<DOCUMENT_START>

Orientering om ny Europarådskonvention om adoption af børn

 

Europarådet har udarbejdet en ny konvention om adoption af børn til afløsning af Europarådets adoptionskonvention fra 1967, som Danmark har tiltrådt.

 

Baggrunden for den nye konvention er, at 1967-konventionen er utidssvarende på flere områder. Dette skyldes især, at der siden 1967-konventionen internationalt er sket en væsentligt udvikling i holdningen til en række af de emner, som 1967-konventionen regulerer. Dette drejer sig især om øget fokus på børns rettigheder, herunder inddragelse af børn i familieretlige sager.

 

Konventionen fastsætter en række minimumskrav til medlemsstaternes behandling af adoptionssager, bl.a. i relation til krav om foretagelse af undersøgelser, der sikrer, at en adoption er til barnets bedste, samt krav til samtykke til adoption. Samtidig styrker konventionen barnets retsstilling i adoptionssager. Konventionen gælder for alle former for adoption af børn under 18 år, dvs. både nationale og internationale adoptioner.

 

Den danske adoptionslovgivning opfylder efter Justitsministeriets opfattelse de krav, som konventionen stiller til medlemsstaternes adoptionslovgivning. Konventionen vil derfor ikke umiddelbart have betydning for den danske adoptionslovgivning, men ved fremtidige ændringer af adoptionslovgivningen skal det sikres, at lovgivningen fortsat er i overensstemmelse med konventionen.

 

Som følge af den øgede globalisering opstår der ofte spørgsmål om anerkendelse i Danmark af adoptioner, der er foretaget i udlandet. Det vil lette anerkendelsen af udenlandske adoptioner, hvis adoptionslandet har tilsluttet sig konventionen, således at lovgivningen i adoptionslandet opfylder konventions krav, bl.a. i relation til retsvirkningerne af en adoption.

 

Den engelske udgave af Europarådets Konvention om Adoption af Børn og et notat om konventionen vedlægges til udvalgets orientering.

 

Efter adoptionslovens § 40 a kan regeringen indgå overenskomst med andre stater om forholdet mellem dansk og fremmed rets regler om adoption. Regeringen kan således undertegne konventionen.

 

Konventionen åbnes for undertegnelse den 27. november 2008, hvor det forventes, at en række lande vil undertegne den. Regeringen agter at undertegne konventionen på dette tidspunkt.

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Torben Jensen