NÆRHEDSNOTAT

 

DEPARTEMENTET

EUIP

 

Ref. anrbj

31. oktober 2008

NÆRHEDSNOTAT til FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

 

Kommissionens forslag ril Rådets og Europa-Parlamentets forordning om forpligtelser for operatører, som introducerer træ og træbaserede produkter på EU’s marked

KOM (2008) 644/3

 

Status

Forlaget er vedtaget af Kommissionen den 17. oktober 2008 med hjemmel i EF traktatens artikel 175 og fremsendt til RÃ¥det den 20. oktober 2008.

 

Formål

Forslaget har til formål at supplere og understøtte EU’s nuværende politik på området samt støtte den internationale indsats for at bekæmpe ulovlig fældning af træ og handel med dette, herunder at forhindre, at ulovligt fældet træ introduceres på EU’s marked.

 

Kommissionens nærhedsvurdering

Kommissionen vurderer, at ulovlig tømmerhugst overvejende er et problem i lande uden for EU, men at der for at sikre overholdelse af internationale handelsforpligtelser er behov for et instrument, som er ikke diskriminerende og som dermed også omfatter træ fældet i EU. Samtidig er der behov for at sikre, at instrumentet er proportionalt i forhold til problemets (ringe) omfang i EU, således at træbranchen ikke pålægges unødige administrative byrder. Kommissionen finder, at det fremsatte forslag sikrer en fornuftig balance, og at en fællesskabsindsats med harmoniserede krav vil være administrativt mindre byrdefuld for branchen og sikre bedre konkurrence end nationale tiltag – og samtidig være væsentlig mere effektfuld.

 

Regeringens nærhedsvurdering

Regeringen kan tilslutte sig Kommissionens vurdering og finder på den baggrund, at forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet.