Byer

J.nr.

Ref.

Den 30. oktober 2008

 

 

                     

                     

                     

 

 

 

 

 

Sektorintegration af habitatlovgivningen

 

Den efterhånden mangeårige danske gennemførelse af habitatdirektivet og fuglebeskyttelsesdirek-tivet er baseret på sektorintegration, hvor den enkelte sektor er ansvarlig for gennemførelsen. Det er bl.a. et udslag heraf, at Folketinget senest i 2007 og 2008 har vedtaget lovgivning vedrørende energiområdet, kystsikrings- og havneområdet og fiskeriområdet, der indeholder disse sektorers pligter til habitatbeskyttelse. Lovene er vedtaget med et bredt politisk flertal. Sektorintegration er et af de bærende elementer i den danske miljøpolitik og også i EU’s miljøstrategier.

 

Det følger af sektorintegrationsprincippet, at den myndighed, der træffer afgørelse i sager, der skal underkastes en habitatvurdering, har ansvaret for, at denne er udført korrekt i forhold til direktivet. Sektormyndighederne benytter sig her i vidt omfang af en beskrivelse af kravene til vurdering, der svarer til kravene i Miljøministeriets habitatbekendtgørelse, bek. 408 af 1. maj 2007.

 

Habitatdirektivet og Fuglebeskyttelsesdirektivet overlader det til medlemsstaterne at gennemføre direktiverne inden for rammerne af deres egen administrative struktur og tradition. Der findes man-ge forskellige modeller for gennemførelse i de 27 medlemsstater.

 

Den danske model er i overensstemmelse med direktiverne.