Miljø- og Planlægningsudvalget 2008-09
MPU Alm.del Bilag 685
Offentligt
PRESSEMEDDELELSE2. juli 2009
Miljøminister: Sig nej til elfenben og slangeskindI disse dage skal tusinder af danskere på ferie i udlandet. Men man skal væreopmærksom på, hvad der puttes i rejsetasken, når ferien er forbi, og turen går hjemtil Danmark igen. Hvis du tager souvenirs lavet af truede dyr og planter med hjem, erdu med til at forværre situationen for klodens mest udryddelsestruede arter – ogdesuden er det ulovligt. Derfor lancerer miljøminister Troels Lund Poulsen (V) nu enmini-kampagne, der skal sætte fokus på problemet med turisters køb af souvenirs iform af truede dyr og planter.”Vigør meget for at bevare naturen i Danmark, men vi kan også være med til at gøreforholdene bedre for den truede natur i resten af verden. Det kræver bare lidtomtanke og sund fornuft, når vi køber souvenirs med hjem fra vores ferie. De ulovligesouvenirs er desværre til salg overalt, så det er op til den enkelte turist at sige nejtak, når han eller hun får tilbudt truede arter. Det er altså helt almindelige mennesker,som kan være med til at stoppe den omfattende handel, der er ved at udrydde nogleaf verdens mest spændende dyr og planter”,siger miljøminister Troels Lund Poulsen,der giver dette råd til danske turister:”Er du i tvivl om en souvenir er ulovlig eller ej, så sig nej – og lad være med at købeden”.Foldere deles ud i lufthavnMiljøministeren skyder kampagnen i gang i dag i Københavns Lufthavn. Kampagnenindeholder flere indsatser:•En ny folder,Køb ikke dyrenes liv,uddeles til turister inden de går ombord iflyene i Københavns Lufthavn. Miljøministeren vil uddele folderen i lufthavnen idag torsdag formiddag. Medarbejdere fra Skov- og Naturstyrelsen vil fortsætteuddeling af folderen resten af ugen.På Skov- og Naturstyrelsens hjemmeside vil man kunne læse omde fem goderåd,enhver turist skal kende, inden man tager på rejse.Et nyt fakta-ark giver bl.a. eksempler på souvenirs, der er ulovlige at tage medhjem.
••
••
Medarbejdere fra CITES-kontoret i Skov- og Naturstyrelsen vil svare påspørgsmål sommeren igennem på [email protected].Desuden har miljøministeren netop sendt et brev til Danmarks godt 150største turistbureauer og rejsearrangører for at gøre opmærksom på denillegale handel med udryddelsestruede arter og opfordre dem til at givefolderen videre til kunderne.
Risikerer bødeDer er mange faldgruber, når du som turist køber souvenirs med hjem. Det er ikkebare askebægere af skildpaddeskjolde, tegnebøger i slangeskind og andre forbudtegenstande, der er nemt genkendelige, du skal afslå at købe. Også orientalsk medicinkan være en forbudt handelsvare, hvis det indeholder knogler fra tigere og andretotalt fredede dyr eller planter. Smykker af koraller er ligeledes forbudte souvenirs, ogdet samme er fjer fra mange tropiske fugle. De ulovlige souvenirs bliver ikke blotbeslaglagt i tolden, men du risikerer også at få en bøde, selvom du ikke bevidst harforsøgt at smugle de forbudte varer over grænsen. Bøde vil typisk være på 1000kroner.Som dansk turist er du forpligtet til at overholde de internationale CITES-regler underWashington-konventionen, som gælder hvad enten du medbringer tingene i dinbagage eller sender dem hjem. Og uanset om du har købt dem eller selv fundettingene i naturen.Det er ikke bare på fjerne destinationer i Asien, Afrika og Sydamerika, at du skalpasse på, hvad du køber eller tager med dig. Også i Grønland og i Middelhavslandesom Tyrkiet, Algeriet og Tunesien skal du være opmærksom på, at der er flere ting,som du ikke må tage med hjem. Hvalkød og spæk samt ting fabrikeret af hval- oghvalrostænder må du for eksempel ikke tage med hjem fra en tur i Grønland.Yderligere oplysninger:Niels Kurt Nielsen, biolog, CITES-kontoret, Skov- og Naturstyrelsen,[email protected],tlf.: 72 54 24 27 el. 25 38 76 53Thomas Hag, pressemedarbejder, Departementet,[email protected],tlf.: 72 54 60 41 el.22 48 10 30