Det Energipolitiske Udvalg 2008-09, Miljø- og Planlægningsudvalget 2008-09
EPU Alm.del Bilag 295, MPU Alm.del Bilag 549
Offentligt
680645_0001.png
invitation
Norden i Fokus
DEBATMØDE
Countdown to COP15:Nordens rolle i klimaforhandlingerneDe nordiske lande og især Sverige, som har formandskabet for EU, og Danmark, som erværtsland, spiller en vigtig rolle i de internationale klimaforhandlinger frem mod FN’sKlimakonference COP15 i København i december. FN´s klimapanel (IPCC) har gjort detklart, at hvis vi skal undgå farlige ændringer i Jordens klima, så skal der handles nu.Klimakonferencen COP15 er ube-stridt den vigtigste til dato, menfinanskrisen har gjort forhandling-erne meget vanskelige.Den nye amerikanske administra-tion har heldigvis styrket håbet om,at det vil lykkes landene at bliveenige om en ny klimaaftale, somkan begrænse udledningen af driv-husgasser.De fem nordiske statsministre skrevefter Globaliseringsforummet i Islandi februar:„At arbejde aktivt for et internationaltsvar på klimaspørgsmålene skal fort-sat være vor ambition. Her spiller etNorden som agerer i fællesskab envigtig rolle. Ikke mindst i forhold tilden fælles opgave det er at vise, atdet kan lade sig gøre at kombinereøkonomisk tilvækst og miljøvenligproduktion“.En vigtig milepæl i de internationaleforhandlinger frem mod COP15 erklimamødet i Bonn i de første to ugeraf juni.Umiddelbart derefter inviterer NordiskMinisterråd og Norden i Fokus til de-batmøde om Nordens muligheder forat påvirke resultatet af COP15 mødet iKøbenhavn.
program
Onsdag d. 17. juni fra kl. 13-15.30Nordisk Ministerråd i Store Strandstræde 18, København.Kl. 13.00Tryggvi Felixsonchef for Nordisk Ministerråds Miljø og Ressourceafdeling byder velkommen og præsen-terer kort hvordan Nordisk Ministerråd medvirker i klimaforhandlingerne.Den norske og internationale klimaekspertHarald Dovland,som er afdelingsdirektør i det norske miljø-ministerium og næstformand for en af FNs vigtigste klimaarbejdsgrupper, holder hovedtalen under over-skriften „På en stejl og bumpet vej til Købenavn. Et overblik over de internationale klimaforhandlinger“.Pause.Dansk forhandler fra Klima- og Energiministeriet giver en status over forhandlingerne frem modklimakonferencen fra en COP15-værts synsvinkel.Klimamedarbejder i Greenpeace og formand for 92-gruppenTove Rydingtaler om behovet for enstærk nordisk indsats i klimaforhandlingerne.Debat under ledelse afTryggvi Felixson.Harald Dovlandstår til rådighed for interviews med pressen.
Kl. 13.15
Kl. 14.00Kl. 14.15
Kl. 14.35
Kl. 14.55Kl. 15.30
Deltagelse i debatmødet er gratis, men tilmelding er nødvendig på www.nordenifokus.dk eller mail til Louise Hagemann på[email protected]senest d. 15. juni.