Miljø- og Planlægningsudvalget 2008-09
MPU Alm.del Bilag 793
Offentligt
724956_0001.png
724956_0002.png
Finn Bro-Rasmussen, professor emeritusSøllerød Park 7/62840 Holte
14. september 2009
TilMiljøminister Troels Lund Poulsen, Miljøministeriet, København KRegionsrådsformand Carl Holst, Region Syddanmark, Vejle
Kære miljøminister Troels Lund Poulsen& regionsrådsformand Carl Holst,
Skammen er ikke at være uformående – men at dække over, at man er det.Tak for det informerende brev fra Carl Holst vedrørendeOprensning i Kærgaard plantagesom svar på minhenvendelse til miljøministeren.Desværre er det et brev, der endnu engang konfronterer mig med den samme velvillige, men hyppigstmagtesløse, politiske vilje, som jeg siden 1963 så ofte har mødt i spørgsmål om oprensningerne efterGrindstedværket/Danisco’s hærgen i det vestjyske. Jeg nærer ikke noget personligt ønske om - og jeg skalaf mange, til dels praktiske grunde også afholde mig fra - at videreføre diskussionerne omkring de historiskefejltagelser/undladelsessynder, som gennem årene har præget indsatsen omkring såvel Kærgaard plantage,som Grindsted by, dumpningerne i Atlanterhavet m.m. Jeg håber imidlertid, at du tillader mig et parkorrektiver/tilføjelser til nogle af de praktiske bemærkninger i dit brev.Realiteten er jo, at forureningerne under Grindsted by og i Kærgaard plantage aldrig kanfjernes.De måalene håndteres/reduceres ud fra en overordnet plan, der som minimum indeholder flg. elementer:1)Troværdig og gennemgribende kontrolover kemikaliernes forekomst.– Som bekendt skulle der gå mere end 30 år fra grubernes lukning inden regionen(efter henstillingfra EU-kommissionen) påviste kviksølv.og endda kun i gruberne 1 og 2. Det er skammeligt, atman fra regionens side har oplyst, at detikkeer hensigten at uddybe dette ved undersøgelse af deøvrige gruber– hvilket jeg derfor personligt foranstaltede i forsommeren 2008 med det beskæm-mende, men ikke uventede resultat, som er beskrevet i min redegørelse til DN.2)Bortgravning/behandling af de koncentrerede ’hot spots’, resp. ’fri-fase’-områder.- Som bekendt har regionenkun indledt arbejdet ved grube 1 og 2.Det sker i en procedure, der erplanlagt i to faser over 8-9 år, af hvilke den første - nu afsluttede - fase vedr.bortkørsel af 5000tons forurenet sand, allerede har vist sig at være forsinket,mens planerne for den anden faseendnu er ubeskrevne, idet de forskningsmæssigt først skal udvikles.Det er her udover over for mig fra regionen oplyst, at der ikke foreligger planer om det videreforløb, dvs.hverken for de øvrige gruber eller i forhold til den samlede grundvandsbehandling.3)Inddæmning eller anden afgrænsning af forureningsområdet og dets enorme sandmasser.
– Jeg skal for en god ordens skyld bemærke, at jeg ikke dermed alene paralleliserer til HarboøreTanges høfdedepot – men i lige grad til de langvarige oppumpnings- & oprensningsprocesser, der i1980erne iværksattes på den ’gamle fabriksgrund’ og omkring ’svovlgruberne’, dvs. vendt modNissum Bredning.Kun derved vil det være muligt at hindre/kontrollere denstadig uundersøgte udsivning tilhavmiljøet(et spørgsmål, som næppe kan forsvares overfor EU), og samtidigt at afgrænse detforurenede sand-massiv, hvis forureningstilstand må forventes at vare i mange årtier – ellerformentligårhundreder, såfremt der ikke iværksættes grundvandsbeskyttende/-regulerendeforanstaltninger.
Med venlig hilsenFinn Bro-RasmussenProfessor emer.cc. Folketingets MiljøudvalgVejle Amts dagbladJyske VestkystenDN, Danmarks Naturfredningsforening.