Miljø- og Planlægningsudvalget 2008-09
MPU Alm.del Bilag 554
Offentligt
Notat
Pesticider og Gentekno-logiJ.nr. MST-685-00018Ref. OLK/Den 22. april 2009
Notat omAnsøgning om godkendelse af forsøgsudsætning af genetisk modifi-ceret majs - herbicidtolerant GA21, Syngenta
1. StatusMiljøstyrelsen modtog den 8. januar 2009 en ansøgning fra Syngenta CropProtection A/S om godkendelse af forsøgsudsætning af genetisk modifice-ret majs GA21 på to markblokke ved Middelfart. Ansøgningen blev den 16.februar 2009 suppleret med yderligere oplysninger.Den 7. maj 2008 godkendte Miljøministeren en mindre forsøgsudsætning afGA21 på de samme arealer – der er således med den foreliggende ansøg-ning alene tale om en udvidelse af forsøgsudsætningen.GA21 er genetisk modificeret med henblik på tolerance overfor herbicidetglyfosat.Forsøget er planlagt til at foregå i perioden april/maj 2009 til septem-ber/oktober 2013 og forsøgsparcellerne vil i alt omfatte maksimalt 20.000m2fordelt på de to markblokke.Forsøgsmæssig udsætning af genetisk modificerede organismer i Danmarkmå kun ske efter forudgående godkendelse af miljøministeren, jf. § 9, stk. 1i bekendtgørelse af lov om miljø og genteknologi nr. 811 af 21.juni 2007.Ansøgninger behandles efter procedurerne beskrevet i del B i Direktiv2001/18/EF om udsætning af genetisk modificerede organismer.Miljøstyrelsen har i den forbindelse bedt Danmarks Miljøundersøgelser,Plantedirektoratet og Fødevareinstituttet om at vurdere ansøgningen.Miljøstyrelsen har desuden gennemført en offentlig høring, ligesom miljø-myndighederne i de øvrige EU-lande har haft mulighed for at kommenterepå et resumé af ansøgningen.GA21-majsen bliver dyrket kommercielt i USA, Canada og Argentina.Fødevarer og fødevareingredienser, der er fremstillet af GA21-majsen, blevi 2006 godkendt til markedsføring i EU under forordning 258/97 om nyelevnedsmidler og nye levnedsmiddelingredienser.
I 2008 blev GA21 majsen godkendt til forarbejdning og anvendelse somfødevarer og foder efter forordning 1829/2003 om genetisk modificeredefødevarer og foder.2. Formål med Forsøgsudsætningen, tilrettelæggelse af forsøgsud-sætningen og virksomhedens risikovurdering/forslag til risikohåndte-ring2.1 FormålFormålet med forsøgsudsætningen er at indhente yderligere informationerom brugen af herbicid produkter indeholdende glyfosat under nordeuropæi-ske betingelser. En variant af GA21 vil indgå i forsøgsudsætningen, hvorglyfosat behandlede og ikke-behandlede planter vil blive sammenlignet.Majs er en enårig afgrøde, som dyrkes i stigende omfang i Danmark. I enmajsmark vil der være behov for ukrudtsbekæmpelse, hvis et højt udbytteskal sikres, idet majsen ellers kan blive udkonkurreret af ukrudt.Følgende gener er indsat i majs linje GA21:En kopi af genetmepsps,som koder for en variant af EPSP enzymet, dergør planten tolerant over for glyfosat. Genet er modificeret to steder i for-hold til det naturligeepspsgen.To gener for chloroplast transit peptid fra henh. solsikke og majs, der sør-ger for overførsel af mEPSP proteinet til chloroplasterEn promoter som stammer fra ris samt en terminator fraAgrobacteriumtumefaciens.Generne, blev indsat i majsen ved hjælp af en partikelkanon.2.2 Tilrettelæggelse af forsøgsudsætningenForsøgsparcellen er samlet på 20.000m2fordelt på to markblokke.Afstanden til nærmeste konventionelle majsmarker vil være mindst 200.Der vil være fire rækker med konventionel majs som værnebælte rundt omGMO-majsen.Forsøgsudsætningen er beliggende i et landbrugsområde NØ for Middel-fart.Områderne hvor forsøgene foregår ligger i områder der anvendes til inten-sivt landbrug men ikke i fredede områder. Eventuelle relationer til habitat-områder eller andre sårbare biotoper er ikke relevante, da majs ikke kankrydse med vilde arter eller spredes i naturen.Jorden i forsøgsområdet forbehandles med pløjning om foråret og klargø-res til dyrkningen. Forsøgsplanterne vil blive sået med en tæthed på ca. 15planter pr m2.Under selve forsøgsudsætningen behandles med glyfosat-herbicid og an-dre herbicider, der indsamles oplysninger fra marken i vækstperioden(april-maj) og der udtages prøver og marken høstes mekanisk i periodenseptember-november efterfulgt af harvning.Efter høst foreslås at det høstede plantemateriale efterlades på stedet fornedbrydning efterfulgt af nedpløjning i marken om efteråret.
2
2.3 Virksomhedens risikovurderingResultater fra tidligere forsøgsudsætninger udført i USA og Europa viser, atden genetisk modificerede linje GA21 ikke adskiller sig fra konventionelmajs i måde eller grad med hensyn til reproduktion, spredning eller overle-velsesevne.Selv om krydsbestøvning med konventionel majs er mulig vil tilrettelæggel-se af forsøget (200m afstand til nærmeste konventionel majs) betyde atrisikoen er ubetydelig.Intet materiale der stammer fra forsøgsudsætningen af GA21 vil blive brugttil foder eller menneskeføde.Da majskerner og fremspirende majs ikke tåler frost vil kerner, der utilsigteter efterladt på forsøgsparcellen ikke kunne udvikle sig til planter.Der er ikke mulighed for genoverførsel fra GA21 til nogen vild planteart iEuropa.GA21 har ingen mål-organismer. Den økologiske interaktion mellem GA21og organismer i jorden, eller jord-processer er ikke forskellig fra traditionelmajs. Udsættelse af organismer for det protein, der giver herbicidtolerancemedfører ikke uønskede effekter.Alle arbejdsmiljømæssige aspekter i forb. med håndtering af GA21 er ikkeforskellig fra traditionel majs og GA21 har vist sig at være ligeså sikker ognærende som almindelig majs.De miljømæssige påvirkninger som følge af dyrkning og høst teknikker an-vendes i forb. med forsøgsudsætningen er ikke forskellig fra dyrkning aftraditionel majs.2.3 Virksomhedens forslag til risikohåndteringDa der ikke forventes nogen uønskede effekter på mennesker eller miljøforeslås der ikke iværksat specielle indeslutnings-foranstaltninger.Afstanden til konventionelle majs vil være over 200 meterDer vil blive plantet fire rækker af konventionel majs rundt om de genetiskmodificerede majsplanter for at minimere pollen spredningen.Forsøgsområdet vil blive overvåget regelmæssigt i udsætningsperiodenmed særlig vægt på forsøgsparcellernes omgivelser for at kunne fjerne evt.majsplanter her.Efter høst vil forsøgsparcellerne blive overvåget med henblik på at sikre, atalt plantemateriale komposteres.I den efterfølgende vækstsæson vil forsøgsparcellerne blive overvåget medhenblik på fjernelse af evt. fremspirende majsplanter.
3
Eventuelle uønskede hændelser under forsøgsforløbet vil blive rapporterettil myndighederne.Forsøgsparcellerne vil ikke blive anvendt til majsdyrkning året efter, atdyrkning af GMO-majs er ophørt.Der vil blive udarbejdet en samlet rapport over forsøgets forløb og resulta-ter efter afslutningen af forsøgsudsætningen.De genmodificerede GA-21planter kan identificeres på flere måder: vedspiring på glyfosatholdigt medie, ved hjælp af en valideret kvantitativ PCR-metode samt en ELISA metode til påvisning af mEPSPS proteinet. Desu-den kan glyfosat-herbicidet anvendes til påvisning af de herbicidtoleranteplanter.3. Miljø og sundhedsmæssig vurdering af ansøgningenMiljøstyrelsen har bedtFødevareinstituttets afdeling for Toksikologi og Risi-kovurdering på Danmarks Tekniske Universitet(tidligere Danmarks Føde-vareforskning),PlantedirektoratetogDanmarks Miljøundersøgelserom atvurdere eventuelle konsekvenser for menneskers sundhed, natur og miljøpå baggrund af ansøgningen.Fødevareinstituttethenviser i sin udtalelse af 25. februar 2009 til, at”Ansøgningen om forsøgsudsætningen er næsten en gentagelse af en til-svarende ansøgning sidste år. Indeslutningen er således den samme medafstand til andre majsmarker på mindst 200 m og med et bælte af ikke GM-majs omkring marken. Arealerne for de to marker/forsøgsfelter der søgesom for 2009 er på 10.000 m2og beliggende i Middelfart (placering fremgåraf appendix 2 i ansøgningen).Formålet med forsøget er at opnå viden om brugen af glyfosat baseredeherbicider på majsen under Nordeuropæiske forhold.Da Ga21 majsen tidligere været vurderet i forbindelse med ansøgninger ommarkedsføring og anvendelse som fødevare og hverken denne ansøgningeller ansøgningen om dyrkning i EU indeholder informationer der ændrerved vores tidligere vurdering har vi ingen indvendinger imod forsøgsudsæt-ningen.”I sin tidligere udtalelse af 10. marts 2008 (i forb. med den forudgående for-søgsudsætning) henviste Fødevareinstituttet til, at GA21 tidligere har væretvurderet i forbindelse med ansøgning til markedsføring herunder anvendel-se som fødevarer:”Deter DFVF’s vurdering ud fra det fremsendte materiale, at der er foreta-get alle de relevante analyser og målinger der er nødvendige, for at kunnefastslå mængden og arten af det indsatte DNA, samt for at kunne foretageen grundig sundhedsmæssig risikovurdering i forbindelse med dyrkning oganvendelse af majsen som ansøgt.Den gensplejsede majs GA21 er dannet ved indsættelse af et modificeretEPSPS gen fra majs som gør majsen modstandsdygtig overfor herbicidermed glyphosat som aktivt stof. Flere kopier af genet er indsat. De nye op-lysninger som foreligger fra Syngenta giver en mere præcis beskrivelse afdet indsatte DNA i forhold til tidligere ansøgning. Nye undersøgelser og
4
dyreforsøg bekræfter tidligere undersøgelser om at majsen ikke er væsent-lig ændret i forhold til traditionel majs.Samlet er der intet i den nye ansøgning som giver anledning til at ændreved vores tidligere vurdering om at majs GA21 sundhedsmæssigt kan be-tragtes som tilsvarende traditionel majs.”Plantedirektoratetudtaler i brev af 23. marts 2009:”Plantedirektoratethar i forbindelse med de tidligere ansøgninger om tilla-delse til import som høstprodukt samt dyrkning af GA21-majsen i EU vurde-ret, at den ikke vil medføre nogen risiko for menneskers og dyrs sundhedeller for miljøet.Sikkerheden ved det indsatte glyphosattolerancegen er allerede blevet vur-deret i forbindelse med ansøgningerne til markedsføring i EU. Det er derforikke relevant at vurdere sikkerheden ved glyphosattolerancegenet i forbin-delse med forsøgsudsætningen.Men da GA21-majs ikke er godkendt til dyrkning i EU (ansøgningen heromer endnu ikke færdigbehandlet), skal der tages forholdsregler for at hindrespredning af majsen til omgivelserne.Et centralt element i de spredningsbegrænsende foranstaltninger ved for-søgsudsætning af genmodificerede planter er dyrkningsafstanden til nær-liggende marker med beslægtede planter, som GM-planterne kan krydsemed.Da majs ikke har vilde slægtninge i Danmark, vil GM-majsen udelukkendekunne krydse med andre majsplanter i eventuelt nærliggende majsmarker.Syngenta angiver i ansøgningen, at der vil være mere end 200 m til nær-meste majsmark. 200 m svarer til den afstand til andre majsmarker, somproducenter af majssåsæd skal overholde for at sikre en renhed i såsædenpå 0,1 %.Da majs i Danmark næsten udelukkende dyrkes til ensilering, og kernernemaksimalt udgør 50 % af ensilagen, vil en afstand på 200 m reelt medføre,at indholdet af glyphosattolerancegenet fra GA21-majsen med stor sand-synlighed kommer ned under 0,1 % i den ensilage, som vil blive lavet fra ennabo-majsmark.Plantedirektoratet vurderer, at afstanden på 200 m mellem forsøgsarealetog eventuelle nabomajsmarker samt de 4 omkransende rækker med kon-ventionel majs er tilstrækkelig til at sikre en minimal indkrydsning med GM-pollen i nabomajs.Under forudsætning af, at nedenstående manglende oplysninger bliver til-vejebragt, har Plantedirektoratet ingen indvendinger mod gennemførelsenaf forsøgsudsætningerne af GA21-majsen.Manglende oplysningerI anmeldelsen er der ingen oplysninger om transporten af GA21-majsfrø tileller fra forsøgsudsætningsstedet. I de vilkår for forsøgsudsætningen, der
5
fastsættes i tilfælde af en godkendelse, bør det sikres, at reglerne fortransport af reproducerende genmodificerede plantedele i bekendtgørelsenr. 1323 af 20. november 2006 om transport og import af genetisk modifice-rede organismer bliver overholdt.Ved valg af konventionelle majssorter til brug som værnebælter, er det vig-tigt at vælge en sort, der så vidt muligt blomstrer samtidig med GA21-majsen, så fritflyvende pollen fra den genmodificerede majs bedst muligtopfanges.Derudover mangler der information om foranstaltninger omkring rengøringaf så- og høstudstyr, så utilsigtet spredning af GA21-majsen til omgivelser-ne kan hindres.Det fremgår heller ikke af ansøgningsmaterialet, om der vil ske afrapporte-ringer til myndighederne efter forsøgets afslutning. Det bør præciseres, atder skal leveres en årlig afrapportering om det forgangne års forsøgsud-sætning.”I sin udtalelse af 23. marts 2009 udtalerDanmarks Miljøundersøgelser:”De genmodificerede majs, majslinie GA21, adskiller sig fra konventionelmajs ved at have indsat gener der gør planterne tolerante over for glyfosat-herbicider. Der kan derfor potentielt ske uønskede effekter på naturen afdyrkning eller ved en tilfældig, utilsigtet spredning.DMU har foretaget en analyse af de forskellige mulige uønskede økologi-ske konsekvenser for plante- og dyreliv ved en forsøgsudsætning af dengenmodificerede GA21-majs. Analysen viser, at konsekvenserne for miljøetved forsøgsudsætningen vurderes at være ubetydelige når de nedenforforeslåede håndteringsmæssige og overvågningsmæssige tiltag overhol-des. I forbindelse med en eventuel senere markedsføring kan der dog blivestillet krav om yderligere undersøgelser eller anden dokumentation af dette.Hvis der skulle ske en tilfældig spredning af frø fra majslinie GA21 i Dan-mark, vil disse, som al anden majs, ikke kunne krydse med vilde arter elleretablere vedvarende bestande i naturen eller på dyrkningsarealer, bl.a. frøog spirer normalt ikke kan overleve vinterperioden.Det bør dog sikres at det gældende afstandskrav på 200 m til nabomarkermed konventionel eller økologisk dyrket majs overholdes, således at krave-ne til sameksistens vedr. GM-iblanding overholdes. Hvis det opdages atdisse krav ikke er overholdt kan det blive aktuelt at monitere for utilsigtetforekomst af genet i nabomarker med majs.Ved dyrkning vurderer DMU at der er lille risiko for negativ påvirkning afukrudtsflora og hertil knyttet dyreliv i og omkring marken i forbindelse medændret herbicidanvendelse. Hvis der ukrudtsprøjtes på et senere tidspunktend i konventionel majs kan dette måske medføre en reduceret frøsætningi forhold til konventionel herbicidanvendelse og dermed også påvirke føde-grundlaget for dyrelivet i marken. DMU forventer ikke at dette kan opfangesaf den generelle overvågning der er foreslået i anmeldelsen (Pkt. G.4).DMU anbefaler derfor at der foretages undersøgelser over eventuelle kvan-
6
titative og kvalitative ændringer af ukrudtsflora samt insekter i forsøgsmar-kerne i de fire år forsøgene forløber.Det foreslås at det høstede forsøgsmateriale (specielt kolberne) transporte-res i lukkede sække og at materialet destrueres efter analyse. I den efter-følgende vækstsæson overvåges forsøgsarealet for eventuelt overlevendeeller fremspirende majs som skal destrueres.DMU vurderer at der med de i anmeldelsen foreslåede foranstaltninger,inklusive de yderligere tiltag der er foreslået ovenfor, er en meget lille risikofor at frø af GA21-majsen kan overleve og evt. spredes fra forsøgsarealet.Risikoen for hybridisering via pollen til majsarealer udenfor forsøgsområdetmå vurderes som meget lille når afstandskravene for sameksistens over-holdes, dvs. mindst 200 m mellem GM-majsmarker og marker med konven-tionelt eller økologisk dyrket majs. Det forudsættes af placeringen af GM-forsøgsmarkerne i forhold til marker med konventionel majs er kendt påudsætningstidspunktet. Risikoen for frøspredning via maskiner ved maskin-fællesskab må vurderes at være lille ved omhyggelig rensning af maskinerog transportredskaber. De miljømæssige konsekvenser af en eventuel til-fældig spredning må vurderes at være ubetydelige da GM-majsen ikke kanetablere planter i naturen.DMU vurderer samlet, at der ikke vil være nogen væsentlige uønskedeøkologiske konsekvenser ved forsøgsudsætningen af GA21-majsen underforudsætning af at de foreslåede håndteringsmæssige og overvågnings-mæssige tiltag overholdes”.4. HøringDansk høringI perioden den 10. marts til den 2.april 2009 gennemførte Miljøstyrelsen enhøring af danske interesseorganisationer og forskningsinstitutioner. Hø-ringsmaterialet bestod af et sammendrag af ansøgningen udarbejdet afansøger. I samme periode gennemførte Miljøstyrelsen parallelt en offentlighøring, idet der i et landsdækkende dagblad og en lokal ugeavis blev gjortopmærksom på, at høringsmaterialet kunne findes på Miljøstyrelsenshjemmeside eller rekvireres fra styrelsen. Der er modtaget høringssvar fra:Det Frie Forskningsråd, Landbrugsrådet og Dansk landbrug finder at an-søgningerne bør imødekommes.Foreningen af Danske Biologer fraråder, at der gives tilladelse til forsøgs-udsætningerne under henvisning til beskyttelse af dansk natur, drikkevandog de mennesker der arbejder med sprøjtning.Der er ikke modtaget yderligere høringssvar.Høring af EU-medlemslandeIfølge reglerne i udsætningsdirektivet har EU-medlemslandene en mulighedfor at kommentere ansøgninger om forsøgsudsætninger i de øvrige med-lemslande. Høringsmaterialet udgøres også her af det af ansøger udarbej-dede sammendrag af ansøgningen. Der er ikke kommet kommentarer frade øvrige medlemslande.5. Miljøstyrelsens samlede vurdering
7
På baggrund af vurderingerne fra Plantedirektoratet, Danmarks Miljøunder-søgelser og Fødevareinstituttet og de indkomne høringssvar vurderer Mil-jøstyrelsen, at det næppe er sandsynligt, at der vil være miljø- og sund-hedsmæssige konsekvenser forbundet med forsøgsudsætningen, hvis for-søget gennemføres som angivet i de vilkår, hvorunder en godkendelse bli-ver givet.GA21-majs er allerede godkendt i EU til import til anvendelse som fødeva-reingredienser og er således blevet risikovurdering i den forbindelse.Men GA21-majs er endnu ikke godkendt til dyrkning i EU, og der skal derfortages forholdsregler for at hindre spredning af majsen til omgivelserne. Etcentralt element i de spredningsbegrænsende foranstaltninger ved for-søgsudsætning af genmodificerede planter er dyrkningsafstanden til nær-liggende marker med beslægtede planter, som GM-planterne kan krydsemed.Majs har ikke har vilde slægtninge i Danmark, og GM-majsen vil udeluk-kende kunne krydse med andre majsplanter i eventuelt nærliggende majs-marker. Syngenta Crop Protection A/S angiver i ansøgningen, at der vilvære mere end 200 m til nærmeste majsmark.Sammenfattende vurderer både Plantedirektoratet og DMU, at afstandenpå 200 m mellem forsøgsarealet og eventuelle nabomajsmarker er tilstræk-kelig til at sikre en minimal indkrydsning med GM-pollen i nabomajs.Miljøstyrelsen finder at, de af Plantedirektoratet og DMU angivne foran-staltninger omkring rengøring af så- og høstudstyr også er nødvendige forat modvirke utilsigtet spredning af GA21-majsen til omgivelserne.Samtidig finder Miljøstyrelsen, at de genetisk modificerede planter ikke harstørre mulighed for at etablere sig i naturlige plantesamfund i Danmark endikke modificerede majs.Miljøstyrelsen finder det hensigtsmæssigt, at forsøgsplottene inspiceresåret efter afslutningen af de enkelte forsøgsudsætninger med henblik påfjernelse af eventuelle fremspirende majsplanter og at denne overvågningfortsættes indtil der i en vækstperiode ikke er fundet fremspirende majs-planter.Miljøstyrelsen finder på den baggrund, at de forholdsregler, der opstillet iansøgningen, samt Miljøstyrelsens forslag til yderligere risikohåndtering ertilstrækkelige til at hindre spredning af majsen til omgivelserne6. Miljøstyrelsens forslag til yderligere risikohåndteringDer er ingen oplysninger i anmeldelsen om transporten af GA21-majsfrø ogandet genetisk modificeret plantemateriale til eller fra forsøgsudsætnings-stedet. Miljøstyrelsen finder at Syngenta Crop Protection A/S skal sikre, atreglerne for transport af reproducerende genmodificerede plantedele i be-kendtgørelse nr. 72 af 19. januar 2007 om transport og import af genetisk
8
modificerede organismer bliver overholdt, som Plantedirektoratet og DMUhar påpeget i deres vurdering.Der er ligeledes ingen oplysninger i ansøgningen om rensning af så- oghøstudstyr for at forhindre spredning af genetisk modificerede majsplanter.Miljøstyrelsen finder, at en sådan rensning af så- og høstudstyr skal ske påforsøgsparcellen umiddelbart efter såning og høst.Ved valg af konventionelle majssorter til brug som værnebælter, finder Mil-jøstyrelsen det vigtigt, at vælge en sort, der så vidt muligt blomstrer samti-dig med GA21-majsen, så fritflyvende pollen fra den genmodificerede majsbedst muligt opfanges.Miljøstyrelsen finder at Syngenta Crop Protection A/S to gang om året skalafrapportere resultaterne af egenkontrollen, som Plantedirektoratet og DMUi deres vurdering af forsøgsudsætningen har påpeget.Derimod vurderer Miljøstyrelsen, at den foreslåede supplerende overvåg-ning ikke er en nødvendig forudsætning i forbindelse med en forsøgsud-sætning. Dette er efterfølgende blevet bekræftet af DMU.Miljøstyrelsen er dog enig med DMU i, at en sådan undersøgelse ville værehensigtsmæssig i en større sammenhæng.
9