flymateriel ved at forbedre kreditors retsstilling i tilfælde af debitors misligholdelse. Det forventes, at denne forbedring vil nedsætte omkostningerne for lånoptagelse med sikkerhed i flymateriel.

 

Forslaget er fremsat under henvisning til artikel 61, litra c, sammenholdt med artikel 300, stk. 2, første afsnit, og artikel 300, stk. 3, første afsnit, i Traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, der giver hjemmel til at vedtage foranstaltninger vedrørende det grænseoverskridende civilretlige samarbejde.

 

Danmark deltager i overensstemmelse med artikel 1 og 2 i protokollen vedrørende Danmarks stilling ikke i vedtagelsen af afgørelsen og er ikke bundet eller omfattet af den.

 

2.      Kommissionens vurdering af nærhedsprincippet

 

Kommissionen har i forslaget anført, at konventionen og protokollen er blandede aftaler, som til dels falder ind under Fællesskabets enekompetence, da de berører områder, som reguleres af Bruxelles I-forordningen og konkursforordningen.

 

Instrumenterne kan derfor ikke ratificeres af medlemsstaterne alene.

 

3.      Regeringens foreløbige vurdering af nærhedsprincippet

 

Regeringen finder på det foreløbige grundlag, at forslaget må anses for at være i overensstemmelse med nærhedsprincippet, og man kan i den forbindelse tilslutte sig Kommissionens betragtninger.