Miljø- og Planlægningsudvalget 2008-09
MPU Alm.del Bilag 598
Offentligt
PRESSEMEDDELELSE27. maj 2009
Renere spildevand fra hospitalerDe nye storhospitaler skal indrettes, så de udleder så få farlige medicinrester ud ispildevandet som muligt. Der skal satses på ny grøn teknologi for at fjernemedicinrester fra vandmiljøet, og et nyt beregningsværktøj skal gøre det nemmere atfølge, hvor meget medicinrester sviner.Det er nogle af hovedpunkterne i en ny handlingsplan for hospitalsspildevand, sommiljøminister Troels Lund Poulsen (V) i dag præsenterede for Folketingets Miljø – ogPlanlægningsudvalg.”Jeg forventer, at vi kan opnå store miljøgevinster meget enkelt og billigt ved at gå idialog med planlæggerne af de nye storhospitaler allerede nu. Når først bygningernestår der, er det langt vanskeligere at få ændringer indført, fordi det bliver meget dyrt,”siger Troels Lund Poulsen.Ifølge By – og Landskabsstyrelsen udgør hospitalsspildevand ikke noget stortproblem for vandmiljøet i dag. Det er kun kilde til ca. 4 % af medicinresterne ispildevandet. Men der skal tænkes langsigtet, fordi medicinmarkedet udvikler sigmed stadig skrappere stoffer, og f.eks. ved man nu, at rester af kontrastmidler gårforholdsvis urenset gennem renseanlæggene. Samtidig er der behov for mere videnom speciallægemidlers miljøeffekt, og hvad der sker med dem irensningsanlæggene.”Vi skal begrænse medicinrester så meget som muligt. Men vi har også brug for mereviden om problemets omfang. Det gælder ikke mindst for speciallægemidler somf.eks. cancermedicin og for kontrastmidler til brug for røntgenundersøgelser. Medhandlingsplanen ønsker vi at skaffe den viden”siger Troels Lund Poulsen.Handlingsplanen vil ud over fokus på nye sygehuse også lægge vægt på udvikling afnye grønne teknologier, der kan begrænse udledning - som en del af denmiljøteknologiske handlingsplan.
Endelig afslører handlingsplanen, at By- og Landskabsstyrelsen er tæt på at værefærdige med et nyt værktøj til beregning af udledning af medicinrester. Det vil kunnegive viden om bl.a.: lægemidler der optræder i kritiske koncentrationer i vandmiljøet,hvordan belastningen af vandmiljøet fra hospitaler udvikler sig, og hvilkelægemiddelstoffer det er vigtigt at overvåge for i vandmiljøet. Værktøjet ventes klarved udgangen af 2009.For at sikre fremdrift i handlingsplanen vil By- og Landskabsstyrelsen etablere enstyregruppe bestående af interessenter, herunder bl.a. DANVA, KL og regionerne.Se den samlede handlingsplan her.
Yderligere oplysninger:Marianne Moth, kontorchef, By- og Landskabsstyrelsen, tlf.: 72 54 48 91Thomas Hag, pressemedarbejder, Departementet, tlf.: 72 54 60 41