Miljø- og Planlægningsudvalget 2008-09
MPU Alm.del Bilag 600
Offentligt
693386_0001.png
693386_0002.png

Notat

J.nr. SNS-401-01128Den 27. maj 2009

Miljøministerens talepunkter til besvarelse af samrådsspørgsmålene BB, BC og BD om Tøn-

dermarsken i Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg, den 27. maj 2009.

Spørgsmål BB.

”Vil ministeren i et åbent samråd oplyse, om han fortsat kan stå inde for sin besvarelse af spørgs-mål S 2068, hvori det oplyses, at borgmesteren i Tønder har givet tilsagn om at leve op til en aftaleom beskyttelse af Tøndermarsken?

Svar

Jeg er blevet spurgt om jeg fortsat kan stå inde for min besvarelse af spørgsmål S 2068, hvor jegoplyser, at borgmesteren i Tønder har givet tilsagn om at kommunen vil leve op til aftalen om be-skyttelse af Tøndermarsken.Mit svar til det er ganske kort. Ja - jeg kan stå inde for mit svar. Og borgmesteren i Tønder har be-kræftet, at der en aftale. Det har jeg også gjort rede for i besvarelsen af tidligere spørgsmål fra ud-valget.

Spørgsmål BC:

” Vil ministeren i et åbent samråd redegøre for, om der foreligger en aftale med Tønder Kommuneom at stoppe vandstandssænkningen i Tøndermarsken og dermed den målrettede ødelæggelse afdet mest unikke naturområde, vi har i Danmark, samt hvad aftalen i givet fald indebærer af forplig-telser for hvem?”

Svar

For så vidt angår spørgsmålet om indholdet af aftalen, så fremgår det af den fælles pressemedde-lelse min forgænger og Tønders borgmester udsendte den 28. marts 2007. Her forpligter borgme-steren kommunen til, at de arealer som kommunen administrerer, de såkaldte legatjorder på i alt234 ha, fortsat vil blive drevet i overensstemmelse med MVJ-ordningen efter ordningens udløb i2007.Miljøministeriet forpligtede sig til at fokusere sin indsats for ynglefuglene, og samtidig skulle detundersøges, hvordan problemerne med en stigende rævebestand kunne håndteres. Begge dele ergjort.

Spørgsmål BD

” Vil ministeren i et åbent samråd redegøre for, hvordan han fremadrettet vil sikre naturtilstanden iTøndermarsken og undgå den helt uantagelige situation, at ministeren siger én ting, borgmesteren iTønder siger en anden ting og i mellemtiden ødelægges naturen?”

Svar

Til det sidste spørgsmål om den fremadrettede indsats i Tøndermarsken vil jeg gentage, at dereren aftale. Og jeg er glad for at borgmesteren har bekræftet aftalen.Der skal ikke herske tvivl om, at Regeringen tager det nationale ansvar for miljø- og naturforholde-ne i Tøndermarsken meget alvorligt. Derfor blev vi også enige med ordførerne bag regeringensSærlige Vand- og Naturindsats om at afsætte 9.5 mio. kr. til at gennemføre et projekt, som aktivtforbedrer levevilkårene for de ynglende engfugle i marsken.Projektet er tilrettelagt i overensstemmelse med en række anbefalinger fra DMU om hvad man kangøre for at fastholde og forbedre de positive effekter af MVJ-ordningen.Med de afsatte midler vil man forsøge at retablere den oprindelige overfladestruktur med grøble-render, som foretrækkes af fuglene på de arealer.Og mulighederne for at nedbringe rævebestanden, som er et meget alvorligt problem, er alleredeforbedret. Og det er et væsentligt skridt da op mod 85% af vadefuglerederne plyndres af rævene.Konkret er der ydet tilskud til etablering af 10 nye kunstgrave i samarbejde med de lokale jagtfor-eninger, som giver jægerne bedre muligheder for at nedlægge ræve i slutningen af jagtsæsonen.Jeg er overbevist om, at de initiativer Regeringen har iværksat - og kommunen i anerkendelse af sitansvar - vil bidrage til en øget ynglefuglebestand i Tøndermarsken.Det kommunale selvstyre indebærer forpligtelser for kommunen, og det har jeg en forventning om,at kommunen lever op til. Jeg går ud fra, at Socialdemokratiet også støtter det kommunale selvsty-re og ansvarsfordelingen.
2