Miljø- og Planlægningsudvalget 2008-09
MPU Alm.del Bilag 744
Offentligt
717125_0001.png
717125_0002.png
717125_0003.png
717125_0004.png
Forslag af 14. august 2009 til endeligBekendtgørelse om Nationalpark Mols BjergeI medfør af § 3, § 7, § 8, § 14, stk. 6, og § 29, stk. 3, i lov nr. 533 af 6. juni 2007 om nationalparker,fastsættes:
Kapitel 1Formål og afgrænsning

§ 1.

Bekendtgørelsen opretter Nationalpark Mols Bjerge for styrke og udvikle naturen ogindeholder regler for Nationalparkfond Mols Bjerge.Stk. 2.Bekendtgørelsen omfatter de arealer, der er vist på kortbilag 1.

§ 2.

Formålet med at oprette Nationalpark Mols Bjerge er1) at bevare, styrke og udvikle naturen, dens mangfoldighed, kontinuitet, sammenhæng og friedynamik, især for de nationalt betydningsfulde kyst-, overdrevs- og skovlandskaber,2) at bevare og styrke de landskabelige og geologiske værdier i det unikke istidslandskab,3) at bevare og styrke nationalparkens kulturmiljøer og kulturhistoriske helheder ogenkeltelementer,4) at styrke mulighederne for friluftsliv og særlige naturoplevelser og kulturhistoriskeoplevelser i det varierede kyst- og kulturlandskab, herunder bymiljøer,5) at styrke forskning, undervisning, naturvejledning og formidling af de landskabelige,geologiske, natur- og kulturhistoriske og friluftsmæssige værdier og6) at støtte en udvikling til gavn for lokalsamfundet, herunder erhvervslivet, med respekt forbeskyttelsesinteresserne.
Kapitel 2Målsætninger for nationalparkens udvikling

§ 3.

Følgende overordnede målsætninger skal lægges til grund for udviklingen af NationalparkMols Bjerge:1) De væsentligste naturtyper som lavvandede havområder, strandenge, strande ogkystskrænter, overdrev, løv- og fyrreskove skal bevares, og deres udbredelse, kvalitet ogmangfoldighed styrkes. De skal beskyttes mod tilgroning, afvanding, næringsstofberigelse,invasive arter m.v. og udvikles til at blive bæredygtige og dynamiske økosystemer mednaturlig vandbalance m.v.2) Der skal skabes større sammenhæng mellem nationalparkens naturområder, herunderisær overgange mellem kyst-, overdrevs- og skovarealer.3) Der skal udlægges sammenhængende skovområder, hvor plantager omlægges til lysåbneog naturnært drevne skove domineret af hjemmehørende træarter og buske, og områdermed åben græsningsmosaik med sandmarker skal bevares og styrkes.4) Nationalparkens karaktergivende landskabselementer og markante geologiske formationer,herunder randmoræner og dødislandskaber, skal bevares og synliggøres.5) Kulturmiljøer og kulturhistoriske helheder og enkeltelementer, der fortæller om brugen aflandskab, natur og kyst, skal bevares, synliggøres og gøres tilgængeligt, især færdselsveje,fortidsminder, borg- og mølleanlæg, herregårds- og landsbymiljøer samt Ebeltofts historiesom købstad. Viden om de nævnte miljøer, helheder og enkeltelementer skal udbygges.6) Mulighederne for friluftsliv, naturoplevelser og kulturhistoriske oplevelser skal styrkes.
7) Udvikling af friluftsliv og turisme skal ske på et bæredygtigt grundlag og i samarbejde medlokalbefolkningen og turisterhvervet.8) Beskrivelse og håndtering af trafikale forhold i nationalparken, herunder Mols Bjergeområdet, for at sikre en øget tilgængelighed uden at øge generne fra trafikken.9) Særligt sårbare naturområder skal beskyttes mod slitage og forstyrrelse ved hjælp afplanlægning af stiforløb, formidling m.v.10) Formidling og naturvejledning af nationalparkens landskabsdannelse, natur- ogkulturhistoriske og friluftsmæssige værdier og adgangsforhold skal styrkes og koordineres isamarbejde med lokale aktører gennem udbygning og etablering af aktiviteter,servicefunktioner og faciliteter.11) Forskning skal understøttes og undervisning styrkes gennem etablering af faciliteter ogundervisningstilbud, herunder tilbud der understøtter natur-, kultur- og miljøbevidsthedenhos børn og unge.12) Udviklingen af nationalparken skal ske i samspil med omgivelserne.13) Nationalparkens udvikling skal følges og evalueres.
Kapitel 3Planlægningszoner

§ 4.

Nationalpark Mols Bjerge er opdelt i 3 planlægningszoner, der er vist på kortbilag 2.Stk. 2.Planlægningszone 1 omfatter de internationale naturbeskyttelsesområder.Stk. 3.Planlægningszone 2 omfatter1) områder, der er fredet efter naturbeskyttelsesloven,2) områder med de naturtyper, der er særligt karakteristiske for nationalparkens kyst-,overdrevs- og skovlandskaber,3) områder, hvor disse naturtypers areal kan udvides, og hvor der kan skabes sammenhængmellem naturtyperne, og4) nationalt betydningsfulde kulturmiljøer og kulturhistoriske helheder i det åbne land.Stk. 4.Planlægningszone 3 omfatter øvrige områder, dvs. områder med kulturlandskaber, derknytter sig til istidslandskabet, bebyggede områder og områder, som sikrer sammenhængen inationalparken.Kommune- og lokalplanlægning

§ 5.

I planlægningszone 1 gælder reglerne i bekendtgørelse om udpegning og administration afinternationale naturbeskyttelsesområder samt beskyttelse af visse arter.Stk. 2.I planlægningszone 1 følger det af den i stk. 1 nævnte bekendtgørelse, at der ikke må:1) Udlægges nye arealer til byzone eller til sommerhusområde.2) Planlægges nye større vejanlæg eller sideanlæg i form af servicestationer,materialepladser og lign.3) Planlægges nye eller væsentlige udvidelser af andre trafikanlæg og tekniske anlæg oglign., f.eks. lufthavne, flyvepladser, jernbaner, havne, opfyldninger på søterritoriet,luftledningsanlæg, vindmølleklynger og -parker, lossepladser og anlæg for deponering.4) Udlægges nye områder til råstofindvinding på land.Stk. 3.Det følger endvidere af den i stk. 1 nævnte bekendtgørelse, at der dog kan planlæggesfor foranstaltninger, som vil medføre forbedringer af naturforholdene i de berørte områder.Stk. 4.Den i bekendtgørelsen nævnte undtagelse fra forbudet mod linjeføringer afluftledningsanlæg gennem internationale naturbeskyttelsesområder, der alene er udpeget somhabitatområder, finder ikke anvendelse i planlægningszone 1.Stk. 5.By- og Landskabsstyrelsen kan tillade fravigelse af stk. 1, efter reglerne herom i den i stk.1 nævnte bekendtgørelse.

§ 6.

I planlægningszone 2 må der ikke planlægges for høje anlæg.Stk. 2.Skov- og Naturstyrelsen kan i særlige tilfælde tillade, at de i stk. 1, nævnte forbud fravi-ges, medmindre det kan forringe oplevelsen af landskabet i nationalparken.Kapitel 4Nationalparkfond Mols Bjerge

§ 7.

Nationalparkfond Mols Bjerge har til formål at etablere og udvikle Nationalpark Mols Bjerge.

§ 8.

Nationalparkfond Mols Bjerge ledes af en bredt sammensat bestyrelse, der udpeges afmiljøministeren. Medlemmerne skal så vidt muligt have lokal tilknytning.Stk. 2.Fonden afholder udgifterne til et sekretariat, der bistår bestyrelsen i dens arbejde, ogsom udfører opgaver i forbindelse med administration af fondens midler, planlægning oginformation mv.

§ 9.

Nationalparkfond Mols Bjerge udarbejder en nationalparkplan for etablering og udvikling afnationalparken, og fonden skal virke for, at planen gennemføres.Stk. 2.Nationalparkplanen skal være vedtaget senest den 31. august 2011.Stk. 3.Fonden skal sikre, at der informeres om nationalparken, og at befolkningen inddrages ibeslutninger om planlægningen, udviklingen og driften af nationalparken.Stk. 4.Fonden udfører i øvrigt de opgaver, der er fastlagt om fonde i lov om nationalparker.

§ 10.

Nationalparkfond Mols Bjerge nedsætter et nationalparkråd for Nationalpark Mols Bjerge,der skal være rådgivende for nationalparkbestyrelsen i sager af større betydning og om principiellespørgsmål.Stk. 2.Nationalparkrådet nedsættes for en periode, der svarer til bestyrelsens funktionsperiode.

§ 11.

For at realisere den i § 9 nævnte nationalparkplan, kan Nationalparkfond Mols Bjergeindenfor formålet med nationalparken anvende de virkemidler, der fremgår af § 14, stk. 1-5, i lovom nationalparker.
Kapitel 5Administrative bestemmelser og ikrafttrædelse

§ 12.

Nationalparkfond Mols Bjerge kan fastsætte vilkår i forbindelse med indgåelse af aftaler omydelse af lån og tilskud m.v. efter § 14 i lov om nationalparker.Stk. 2.Fonden påser, at tilskud og lån m.v. anvendes i overensstemmelse med vilkårene for til-skuddet eller lånet.Stk. 3.Fonden kan bestemme, at tilsagn om tilskud helt eller delvis skal bortfalde, at tilskud skaltilbagebetales eller lån opsiges, hvis tilskudsforudsætningerne eller vilkårene ikke overholdes.Stk. 4.Tilsvarende gælder, hvor der er givet urigtige eller vildledende oplysninger, eller modta-geren har fortiet oplysninger af betydning for fondens afgørelse.

§ 13.

Nationalparkfondens vedtagelse af en nationalparkplan kan påklages til Naturklagenævnet,for så vidt angår retlige spørgsmål efter reglerne i kapitel 6 i lov om nationalparker.

§ 14.

Bekendtgørelsen træder i kraft den 29. august 2009.
Miljøministeriet, ………. 2009/