Miljø- og Planlægningsudvalget 2008-09 MPU Alm.del Bilag 853 Offentligt
GRUNDNOTAT
til
FMPU & FEU
Forslag til Kommissionens beslutning om dispensation til anvendelse af det
ozonlagsnedbrydende stof HCFC-225 i forbindelse med test af motorer til fly og raketter.
1. Status
Produktion, import, eksport, markedsføring og anvendelse af ozonlagsnedbrydende stoffer har i EUværet reguleret siden 1991, pt. ved Forordning 2037/2000 om stoffer, der nedbryder ozonlaget.Ovennævnte forslag til Kommissionsbeslutning skal behandles den 6. oktober 2009 iforvaltningskomitéen for forordning 2037/2000. Forslaget foreligger kun i et foreløbigt udkast påengelsk.Der skal stemmes om forslaget i overensstemmelse med forvaltningsprocedure og det vil såledesblive vedtaget, såfremt der ikke blandt medlemsstaterne er et kvalificeret flertal imod. Er der ikomiteen kvalificeret flertal mod forslaget forelægges det for Rådet, som kan omgøreKommissionens beslutning med kvalificeret flertal.
2. Formål og indhold
Forordning 2000/2037 om stoffer, der nedbryder ozonlaget, forbyder anvendelse af HCFC somopløsningsmiddel.Kommissionen kan dog efter ansøgning fra en medlemsstat, og i overensstemmelse medforvaltningsproceduren, give en tidsbegrænset dispensation til anvendelse af HCFC i tilfælde, hvorder ikke findes teknisk eller økonomisk anvendelige alternativer.Sverige ansøgte den 18. marts 2009 på vegne af firmaet Volvo Aero Corporation om dispensationtil at anvende HCFC 225 som smøre og kølemiddel i forbindelse med testning af dele til raket-turbiner og flymotorer. Kommissionen har vurderet ansøgningen og fremsat forslag om tildeling afdispensation. I Kommissionens vurdering indgik muligheden for at anvende ikke -ozonlagsnedbrydende alternativer og hvorvidt anvendelse af HCFC var essentiel for testningen afde nævnte motordele.Forslaget omfatter i alt 125kg HCFC svarende til 4,2 ODP-kg ozonlagsnedbrydende stoffer. (ODPtons angiver at mængderne af de forskellige stoffer for sammenligningens skyld er korrigeret forderes evne til at nedbryde ozonlaget) frem til 31. december 2012. Forslaget indeholder et krav om atudslippet til omgivelserne af det ozonlagsnedbrydende stof skal minimeres mest muligt. Endeligtbliver Sverige forpligtet til – ifølge en detaljeret tidsplan - at rapportere om fremskridt med at findeegnede alternativer, om hvor store mængder HCFC, der anskaffet og dokumentere at eventueldestruktion af overskydende CFC er sket miljømæssigt forsvarligt.
2
3. Nærhedsprincippet
Da formålet med forslaget er at udmønte EU reguleringsbeføjelser i allerede gældendefællesskabsregulering (Forordning 2037/2000), finder Regeringen, at forslaget er ioverensstemmelse med nærhedsprincippet.
4. Konsekvenser for Danmark
Forslaget har ingen lovgivningsmæssige eller økonomiske og administrative konsekvenser forDanmark.Beslutningen vurderes ikke at have indflydelse på beskyttelsesniveauet i Danmark.
5. Høring
Rammenotatet blev sammen med forslaget sendt i høring d. 22. september i specialudvalget formiljø med frist den 24. september. Det har givet anledning til følgende bemærkninger:DI har ingen bemærkninger til rammenotatet og kan støtte indstillingen.3F pointerer, at man ikke finder det acceptabelt, at der gives tilladelse til at anvendeozonlagsnedbrydende stoffer. Dog kan 3F godt se problemet med, at der i dette tilfælde ikke findesalternativer. Derfor kan man acceptere, at der gives dispensation – med kraftig understregning af atdet skal dokumenteres, at virksomheden forsøger at finde alternativer.
6. Forhandlingssituationen
Forslaget har ikke været til forhandlingDet forventes, at forslaget vil blive vedtaget ved komitémødet den 6. oktober 2009.
7. Dansk holdning
Det er Danmarks generelle holdning, at ozonlaget bør beskyttes mest muligt. Kommissionen harimidlertid vurderet at der ikke findes brugbare alternativer til denne anvendelse og at brugen eressentiel for at de nævnte test kan udføres. Dette forslag har minimal indvirkning på beskyttelsen afozonlaget. Forslaget er i øvrigt i overensstemmelse med bestemmelserne i Montreal Protokollen tilbeskyttelse af ozonlaget. På denne baggrund er det Danmarks holdning at der kan gives endispensation som foreslået af Kommissionen.